Want your
own Fotopage?








 
siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 17-Jun-2009 03:36 Email | Share | Bookmark
CAMPUR-CAMPUR

 
 
 
 
 


Resepi

-Daging (direbus hingga empuk dan dihiris nipis-nipis)
-1 Bawang besar (kisar)
-2-3 ulas Bawang putih (kisar)
-4-5 tangkai Cili kering (kisar)
-Sos tiram
-Sos tomato
-Garam
-Gula

Cara-cara:

-Tumis bahan-bahan kisar hingga masak,kemudian masukkan sos tomato,sos tiram,garam dan gula.
-Masukkan sedikit air rebusan daging diikuti daging.Masak hingga kuah pekat.



Resepi (Kak Liza)

Bahan
1 biji nenas [potong kecil]
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

Cara membuat
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak

Nota Tambahan
Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri.







Gambar dekat Star City Hotel.(kalau tengok gambar,Abang Syafiy behave je...Adik Sidqiy tak duduk diam... )

Assalamualaikum...
Macam lama je tak update,terima kasih dekat kak Madiha dan kak Rus sebab sudi tanya kabar... Sebenarnya tak ke mana,cuma mood nak update kurenggg skit ditambah pulak mood masak-masak pon simple-simple aje Hari nih macam rajin skit,tuh yang boleh ngadap com lama sikit..
Dikesempatan ni Mariam nak ucapkan Happy Birthday to my lovely DAD yang ke 57 tahun...Biasanya kalau konon-konon tanya (padahal dah tahu) umur abah dah berapa,abah akan jawab terbalik,contoh kalau 54 tahun abah akan jawab "45 terbalik" tapi bila dah lepas 55 tahun tak terbalik lagila,sebab kalu terbalik umur makin tua...hehe Kami doakan semoga Abah panjang umur,murah rezeki dan sihat tubuh badan....Okla,Syafiy pon dah bising...Nanti kita bersua kembali....hehheeee


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net