siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 27-May-2010 01:20 Email | Share | Bookmark
BUKAN BISKUT UNTUK RAYA

 
 
 
 
Assalamualaikum...

Kali nih macam pelik je sebab entry pasal biskut raya tapi bukan bulan raya... Entahla angin apa yang datang tuan rumah rajin buat benda yang jarang-jarang sangat dia buat...Sampai encik suami tengok biskut nih dah terus dia nyanyi lagu selamat hari raya perlila tuh... Okla kita tengok biskut yang simple kat bawah...Jom...




Biskut nih buat masa 14 hb hari tuh...Papa dan Syafiy suka sangat makan biskut nih.



Biskut yang buat semalam,first time buat biskut makmur ni.Alhamdulillah tak mengecewakan...Mariam buat sikit je,tak sampai 30 biji pun...Kalau buat banyak tuan yang buat makan banyak,penimbang pun menunjukkan ke arah positif dah...macam mana nak slim nih...ishhh..ishhh..ishhh..

BISKUT MAKMUR (Resepi dari Kak Liza)

Bahan Doh/Kulit
-500 gm tepung gandung
-80 gm gula halus
-Minyak sapi [ikut lembut boleh kepal]

Bahan Inti
-300 gm kacang tanah
-70 gm gula halus

Gula icing [untuk salut kuih]

Cara
1. Gaulkan semua bahan Doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok kacang]
2. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.(mariam mesin kacang dan gula sekali)
3. Ambil doh dan leperkan.
4. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
6. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing.
7. Simpan dalam balang kedap udara.




Biskut nih pun buat semalam jugak,selepas buat biskut makmur,kacang banyak lagi lebih jadi mariam pun ulila biskut nih pulak...



Award nih dapat dari Kak Mizwa,terima kasih ye kak sebab sudi bagi kat mariam,walaupun tak pernah pakai apron masa masak (apron pun tak ada kat rumah... ) Macam malula pulak nak buat sebab bukanla pro mana pun masak-masak nih kalau nak dibandingkan dengan akak-akak yang lain...Okla kita kongsi apa yang mariam suka makan dan suka masak...Jom....

A. 3 jenis lauk pauk yang suka dimasak

~SAMBAL TUMIS tak kira lauk apa,ikan,ayam,daging,telur,tempe dan sebagainya.Mariam suka sangat-sangat-sangat makan sambal tumis
~IKAN BAKAR suka masak sebab ni kegemaran encik suami,senang je,bakar ikan+air asam+ulam dah siap
~KERABU tak kira kerabu apa-apa pun,suka sangat ratah,tak makan nasi pun tak apa...cakap je,tapi ngap jugak ngan nasi...

B. 3 jenis pencuci mulut yang paling best pernah buat

~LAICI KANG suka sangat buat sebab tuan dan puan kat rumah nih suka makan...
~DADIH ni macam pencuci mulut yang selalu ada dalam peti ais,Syafiy dan Sidqiy suka sangat makan
~PUDING KASTAD BERKUAH tahun ni tak buat lagih... Kalau buat mariam makan kastard dan kuah je dan suami makan buah-buah kat dalam tuh dan kuah.Jadi boleh share la kan...

C.3 jenis biskut kegemaran time raya

~ALMOND LONDON,tak pernah buat secara personal,kalau buat mesti dengan makcik2 dan adik beradik yang lain.Buat banyak-banyak,syokkkkk....
~BISKUT KACANG,tak kirala kacang apa-apa pun...
~BISKUT MAKMUR sedap sebab ada kacang kat tengah-tengah...

D.Bagi Award ni pada 3 orang rakan anda yg juga rajin memasak (mariam tulis seorang jela sebab mariam tengok ramai yang dah pakai apron nih...tapi kawan-kawan yang sudi nak buat ambik ye,kita kongsi-kongsi )

~SITI FITHRIAH (angah) buat tau angah,jangan tak buat...hehehehe..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net