siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 12-Jan-2010 23:58 Email | Share | Bookmark
Syafiy ke sekolah

 
 
 
 
Assalamualikum..

Kali ni mariam nak update sedikit (macam banyak je.. ) pasal my little hero Ahmad Syafiy Danial yang dah mula memasuki alam awal persekolahan. Sekejap je rasa,dah 5 tahun putera sulungku..
1-2 tahun sebelum Syafiy akan melangkah ke alam persekolahan,banyak suara-suara nakal atau suara-suara risau yang mengatakan boleh ke Syafiy ke sekolah tanpa ada sebarang masalah,maksudnya tak nangis dan cepat menyesuaikan diri di alam persekolahan.Ada juga yang memberi pendapat supaya air penawar (untuk suka pergi ke sekolah) diberikan untuk Syafiy nanti sekiranya perkara itu akan berlaku. Bila perkara itu diutarakan,mamanya nih hanya mampu jawab “Entahla macam mana nanti,doa-doa semuanya akan ok,kalau tak mama dia nih akan jadi cikgu tak berdaftarla kat sekolah tu nanti..” Tapi jauh di sudut hati mariam, doa selalu dipanjatkan supaya Allah S.W.T permudahkan segala urusan untuk menghantar Syafiy ke sekolah. Mesti ramai yang bertanya kenapa sampai macam tuh sekali orang risaukan Syafiy. Syafiy sebenarnya tak pernah berpisah lama dengan mamanya, dan jarang bergaul dengan kawan-kawan seusianya sebab mariam tak benarkan dia bermain di luar kawasan rumah tanpa pengawasan mariam.Lagipun mariam bukan jenis suka melepak di luar rumah, ni merupakan faktor kenapa dia tak punya kawan seusianya. (kejam kan mama dia nih ).Kawan Syafiy di rumah adalah adik,mama dan papa je,kesian kat Syafiy…
3 minggu sebelum sekolah bermula kami mula daftarkan Syafiy di Tadik Cahaya Comel, mariam dapat tahu pasal tadika nih daripada jiran.Masa mula-mula pergi daftar dah nampak yang dia mula teruja untuk pergi ke sekolah, bukan Syafiy je yang teruja,si adik pun sama,minta nak pergi ke sekolah jugak.
4/1/2010 hari pertama Syafiy ke kindergarten, mama dia nih risau jugakla takut Syafiy menangis pulak,kesian kat cikgu kena pujuk. Hari pertama hubby cuma drop by je Syafiy kat sekolah sebab pagi tuh hubby ada meeting dekat Kulim,jadi tak boleh nak tunggu dan tengok sampai dia masuk dalam kelas.Balik pun cikgu hantar,hari pertama sekolah cikgu hantar Syafiy seorang je balik,sebab biasanya first day sekolah parents akan hantar dan ambil anak masing-masing.Tapi selepas tuh adala budak-budak lain yang balik sekali dengannya.Lepas hubby hantar Syafiy,mariam call la hubby tanya sama ada Syafiy nangis ke tak,Alhamdulillah hubby cakap tak nangis,cuma muka je masam dan tak nak senyum pun. Tapi mariam risau jugak takut dia nangis lepas tuh,Alhamdulillah bila mariam tanya cikgu (bila cikgu hantar dia balik) cikgu cakap Syafiy tak nangis.Fuhhh, bersyukur sangat sebab Allah makbulkan doa mariam dan hubby selama ni. Kadang-kadang apa yang kita minta dengan Allah cumala sedikit,tapi dengan kuasa-Nya yang Maha besar itu kita tidak menjangkakan apa yang kita akan dapat. Mariam berdoa semoga Allah permudahkan urusan untuk menghantar Syafiy ke sekolah, Alhamdulillah,Allah bagi bukan setakat Syafiy tak menangis di sekolah, Syafiy juga bangun sendiri untuk ke sekolah,mariam tak perlu kejutakan dia untuk bangun pagi (cuma first day je mariam kejutkan) 2nd day hingga ke hari ini (minggu kedua) setiap pagi syafiy akan bangun sendiri tanpa banyak karenah (siap dia boleh buat lawak dan gelak-gelak pulak) hari minggu pun dia akan bangun awal dan tak perlu nak kejutkan.Bila balik dari sekolah,terus bukak baju dan pergi mandi tanpa disuruh.Alhamdulillah,semoga Syafiy dan adik-adiknya yang lain akan berkelakuan begini sampai bila-bila.
Disini bukan mariam nak puji anak sendiri,jauh sekali nak bangga-bangga diri,cuma mariam nak kongsi betapa besarnya doa seorang ibu buat anak-anaknya.Seperti ibu-ibu lain juga yang tak akan lupa untuk berdoa yang baik-baik untuk anak-anaknya.




Syafiy dengan pakaian sekolahnya (atas permintaan mak ngah ngan cik aminah... )



Buat untuk minum petang,tapi cik hubby balik tengah malam pulak,jadi postpone makan untuk breakfast..

Resepi:

-Pisang yang dilenyek
-Santan pekat
-Tepung gandum
-Gula
-Garam (secubit)
-Daun pisang yg dilayur
-Sagu (rendam hingga kembang dan toskan)

Cara-cara:

-Pisang yang dilenyek dicampurkan dengan tepung,santan,garam,gula,dan sagu.
-Gaul sampai sebati.Kemudian letakkan 2 /3 sudu besar di atas daun pisang.Balutkan.
-Kukus lebih kurang 30-40 minit.



Resepi

-1 cawan sagu
-Sirap ros
-1 cawan gula (kurang atau lebih ikut citarasa masing-masing)
- 3 cawan air (lebih/kurang bergantung pada citarasa masing-masing nak lembut/keras)

Cara-cara

-Basuh sagu dan toskan
-Masak air gula dan sirap ros hingga mendidih.
-Masukkan sagu kemudian kacan seketikan dan tutup api.
-Letakkan dalam bekas/loyang dan kukuskan hingga biji-biji putih tidak kelihatan.
-Gaul bersama kelapa putih yang diletakkan secubit garam.



Buat untuk minum petang,tapi petang tuh kami keluar outing n shopping pulak,jadi makan sambil tengok AJL ...Lagu yang kami jangkakan menang tak menang ler pulokk..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net