siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 21-Apr-2010 00:26 Email | Share | Bookmark
Selepas Demam...

 
 
 
 
Assalamualaikum....

Bersua kembali selepas seminggu tak berupdate menu masak-masak Minggu lepas tuan rumah tak berapa sihat dek kerana mengerjakan lalang yang tak diundang tumbuh meliar dekat laman rumah. Benda yang orang tak tanam tuhla yang cepat naik...Pokok yang ditanam susah nak naik,lagi mati adala…
Fuuhhhh,2 hari membanting tulang habis sakit satu badan sampai demam.Bukan tak pernah buat semua benda alah tuh,tapi mungkin kali nih over sangat kot Biasala bila dah tak berapa sihat nih, call mengadula kat ma,dan ma cakap tu dah kena demam sebab sakit urat la tuh…Nasib baikla tukang massage merangkap my personal ‘pak bidan’ tak out station Kalau tidak,lagi lama la tanggung sakit nih...Sebenarnya malu nak tulis panjang-panjang,dengan kata lain nak merapu kat sini,sebab someone sedang mengikuti fp mariam nih... Sape ye....??Biarla rahsia,hehehe... Okla kita jom kita tengok apa yang ada kat bawah,roti dan kuih apam pun hasil dari dapurku semalam (selasa)....





Roti ni mariam buat pagi semalam,resepi ambik dari rumah Cik Tie.Niat nak buat resepi lain,tapi resepi lain yang keluar,tapi tak pela sebab guna resepi puan yang sama Mariam tambah inti coklat kat dalam tuh dan kali nih guna tepung halus je sebab high protein dah habis stok...

Resipi Roti Coklat (Cik Tie)

Bahan2
-250 gms tepung high protein*
-2 sudu besar susu tepung*
-1 sudu kecil bread improver*
-1 sudu kecil bread softener*
-1/2 sudu kecil garam *
-60 grms gula halus*
-1 1/2 sudu besar mentega*
-2 sudu kecil mauripan yis*
-2 sudu besar serbok koko (mau kurangkan boleh)*
-7 grms wheat gluten*

-90 - 100 ml air suam (edited)
-1 biji telor dipukul

Cara membuatnya

1.Bahan bertanda (*) disatukan kedlm mixer ..mix 30saat just utk bhn bercampur shj ..
2.Masukkan telor n air .. mix kan adunan sehingga doh betul2 licin .. lebih kurang 20-25 minit
3. Bila doh dh licin .. ambil doh dn bahagikan kepada 15 bahagian .. += 40grms /each
4. Biarkan doh mengembang sekali ganda baru ler dibakar dlm suhu 160 -170 C selama 20 minit ..
5. Keluarkan roti dan sapukan dengan butter semasa roti still panas
6. Utk kekalkan kesegaran roti berpanjangan ..simpan roti anda didalam bekas yg tertutup ..

Selamat mencuba







Apam ni buat untuk minum petang semalam,buat separuh adunan je (boleh dapat dalam 11 biji sebab mariam guna cup yang besar).Apam mekar nih mariam buat khas untuk my lovely sis (Angah), buat bukan untuk jamu angah makan ye,tapi nak tunjuk cara-cara mariam buat je Isshhhh,kalau nak bagi angah jenuhla nak kena hantar ke sana Mula-mula takut jugak apam nih tak nak naik,biasala kan kalau nak mengajar atau nak tunjuk kat someone ni adala yang tak kena kat mana-mana.Tapi Alhamdulillah menjadi,Syafiy dan Sidqiy makan habis licin tak tinggal untuk papa dia langsung,mama dia makan 2 biji je,yang lain 2 beradik tuh makan...(Angah,resepi nih bagi kak long manis sangat,gula tuh kena kurangkan banyak)

Bahan-bahan ( Dalam 50 biji papercup kecik )(Myresepi)

-250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
-2 biji telur
-1 sudu kecil esen vanilla
-200 ml susu segar
-300 gm tepung gandum
-1 sudu kecil ovallate
-Pewarna (ikut suka)
-Acuan kertas (paper cup) secukupnya

Cara-cara
- Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
-Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
-Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
-Masukkan ovallate dan pukul lagi.
-Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
-Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
-Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
-Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya). (Mariam pakai sudu je )
-Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
-Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net