siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 12-Jul-2010 00:35 Email | Share | Bookmark
KEK,BIHUN DAN KUIH

 
 
 
 
Assalamualaikum..

Alhamdulillah bersua kembali di pagi Isnin Selepas sidaiyan pertama sudah siap dan menunggu basuhan kedua pulak lebih baik mariam update fp daripada dok pi mai pi mai dalam rumah kan...hehehehe Okla jom kita tengok apa yang ada kat bawah



First of all nak cakap terima kasih banyak-banyak dekat Kak Madiha sebab mariam selalu dok CnP resepi-resepi dari rumah Kak Madiha.Tak tahula kenapa suka sangat copy resepi kat sana,jangan marah ye kak..hehehe Kek nih pun mariam guna resepi kek span,cuma belah-belah dan sapu icing je.
Sedap kek ni,icing dia not bad.Resepi icing ni mariam dapat dari tuan punya kedai masa beli barang kek dekat Ipoh hari tuh.Tapi tak sesedap icing yang makcik ku yang tokey kek dari Kemaman buat.Icing yang Cik Tie buat memang mablessss,sebab tak manis dan tak muak.Nanti nak kena roger-roger tanya resepi untuk buat kek Syafiy nanti..InsyaAllah... Boleh kan Cik Tie...Bolehkan...


Resepi (Kak Madiha)

-120 gm gula kastor (mariam kurangkan)
-120 gm tepung gandum
-4 biji telur (gred B)
-10 gm ovalette
-20 ml air (mariam letak low fat milk)
-1 s/k vanila
-20 ml minyak jagung

Cara-cara

-Campurkan kesemua bahan kecuali minyak jagung ke dalam mangkuk.
-Putar guna kelajuan tinggi selama 10 – 15 minit sehingga bancuhan kembang dan gebu.
-Perlahankan putaran dan masukkan minyak jagung.
-Tuang dlm tin pembakar yg telah dialas kertas dan disapu marjerin.
-Bakar selama 30-35 minit atau sehingga masak.Pada suhu 160 'c
-Sejukkan

Icing Topping

- 900 gram Super Cream Lite
- 1 1/2 table spoon Butter
- 450 gram Creaming Jelly
- 1 table spoon Esen Vanilla

Cara-cara:

-Putar semua bahan pada kelajuan yang tinggi.

*Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.Bahagian coklat mariam masukkan 1 sudu besar serbuk koko dan 1 sudu besar coklat emulco.
Apabila kek masak,bahagikan kepada 3 bahagian kemudian disapu aising dan kek coklat dan vanila diletakkan secara berselang-seli.Kemudian bolehla dihias.





Menu ulangan dan antara yang selalu mariam buat....

RESEPI (Mak)

-Mee hoon (rendam dengan kunyit)
-Daging dan tulang (buat sup seperti biasa)
-Daun ketumbar
-Tauhu goreng
-Bawang goreng
-Lobak masin

Sambal
-Cili kering (rebus)
-Bawang besar
-Bawang putih
-Asam jawa
-Garam
-Gula
-Gula melaka

Cara-cara:

-Kisar cili,dan bawang2 kemudian tumis,bila semua dahan tumis dah masak masukkan asam, garam dan gula dan sedikit gula melaka..
-Mee celur dengan air panas seketika..
-Kemudian bolehla dimakan bersama sup,daging yang dihiris,tauhu goreng,lobak masin,bawang goreng dan daun ketumbar.



Kuih bakar kali nih buat terlebih lemak la pulak,entahla kenapa,rasanya sebab mariam guna santan segera yang pekat dan telur omega yang jumbo.Selalunya mariam mesin sebiji kelapa dan pakai telur yang kecik...Adusssssss

Resepi: (Mak Saudara)

-1 cawan tepung gandum
-2 3/4 cawan santan bersama air pandan
-3 biji telur
-1/2 cawan gula
-3 sudu besar susu pekat

-Kacau semua bahan2 sehingga sebati, kemudian tapiskan
-Kacau dia atas api sehingga pekat
-Sapu loyang dengan mentega
-Masukkan adunan yg sudah pekat tadi ke dalam loyang
-Bakar dengan suhu 180'c lebih kurang 20-30 minit...(atau sehingga bahagian atas dah keperangan)


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net