siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 24-Apr-2009 02:21 Email | Share | Bookmark
AYAM ORGANIK..

 
 
 


Resepi:

Ayam Goreng Radix (ikut arahan dekat kotak)

Coleslaw:
-Kubis (hiris nipis)
-Lobak merah (diparut)
-Mayonis
-Susu segar (2-3 sudu makan)
-Sedikit gula

Cara-cara
-Gaul semua bahan-bahan.




Resepi (2 orang makan)

-Spaghetti (rebus dengan sedikit garam dan toskan)

Kuah:

-3-4 sudu Cili kering kisar
-1 biji Bawabg besar (kisar)
-2-3 ulas Bawang putih (kisar)
-Sos tomato/tomato puri
-Ayam/Daging (potong dadu)
-Candawan butang (hiris)
-Lobak merah (potong dadu)

Cara-cara

-Tumis cili dan bawang hingga pecah minyak,masukkan ayam.
-Kemudiam masukkan sos tamato dan lobak merah serta cendawan.
-Tambah sedikit air serta garam dan gula.
-Boleh angkat bila sos dah pekat.



Assalamualaikum

Ni antara menu yang dimasak untuk minggu nih..
Dah lama mariam dok usyha-usyha (betul ke eja cam nih ) ayam organik nih.Kat jusco ada,cuma mahal sangat,sekor sampai RM 25 malas ler nak beli.Baru-baru nih HPA ada bukak cawangan baru kat Bertam Perdana,so apa lagi...Kami pon pergila terjah kat sana sebab HPA yang banyak dok supply ayam organik nih Satu paket harga dia RM 15 ringgit untuk ahli (Mariam guna no ahli mak ) dalam (+-1.5kg) beli 2 paket.Lepas tuh ambik tepung tuh satu,sebab syafiy suka makan ayam goreng salut tepung macam KFC.. Rasanya ala-ala ayam KFC,kalu nak pedas kena tambah serbuk cili sikit.Tapi kalau nak salut tepung tuh jangan tebal2 sangat sebab kalu terlalu tebal rasanya sedikit masin.Mariam salut 2-3 kali je . Pernah sekali kami makan RFC (Radix Fried Chicken) kat Sungai Petani,not bad (sedap ).InsyaAllah lepas nih masakan yang berasaskan ayam,mariam akan guna ayam organik atau ayam kampung
Kentang putar tuh mariam tak letak resepi sebab hubby kata kentang tuh tak sedap,rasa macam nestum,sosnye dah sedap.Kentang tuh mariam letak susu cair 2-3 sudu,kentang lecek,serbuk lada hitam pas tu kisar.Bagi mariam dah ok,tapi Hubby kata tak sedap.Akak-akak atau adik-adik yang selalu buat kentang nih nanti boleh tak bagi resepi yang tak rasa cam nestum...
Spagheeti tuh untuk dinner dan pulut dakap tuh untuk minum petang weekend lepas Resepi pulut dakap ada kat link sebelah .Tu jela untuk kali nih...Banyak pulak merapu...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net