siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 18-Jan-2010 02:41 Email | Share | Bookmark
HAPPY BIRTHDAY MUM

 
 
 
 
Assalamualaikum...

First of all mariam nak ucapkan Selamat Ulang Tahun Kelahiran buat My Lovely Mum yang ke 54 tahun,kami semua doakan semoga ma panjang umur,murah rezeki,sihat tubuh badan dan happy sokmo.WE LOVE YOU SO MUCH




Kad yang Syafiy tulis untuk nenek kesayangannya...



Kek nih buat sebab teruja tengok kek yang angah buat,sedap resepi nih,lain kali boleh buat lagi kek nih sebab syafiy suka makan.

Resepi (MyResepi:Yani)
Bahan-bahan ( Loyang 20 cm )

-2 biji pisang
-140g butter
-120g gula
-2 biji telur
-1 sudu kecil esen vanila
-2 sudu besar fresh cream (mariam sub dengan yogurt)
-1 sudu besar jus lemon (tak letak)
-200g tepung gandum
-1 sudu kecil soda bikarbonat
-1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

-Pukul butter dengan gula sehingga kembang
-Asingkan putih dan kuning telur
-Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
-Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
-Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
-Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
-Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati.
-Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 35-40 minit



Resepi kek yang dicari-cari,Alhamdulillah jumpa juga akhirnya resepi yang memenuhi citarasaku... Kek span nih mariam buat sehari selepas buat kek pisang,tapi kek nih habis dulu... Resepi ni ambil dari rumah kak madiha,terima kasih ye kak.,walaupun kek nih simple je tapi mariam suka sangat-sangat,sebab keknya lembut.Kek asasnya cuma kek span,tapi mariam potong 4 dan sapu dengan jem strawberry.Tengokla,first time potong kek cam nih,renyok (tak betul) habis.Kalau balik Kelantan,mariam selalu beli kek span lapis strawberry ni kat KB Mall.Sidqiy suka sangat makan kek nih, dekat separuh habis kat dia sorang je..

Resepi (Kak Madiha)

-120 gm gula kastor (mariam kurangkan)
-120 gm tepung gandum
-4 biji telur (gred B)
-10 gm ovalette
-20 ml air (mariam letak low fat milk)
-1 s/k vanila
-20 ml minyak jagung

Cara2
-Campurkan kesemua bahan kecuali minyak jagung ke dalam mangkuk.
-Putar guna kelajuan tinggi selama 10 – 15 minit sehingga bancuhan kembang dan gebu.
-Perlahankan putaran dan masukkan minyak jagung.
-Tuang dlm tin pembakar yg telah dialas kertas dan disapu marjerin.
-Bakar selama 30-35 minit atau sehingga masak.Pada suhu 160 'c
-Sejukkan



Black pepper steak yang simple,letak apa yang ada dalam peti ais je


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net