siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 1-Feb-2010 00:12 Email | Share | Bookmark
27 YEARS OLD

 
 
 
 
Assalamualaikum...

Kalau 1 February warga wilayah akan sambut hari wilayah,Mariam pulak setiap kali 1 February,akan sambut usia yang baru.Alhamdulillah tahun ni genapla umur 27 tahun,lagi 3 tahun nak masuk 3 series Macam tahun-tahun sebelum ni jugak,doa untuk diri sendiri supaya jadi hamba yang solehah
Tak ada sambutan gempak-gempak macam orang sambut hari wilayah,cuma dapat banyak wish dari insan-insan tersayang,dari kenalan dan outing untuk makan malam je.Tak ada hadiah ye puan-puan Hadiah tak berapa penting kan...kan...(elehhhh,orang yang tak dapat cakap macam nila,kalau dapat sengih macam kerang busuk )
Okla,kita tengok la apa yang ada kat bawah tu....Kita jumpa di next entry pulak,InsyaAllah...




Mee kari,untuk makan malam



Kuih lapis ni Syafiy suka sangat makan,buat untuk minum petang.

Resepi (MyResepi:Tulip77)

-1 cawan tepung beras
-1/2 cawan tepung gandum
-1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
-1 st garam
-2 paket santan serbuk (mariam guna santan)
-1 st minyak masak (tak letak,sebab santan dah berminyak)
-3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
-4 cawan air (mariam guna santan)

Cara-cara

1.Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
2.Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
3.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
4.Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. 5.Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
6.Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
7.Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
8.Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka
* Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak



Resepi dari buku yang ma belikan,dah berkurun buku tu diperam,semalam baru mariam manfaatkan.Sebab teringin sangat nak makan muffin ala-ala mat salleh Kalau masa belajar dulu,kami suka makan muffin ni dekat cafe di King Edward Memorial Hospital,time pergi check up masa mengandungkan Syafiy dan Sidqiy.Teringat muffin yang besar gedabak tu,sebiji kena kongsi 2 orang

Resepi: (Buku Muffin Galore)

-300g self-raising flour
-1 teaspoon baking powder
-50g butter
-80g caster sugar
-2 eggs,lightly beaten
-225ml milk
-1 teaspoon vanilla extract
-Blueberry jem

1-Preheat the oven to 200'c/400'F.Grease a 12 cup muffin tin or line the cup with muffin cases
2.Mix the flour and baking powder in a large bowl.Rub in the butter until the mixture resembles fine breadcrumbs.Stir the sugar and blueberries into this mixture (if use fresh blueberries).
3.In the separate small bowl or jug,mix together the eggs,milk ang vanilla extract.Pour the eggs mixture all at once into the dry ingredients and mix briefly until just combined.
4.Spoon the batter into the prepared muffin cups,dividing in evenly.Bake in the oven for about 20 minutes,or until rise and golden.Cool in the tin for 10 minutes,then turn out onto a wire rack.Serve warm or cold.



Hasil kerja Syafiy di sekolah, "Mama, teacher nak gambar kahwin mama dengan papa"
Jadi inila hasilnya,mama ingatkan teacher nak buat apa...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net