siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 6-Jul-2010 01:14 Email | Share | Bookmark
MEE JAWA,CHA KUEH TIOW,SOS,SAGU

 
 
 
 
Assalamualaikum...

Semoga semua teman-teman berada dalam keadaan sihat dan sentiasa dilindungi oleh Allah S.W.T.
Menu di bawah ni antara hidangan yang dibuat minggu lepas.Jom kita tengok apa yang ada...




Mee jawa ni first time mariam buat dan makan.Rasanya macam mee kari campur mee rebus,sungguh enak kalau ada jemput-jemput udang (cucur udang) mesti lagi wallaaa... Tapi disebabkan tak berapa rajin nak buat,jadi tak adala..

Resepi: Majalah Saji (Januari 2009)

Bahan-bahan:

-300gm mee kuning (dicelur)
-1 peket kecil rempah kari
-100gm taugeh
-200gm udang kering
-200gm daging (dihiris)
-100gm sawi (mariam tak letak)
-2 keping tauhu goreng (hiris)
-1 tangkai cili hijau (hiris untuk hiasan) mariam guna cili merah
-1 keping kek ikan (hiris) mariam tak letak
-1 mangkuk stok daging
-2 biji keledek (rebus dan lecek)
-10gm bawang putih (tumbuk)
-20gm bawang merah (tumbuk)
-2 sudu besar cili kering kisar
-Garam dan gula
-Jemput-jemput udang (cucur udang),daun bawang,daun ketumbar,telur,kentang rebus,limau kasturi,bawang goreng (sebagai hiasan)

Cara-cara:

-Tumis bawang merah,bawang putih,cili kering dan rempah kari hingga garing.Kemudian masukkan udang kering,masak seketika.Masukkan stok daging dan kentang lecek.Kalau ikut resepi daging masuk sekali.Tapi mariam rebus daging (hingga empuk) asing kemudian ambik air daging tu buat stok.
-Masukkan kek ikan,garam dan gula.Bila dah masak bolehla dihidang dengan bahan-bahan hiasan lain.



Kalau dekat Penang nih antara menu yang popular cha kueh tiow.Char kueh tiow Penang nih berkuah yang agak pekat. Kalau resepi yang mariam pernah tengok diorang letak otak udang,tapi disebabkan mariam tak pakai benda tuh jadi mariam masukkan sedikit udang kering.Tapi Resepi dalam majalah ni tak letak udang kering atau otak udang.

Resepi: Majalah Saji (Jun 2008)

-200 gm kueh tiow
-20gm kek ikan (hiris) mariam letak fish ball
-Udang
-50gm isi kerang (rebus)
-50gm taugeh
-30gm daun kucai
-1 sudu besar sos tiram
-1 sudu besar sos ikan (mariam tak letak)
-1 sudu besar kicap pekat manis
-5 ulas bawang putih (tumbuk) (mariam tambah bawang merah jugak)
-2 sudu besar cili kering kisar
-2 senduk air rebusan udang (mariam letak air biasa je)
-Telur

Cara-cara:

- Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau,kemudian masukkan cili kering.Tumis hingga cili masak.
-Masukkan fish cake atau fish ball,kicap,dan sos.Kemudian masukkan udang,kerang,air rebusan serta garam dan gula.
-Akhir sekali masukkan taugeh dan kucai.
-Kalau ikut resepi telur dikacau sekali,tapi mariam buat asing.



Resepi dekat bawah ni ikut sukatan yang Ma buat,tapi mariam buat sedikit je,jadi main agak-agak je la Sos ni masa masak agak lama,mariam buat tak sampai 1 litter ambil masa dalam 3 jam lebih.Masa kisar cili dan bawang kena letak air yang agak banyak.Sos tanpa bahan pengawet kena letak dalam peti ais.

Resepi (Ma)

-Cili kering (dalam RM 2.00)
-Bawang putih (setengah kilo)
-3-4 kerek gula melaka (nisan)
-Garam
-Gula
-Cuka

Cara-cara:

-Rebus cili,kemudian kisar bersama bawang putih.Kisar dengan air yang banyak
-Masak bahan kisar tadi dengan api yang perlahan.
-Bila dan agak nak likat masukkan nisan,garam.Gula dimasuk kalau gula melaka tak cukup manis.Kalau tak nak letak pun tak apa.
-Bila dah nak tutup api masukkan cuka mengikut citarasa masing-masing



Buat untuk pencuci mulut,sedap dimakan sejuk.Masa buat ni time rajin,tu yang kisar daun pandan tu,kalau tak mesti pakai pewarna je..

Resepi:

Bahan-bahan :

-1 cawan sagu (basuh dan toskan)
-3 cawan air pandan
-Sedikit pewarna hijau

Kuah:

-Gula melaka
-Sedikit air
-

-Santan pekat
-sedikit garam

Cara-cara:

-Masak sagu hingga masak.(Mariam kisar daun pandan dan jadikan 3 cawan air pandan dan tambah sedikit pewarna hijau.)
-Masukkan dalam acuan (acuan letak minyak sikit,supaya senang nak keluarkan)
-Masak air gula melaka.
-Masak santan dengan sedikit garam hingga agak likat.
-Sagu bolehla dimakan dengan air gula dan santan.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net