siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 29-Apr-2009 08:38 Email | Share | Bookmark
SYAFIY AND SIDQIY

 
 




Assalamualaikum…

Kali nih macam nak update cerita pasal my little heroes Sebelum tuh menu kali nih pasal mangga. Pulut mangga, mango smoothie and lassi. Mango smoothie tu resepi from my aunt (cik tie). Smoothie tuh untuk mariam dan hubby dan lassi tuh untuk Syafiy dan Sidqiy .Minggu nih tak ada mood nak try resepi baru sebab hari jumaat nih InsyaAllah kami akan balik Kelantan…yahooo.. Sebenarnya kami dah plan nak balik sana lebih kurang sebulan lebih,kali nih lagi tak sabar sebab kakak dan adik balik jugak,lagi happening la.. Silap bagitau awal kat Syafiy nak balik kampung, bila dia dah tahu, setiap hari dok tanya bila nak balik rumah nenek…Adoiiii…tak larat dah nak jawab.. Biasanya bila 2-3 hari nak balik baru bagitahu,nih sebulan nak balik dia dah tahu…Satu hari tuh bila bersiap-siap nak pergi kedai:

Syafiy: Mama kita nak pergi mana?
Mama: Kita nak pergi kedai beli barang..
Syafiy: Tak nak pergi kedai.Syafiy nak pergi rumah nenek..
Mama:Nanti 3 minggu lagi kita balik jumpa nenek ye…

Begitulah fanatiknye Syafiy dekat neneknye….

Ni pulak cerita pasal petang semalam….
Dalam pukul 2 lebih, Mariam tidurkan Sidqiy (adik) dalam bilik, tak sampai setengah jam kemudian bila adik dah tidur, Mariam kuar dari bilik terus mengucap panjang.Tiba-tiba rasa pening,geram,marah dan nak nangis pun ada. Rasa geram sangat bila tengok satu karpet penuh dengan gula, vicky, minyak zaitun(minyak rambut),minyak gamat Syafiy dok tengah main ngan bekas dan sudu sekali.Gula tuh separuh tupperware habis dia kerjakan.Nasib baik minyak tuh tak banyak yang tumpah, tumpah pun setempat je la.Cuma gula tuh seluruh karpet tumpah,Allah je tahu perasaan geram masa tuh.Mariam tanya dia kenapa buat macam nih,dia kata Syafiy tengok dekat TV. Time dok bising-bising tuh adik pun bangun,lagi haru la dibuatnye...dua-dua nangis,so buat tak tahu je lah..Lepas siap bersihkan semua,Mariam SMS hubby nak lepaskan geram,malas nak call takut ganggu dia pulak…Hubby balas balik “Dia nak buat experiment la tuh…tengok cerita sains banyak sangat ”.Sejuk la sikit hati nih.. Malam tuh husband tanya Syafiy “Esok Syafiy nak buat experiment apa pulak…Esok Syafiy ambik garam mama pulak ye…”
Sejak sebulan lebih bagi Syafiy dan Sidqiy tengok TVIQ (552), Mariam perhatikan ada sesetengah experiment yang dia try buat ikut rancangan tuh,walaupun tak 100% sama.Adala gaya-gaya tuh, boleh dikatakan hampir setiap hari dia akan letak air dalam bekas minuman dan masukkan macam-macam dalam bekas tuh (kertas,minyak rambut,sudu dll) lepas tuh sorok belakang kerusi,dia buat secara sembunyi-sembunyi…Setiap petang bila nak tutup langsir mariam akan jumpa la benda tuh. Tak pernah marah dia buat macam tuh,sebab mariam tahu nih semua pengaruh dari Backyard Science yang dia tengok tu.Sekurang-kurangnya dia berminat untuk explore ke arah itu.Kejadian semalam memang membuatkan rasa geram sesangat,Mariam cakap kat husband, kalu dia main garam ok lagi,nih gula…habis semut api datang. Syafiy dah minta maaf dah semalam,rasa kesian la pulak sebab marah kat dia semalam …Tula cerita pasal Ahmad Syafiy Danial…SYAFIY…OH…SYAFIY…

Pasal Sidqiy pulak…

Alhamdulillah sekarang nih umur adik dah 1 tahun 7 bulan, Sidqiy dah tak pakai nappy waktu siang .Bila nak ke tandas dia akan cakap “Mama nak toilet”(in toddler language) sambil nak bukak seluar. Sehingga pagi tadi,kiranya dah 5 malam berturut-turut dia tak kencing malam dalam nappy (malam mariam masih pakaikan nappy kat dia…) Doa-doa supaya akan berterusan Sidqiy tak kencing malam…Selamat duit mama hehehhee….
Thank you very-very much to my lovely sister (kak umi), sebab diala tempat rujukan untuk toilet training anak-anak…Kak Umi yang banyak support dalam hal nih.. Walaupun dia bekerja,tapi dia boleh ajar anak-anak ke tandas pada usia anak-anak tu setahun lebih…Irdina (1 tahun 7 bulan) Insyirah (1 tahun 5 bulan). Okla tuh je celoteh untuk kali nih…Sebelum tuh nak ucapkan Selamat Hari Pekerja buat semua…Selamat Bercuti..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net