siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 23-Jun-2010 00:13 Email | Share | Bookmark
Entry Bulan Jun..

 
 
 
 
 
 
 
Assalamualaikum...

Mariam doakan semoga semuanya sihat Dekat sebulan dah tak update enrty,cuti sekolah 2 minggu mariam dan anak-anak balik ke Kelantan sempena majlis pertunangan adik mariam yang ke-3.Majlis kali ni seronok sebab ramai makcik pakcik yang balik Gambar majlis pertunangan tak ada ye,sebab dalam camera mariam tak banyak gambar yang diambil,yang banyak gambar-gambar posing kami je yang lebih.. Okala,jom kita tengok apa yang ada kat bawah..






Irdina,Syafiy,Insyirah,dan Sidqiy syok main layang-layang dekat Pantai Cahaya Bulan.



~Kanak-kanak besar dan kanak-kanak kecik sedang bermain kerusi beracun (sah-sah yang besar menang) atas permintaan birthday girl (Irdina).Birthday Dina sama tarikh dengan majlis pertunangan Cik Nab dia
~Mariam suka tengok gambar Syirah nih,sebab macam gambar anak mualaf
~4 bersaudara yang sedang main kejar-kejar dekat kampung




Rambut abang dan adik dikerjakan oleh Cik Aminah dan Cik Su,(papa tak tengok lagih gambar nih)



Buat roti paratha kentang untuk makan malam,dapat 6 biji.Sedap,lain dari yang lain.Mariam ambik resepi ni dari Kak Madihaa.Roti ni kami makan dengan kerutub daging...

Sumber Resepi : Newbie123 Copy blog UmmiZaihadi (TQ both of you )
Mariam ambik dekak Fp Kak Madihaa

Bahan (6 Biji)

-1 1/2 cawan tepung
-3/4 cawan air (*akak kurangkan lagi..)
-1 sudu teh garam
-1 biji kentang russet ~ direbus dan dilenyek (kalau guna kentang biasa saiz kecik.. letak 2 bj)
-Segenggam daun ketumbar - dicincang halus (MaDiHaA letak 1 pokok jer tak sampai segengam pun)
-1 sudu teh jintan (MaDiHaA letak ½ sudu kecik jintan biji)
-1 sudu teh serbuk ketumbar (coriander powder)
-Garam dan lada hitam secukup rasa
-Minyak zaitun (guna minyak masak biasa jer)

Cara-Cara:-
1. Masukkan tepung, garam, dan satu sudu besar minyak zaitun ke dalam mangkuk.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh lembut dan boleh diuli. Uli sekejap dan bahagikan kepada 6 ketul.
3. Didalam bekas lain, campurkan kentang lenyek, daun ketumbar, jintan, serbuk ketumbar, garam, dan lada hitam. Kacau sebati dan bahagikan kepada 6 bahagian.
4. Canai dough dan bungkuskan inti kentang dan balut macam pau.
5. Ketepikan dough selama lebih kurang 5 minit.
6. Panaskan kuali leper dan masukkan 1 sudu teh minyak zaitun.
7. Canaikan dough tadi ikut ketebalan yang disukai dan gorengkan setelah minyak panas. Goreng setiap belah sehingga garing.
**Masukkan satu sudu kecil minyak zaitun setiap kali menggoreng roti baru.

Note dari MaDiHaA: Waktu mencanai.. sapukan dasar talam dengan sedikit minyak masak, kemudian letakkan doh yg telah dimasukkan inti. Kemudian barulah dicanai. (sapu minyak supaya doh tak melekat pd dasar talam semasa kita nak angkat roti sebelum dimasukkan ke dalam kuali)



Pencuci mulut (tak tahu nak panggil nama apa,hehehe)
Cendol + buah kabung + buah tar + isi kelapa + air kelapa + nangka + cincau + (yang merah tuh tak tahu nama dia apa,hehehe) + susu cair + air gula.
Tapi mariam tak suka makan dengan air kelapa dengan susu cair,mariam suka makan dengan susu segar je. Kalau my sis tengok nih mesti dia 'hangin' lagi sebab bahan-bahan semuanya pergi beli dengan dia,sbb dia yang nak makan.Tapi tak sempat nak buat my sis dah kena balik Bangi dah..
Jangan marahhh ye Kak Umi...


Tag dari Siti Fithriah (Angah),terima kasih ye angah sebab sudi mengtag Kak Long.Jom kita tengok apa yang membuatkan Puan Siti Mariam HAPPY



Adakah anda HAPPY sekarang?

~Happy.

Kenapa anda happy?

~Sebab pagi tadi masa kami tengok Tanyalah Ustaz,ada benda yang encik suami buat lawak
Ustaz yang bagi ceramah hari nih pun lawak jugak..hehehe..

Apa benda yg boleh membuatkan anda happy?

~Bila dapat tahu diri berbadan dua,sangat-sangat happy.(kena edit sbb ramai yg bertanya,hehehe...ni masa Syafiy n Sidqiy...) Kalau rezeki lepas nih pun mesti happy jugak,macam ibu-ibu lain...
~Bila suami dan anak-anak buat lawak.Paling happy time adik cakap benda yang lawak yang tak terfikir di fikiran mama dia nih.Rasa nak gelak sambil guling-guling
~Bila encik suami sms ayat-ayat "power",si isteri nih pon sengih macam kerang busuk lerrr...
~Bila seluruh ahli keluarga happy,sudah semestinya kita juga akan rasa bahang kebahagiaan tu kan..

Pernah menerima TAG?

~Pernah,tapi tak banyak.

Nyatakan warna yg anda sukai

~Tak fanatik sangat dekat warna-warna nih,tapi tak tahu kenapa baju mariam banyak warna oren.Baju anak-anak pun sama..

Beritahu 9 orang yang akan anda tag. Tuliskan sesuatu tentang orang yang anda tag, nak tulis berjela pon takpa.

1.Kak Azura: yang selalu bagi komen-komen yg bravooo..hehehe

~Mariam tak tahu nak nak tag sapa,jadi sapa-sapa yang sudi buatla.Semoga kita HAPPY SOKMO...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net