siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 18-Nov-2009 03:28 Email | Share | Bookmark
AKHIRNYA...

 
 
 
 
 
Assalamualaikum...

Akhirnya masak jugak pisang yang kutunggu-tunggu Hari ahad (malam) balik dari ipoh esokkannya bila bukak langsir tengok2 pisang tuh masak(kuning) dah,cik burung pun dah mula menjamu selera.Apa lagi,dengan semangat berkobar-kobar ambik pisau potong daging,dan kerusi terus pergi kerjakan pisang tuh...Buat sesorang tuh,nak tunggu cik hubby buat mesti kena tunggu weekend,sebab tak kanla nak suruh dia tebang pepagi buta dan dia balik kijer pun dah pukul 8 lebih....nak tunggu alamatnye raya keling la burung2 tuh... Maklumlah first time angkat dan tebang setandan pisang,agak berat jugakla...tapi tak dela seberat 1 beg simen... Bila bilang,ada 8 sikat pisang,so pergila bagi kat jiran2 tetangga dan makcik bandaran yang tengah dok korek longkang dan sapu sampah kat depan rumah time tuh..






Selmon sos lemon nih first time buat,cik hubby kata sedap,dia makan pon banyak Ikan tuh cuma perap ngan bawang putih dan garam,lepas tuh bakar dengan buttercup.Sos pulak tumis bawang putih,perahan lemon,sedikit kordial/jus oren (untuk sos nampak warna orange), garam,gula,tepung jagung+air.



Ni dinner semalam... Untuk buat telur yang tak comot (walaupun benda nih semua orang dah tahu ) Kuali disapu bengan minyak guna tisu,pastikan minyak tak bertakung (mariam guna kuali goreng ikan je) pastikan kuali betul-betul panas barula masukan 2 biji telur yang telah dipecahkan kemudian lenggang telur tu biar rata.Barula masukkan nasi goreng dan bungkus.Masukkan pinggan dalam kuali dan telangkupkan..taraaaaaa...siap..



Pulut dakap nih buat semalam,berbekalkan pisang raja yang mak bagi (pulut dakap nih ngan pisang raja je sedap ) maka terhasila 56 biji kuih pulut dakap ku... Biasanya sebiji pisang mariam belah 2,kali nih sebiji pisang dibelah 2 dan dipotong 2.Lama jugakla dok balut pulut nih dari pukul 2- 4.30 petang,kalu tak stop nyusukan si kecik nih boleh siap awal lagih..



Pulut panggang nih pon buat semalam jugak,pulut yang buat pulut dakap tuh ada lebih sikit,so balutla pulut panggang pulak berbekalkan serunding ikan yang ma bagi.Dapat 4 biji je,ingat ke Syafiy tak makan sebab cik hubby tak makan pulut panggang nih,rupa2 nya dia mintak "mama,syafiy nak pulut pedas lagi".Pulut panggang nih alamatnye kena buat lagila sebab mama dia pun tak puas makan..serunding yang ma bagi tuh sedap..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net