siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 3-Dec-2009 00:44 Email | Share | Bookmark
BELAJAR BUAT ROTI FREE...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Assalamualaikum....

Minggu nih 2 kali update,maklumla tuan rumah rajin skit Last n3 kiter citer bab raya,kali nih kiter citer hari raya ke-2 pulak.Raya ke-2 masih lagi dekat Machang,Cik Tie (makcik ku itu.. )
buat kelas roti,kelas nih atas permintaan "ambo" la,terima kasih ye cik tie sebab sudi angkut semua bahan-bahan dari kemaman buat balik kampung.Nasib baik tak angkut sekali kenwood mixer wat balik Sebenarnya bukannye tak pernah buat roti,mariam pernah buat,tapi hasilnya tak semablesss yang cik tie buat nih,roti yang cik tie buat nih sebijik macam roti yang gebu kat kedai At least balik kampung ada jugakla aktiviti yang menyeronokkan buat emak-emak... Seronokla dapat belajar macam nih,anak murid pun ramai yang menyibuk,yang paling tua my mum dan yg paling kecik Dina (anak kak umi) yang si kecik ni la paling setia menunggu sampai masak,lepas nih bolehla Dina buat roti untuk mama pulak ....Kalau raya puasa hari tuh dapat belajar deco cup cake free,raya korban tahun ni dapat belajar free buat roti sosage,roti lipan (ni cik tie bagi nama) dan roti kacang.Disebabkan Dina tak puas makan roti kacang,jadi terpakasala nenek tie (panggila untuk cik tie) buat keesokkan harinya.Rajin sungguh nenek tie melayan cucu-cucu sedaranye
Entry pasal citer roti nih pon ada di http://yatiezaini.blogspot.com/ jom kita terjah ramai-ramai
Okla,jom kita layan gambar yang ada kat bawah...... Resepi kat bawah tuh,CnP terus dari Blog Cik Tie

Abaikan nombor yang ada di bawah gambar tu















SIAP UNTUK DI NGAPPP







SELEPAS DIPERAP,BOLEH LETAK SOS DAN MAYONIS (kalau tak ada botol yang mulut muncung boleh letakkan sos dan mayonis di dalam plastik dan potong sedikit di hujungnya)



SETELAH DIBAKAR,SEDIA UNTUK DIMAKAN



dan untuk wani yg call k.ti semalam dari INTAN KL .. k.ti boh resipi roti nih adaptasi dari resipi Bun Bilis @ Tulip77 Myresipi.com


-500gm tepung high protein
-90gm gula halus
-4sb susu tepung
-1/2 st garam
-1 sudu besar bread improver
-1 sudu besar bread softener
-1 paket yis (11grms) mauripan
-2 biji telur
-3 sb butter
-150-200ml air / air secukupnya .. adjust sendiri yer .. masukkan air sedikit2 masa mnguli doh ..
-1sudu besar gluten/ wheat gluten ...

-inti - sambal ikan bilis / sosej / or apa2 aje

Cara-cara

1. Masukkan semua bhn kecuali air kedlm mangkuk mixer dan gaul

2. Masukkan air sedikit2 sehingga mendapat ketepatan yg dikehendaki (jgn masukkan terus semua air ) . Uli sehingga 20 minit .. lebih skit pun x per

3. Bila doh dah licin keluarkan doh dan bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yg dikehendaki.. Loyang pembakar disapukan dengan hanya sedikit butter n tepung gandum

note : untuk bun 25gm /ea ..utk mini sosej 25 grm gak .. n utk sosej ala2 lipan tuh 50grms .. (perghh apa punya bahasa la nih) .. untuk step nih x yah penaik kan doh .. terus ngan upacara potong memotong n timbang menimbang ..

4.Dah siap masukan inti baru ler panaik kan doh sehingga sekali ganda .. 1jam / lebih ..

note : bagi proses menaik kan doh ni ..k.yati masukkan tray yg dah diisi ngan doh tuh dlm beg plastik yg besar dan ikat kat hujung nya ..

5. Bakar 160 - 170 degree selama 15 -20 minit .. api atas bawah ..

note .. kalu tgk bahagian atas dh agak perang boleh padam kan api atas dan bakar dgn api bawah shj .. ini bagi mengelakan roti bahagian bawah tidak masak sepenuhnya.. (bakar dlm oven kt rak paling bawah )

6. Dah siap ..masa bun masih panas terus sapukan butter ke atas permukaan nya ..

7. Untuk kesegaran roti berpanjangan ..sila simpankan roti anda didlm bekas yg tertutup ..hehe


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net