siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 28-May-2009 02:42 Email | Share | Bookmark
PIZZA,SHEPHERD PIE AND TOILET TRAINING

 
 




RESEPI (C&P dari Kak Zai)


Mashed Potato
8 biji kentang – rebus hingga empuk
4 sudu besar butter
2 biji telur – dipukul sedikit
200 ml susu segar (mariam letak low fat milk)
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam

Cara-Cara
1. Kentang direbus hingga empuk, angkat kemudian lenyek hingga hancur.
2. Panaskan butter, susu, garam, dan lada sulah, Biarkan sehingga butter cair & tutup api.
3. Masukkan adunan butter dan telur ke dalam adunan kentang lenyek. Kacau hingga sebati.

Bahan-bahan Inti
400 gm daging cincang
3 biji bawang besar – potong dadu
2 biji karot – potong dadu
2 biji tomato – potong dadu
2 sudu besar sos tomato (mklang letak curry powder) - ikut maklang gak , letak rempah kari.
2 sudu besar kicap
2 sudu besar tepung gandum (mariam tak letak)
Garam
Minyak
Mix Vegetable – jika suka
1 biji kuning telur – utk sapuan (mariam letak cheese)
Gula (mariam tambah skit)

Cara-cara
1. Panaskan minyak, masukkan bawang besar, goreng hingga layu.
2. Kemudian masukkan karot dan daging, goreng hingga daging masak
3. Masukkan mix vegetable, buah tomato, sos tomato dan kicap. Kacau rata, goreng hingga daging empuk.
4. Masukkan garam, kacau sebati.
5. Masukkan tepung gandum, kacau hingga sebati.
6. Tutup api dan ketepikan.

Penyediaan Shepherd's Pie
1. Sediakan bekas , masukkan kentang lenyek ratakan di bahagian dasar dan di tepi bekas.
2. Masukkan bahan2 inti dan ratakan.
3. Kemudian masukkan lebihan kentang lenyek di atas bahan2 inti tadi dan ratakan, tekan2 sedikit supaya melekat dgn inti.
4. Gariskan di atasnya menggunakan garfu dan sapu kuning telur di atasnya.
5. Bakar pada suhu 200'C selama 30-40 minit atau sehingga kekuningan.


Assalamualaikum

Bersua kembali Kali nih update pasal Pizza dan Shepherd pie.Pie nih first time buat lepas my sis (Alang) yang bagi resepi, time tuh kat AU. Dah lama tak buat,bila tengok kentang banyak lagi kat dapur teringat la pulak nak makan.Disebabkan dah lupa resepi dia,jadi mariam pon selongkar la resepi kat dapur orang lain...tiba-tiba terpikat dengan resepi dekat dapur Kak Zai.....


Quote:
Assalamualaikum mariam ni akak nak tanya kit tapi lain dr topic masak laa..nak mintak petua ajar anak supaya pandai gi toilet bila nak buang apa2 yg patutlah.anak akak ni dah 2 tahun lebih tapi masih guna pampers lagi kadang2 pening gak bila tiba time beli blh byr sewa rumah tu(beli stok sebulan) bukan nak berkira tapi nak berjimat -Kak Ida


Ni message yang kak Ida bagi...Mariam bukan pro sangat dalam bab-bab nih.Tapi bolehla kalau nak kongsi sikit-sikit...Kalau nak diikutkan Syafiy (anak sulung) mariam ajar ke toilet pun masa umur dia 2 tahun lebih,disebabkan rumah kami dulu 100% karpet (kecuali dapur ngan toilet ) jadi mariam malas nak ajar dia.Bila balik sini baru start ajar dia ke toilet,lg satu si abang nih berat mulut sikit asyik berterabur je bila buang air...
Sidqiy umur 1 tahun 7 bulan mariam dah start ajar ke toilet, 2 minggu kemudian dia dah boleh bagi tau bila nk buang air, tapi kadang-kadang ada jugak berterabur Tapi Alhamdulillah sekarang nih dah ok.Mula-mula 5 minit sekali mariam ajak dia ke tandas,kemudian 15 minit,30 minit.Kena selalu tanya dia nak buang air ke tak,bila dia buang air kat toilet mariam akan ckp good boy Memang tak dinafikan kadang-kadang bila dia buang air merata-rata tuh tension jugakla,tapi kena banyak-banyak bersabar.Bila dia dah berjaya buat benda tuh kita mesti rasa happy Dulu 2 minggu sekali kami kena beli nappies,sekarang nih guna 1 keping untuk satu malam (malam masih lagi pakai) jadi memang jimat ler duit mama dia nih.....hehe Mariam harap dapat membantu kak Ida serba sedikit dalam hal nih...Kak Ida boleh baca dekat web kat bawah nih,sebab kat situ penerangannya lebih jelas...Good luck


http://raisingchildren.net.au/articles/toilet_training.html?highlight=toilet%20training


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net