siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 21-May-2009 00:28 Email | Share | Bookmark
I'M BACK....

 
 
 
 


Resepi (Mak)

-Durian
-Gula
-Secubit garam

Cara-cara

-Perisi buah durian,kemudian masukkan gula dan garam.(Gula bergantung pada citarasa masing-masing)
-Bakar dalam oven pada suhu 150-200'c.Kena selalu tengok.Turunkan suhu bila lempuk dah bertukar warna coklat.(Bergantung pada kepanasan oven masing-masing)
-(Sejam/setengah jam sekali kena keluarkan dari oven dan kacau supaya warnanya sekata)
-Ulangi proses ini sehingga lempuk tak melekat.
(Kalau nak masak dalam kuali pon boleh tapi kena sentiasa kacau)
*Guna oven nih take time,mariam buat dari pagi sampai ke Maghrib,tak on sepanjang masa,lepas 2 jam bakar,mariam rehatkan 30 minit oven tuh..Takut kalau lama sangat oven rosak..
Kalau guna oven boleh buat keje lain,lambatla sikit masak.Kalau masak atas api kena tunggu sampai masak dan kena kacau selalu.Mana-mana cara pun boleh



Resepi (Mak)

Kuah lempuk

-Lempuk durian
-Santan
-Sedikit gula (ikut citarasa)



Resepi (MyResepi:Onigiri-Ros)

Bahan-bahan ( dpt dlm 10-12 bun kecil )

-250 gram tepung roti/tepung high protein
-70 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek baru ditimbang
-120ml susu segar ( klu takde leh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis
ataupun susu kacang soya.)
-2 sudu besar susu tepung
-2 sudu besar gula
-2 sudu besar marjerin
-4 gram yis ( 1 sudu kecil)
-1 biji telur (dipukul sedikit)

(untuk bancuhan sos kastard )

-2 sudu besar tepung bird custard
-1 cawan susu segar
-2 sudu besar gula

Cara-cara

-Buat bancuhan kastard dulu
- Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau sentiasa supaya tak bergentel, klu jadi terlalu pekat boleh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan akan di piping atas bun nanti.
-kemudian buat doh roti pula, kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
klu guna tangan untuk menguli, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
-Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda.
-Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 10-12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun .
-Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit atau sehingga permukaan nye perang. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin supaya berkilat. Anda akan dapat doh yang lembut dan gebu walaupun bun ini tidak menggunakan bread softner, Ok dah siap Selamat Mencuba...
-Nak tambah sikit, doh ni lembik sikit ye, kalau buleh masa bentuk bulat2 tu lumur tangan ngan marjerin ye...pastu baru bulat-bulatkan....klu nak tambah tepung punbuleh jugak, tp jangan banyak sangat ye...doh ni akanjadi lembik sikit bila kita pakai telur yang berlainan saiz,.Ros pakai telur saiz M, klu pakai yang besar sikit tu sila kurangkan kuantiti susu tu ye..pakai 100ml aja..harap dapat membantu ye.



Resepi (Ma)

-Daging cincang
-Kentang lenyek
-Bawang goreng
-Serbuk lada hitam
-Daun ketumbar/daun sup (dihiris)
-1-2 sudu besar tepung jagung
-Garam dan gula (secukup rasa)
-1 biji telur untuk salut

Cara-cara

-Gaul semua bahan-bahan,kemudian salut dengan telur sebelum digoreng.

Assalamualaikum....

Macam poyossss je tajuk n3 tuh... Apa-apa pon nak ucapka terima kasih dekat Kak Zaiy,Kak Nur,Kak Haniss, Kak Rus dan Angah sebab sudi tanya kabar biler nak update...
Sebenarnya mariam baik-baik aje,cuma lepas cuti balik ke Kelantan tak berapa sihat,seminggu lepas tu pula kami ke KL 6 hari dan on the way balik Penang singgah Ipoh 3 hari (rumah mak abah)... Bulan nih banyak jugakla aktiviti luar,sebenarnya bukan aktiviti mariam sangat pon,aktiviti hubby,so kita nih jadi pak turut je la...
Bulan nih kiranya banyak jugakla tarikh-tarikh penting...Kat sini Mariam nak ucapkan Selamat Hari Ibu dan Selamat Hari Guru dekat semua Tak lupa Selamat Ulang Tahun Perkahwinan My Lovely Ma and Abah yang ke 30 Tahun (17 Mei) Kami doakan semoga Ma dan Abah bahagia hingga ke hujung usia dan diberkati Allah S.W.T.
Pada 19 Mei jugak jenap 10 tahun perkenalan Mariam dan Suami...(Tak de kaitan pon kan.. )

Okla,berbalik kepada menu-menu kat atas tuh...Ni menu yang dibuat minggu nih...
Lempuk durian tuh first time buat,selalunya mak yang bagi Hari tu balik Ipoh mak kirim isi durian suruh buat lempuk sebab mak tak sempat nak buat.Biasanya lempuk durian kalau tak makan macam tuh,mariam akan buat kuah untuk makan dengan roti jala atau roti biasa je...Ni fabret hubby makan cam nih,dia tak makan roti jala dengan kuah kari atau kuah kuzi Bun roti tu buat semalam,angin nak buat roti datang semalam sebab tengok ramai yang dok buat roti sekarang.Bab meroti ni mariam kurang pandai (macam mana nak pandai kalau tak rajin buat ).Roti semalam kiranya okla jugak,tapi tak 100% puas hati sebab dia tak naik tinggi macam orang lain buat,mungkin sebab letak atas dulang pembakar yang besar Tapi roti nih lembut sangat cam beli kat kedai
Alang-alang rebus kentang tuk roti yang sikit tuh,baik rebus banyak terus boleh buat begedil...So jadila begedil daging untuk dinner semalam..




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net