siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 17-Apr-2009 02:49 Email | Share | Bookmark
MEE HOON....ROTI...PISANG...

 
 
 
 


Resepi (Sofinar-MyResepi)
Bahan-bahan ( 10 orang makan )

-1 bungkus bihun - direndam dulu
-300g daging - dipotong kecil2
-3-4 keping fish cake
-Sayuran campur - carrot, jangung dan kacang pis
-3 sudu makan cuka
-6 ulas bawang putih
-1 sudu makan lada hitam / lada putih
-2 biji tomato - potong nipis jika suka
-garam dan gula secukupnya
-cili api- potong nipis + kicap sebagai sos

Cara-cara

1.Lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
2.Panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
3.Masukkan fish cake, dan goreng lagi. Kemudian masukkan lada dan bawng putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. Kemudian masukkan cuka
4.Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
5.Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
6.Apabila bihun masak, tabur tomato, gaul sekejap dan tutup api.
7.Sedia dihidang bersama sos kicap (sambal kicap)



Resepi (Kak Fida-MyResepi)

Bahan-bahan ( 6 keping )

-2 keping roti putih
-2 sb tepung jagung
-3 sb gula halus
-100 ml susu cair
-2 biji telur(guna 1 putih telur saja)-mariam letak 2 biji
-1-2 titik esen vanilla
-Sedikit buah2an campuran/kismis/kurma atau lain2 ikut selera
-sedikit gula icing untuk tabur atas puding - (akak tk tabur pon)
-mangkuk muffin - disapu majerin

Cara-cara

-Roti di siat2 kecil atau potong 1 inc. persegi.
-Tepung,gula,susu,telur dan esen dikacau hingga sebati.
-Masukkan roti dan buah2an campur(akak bubuh kismis aje) ke dalam mangkuk muffin.
-Tuangkan campuran susu sambil ditekan2 roti supaya meresap.Buat hingga habis.
-Susun mangkuk2 muffin berisi puding atas dulang pembakar dan bakar hingga masak kecoklatan.
-Biarkan puding roti seketika dan keluarkan dari mangkuk muffin(hati2 sbb masih panas).Ketika menghidang,taburkan gula icing diatas puding.
***Sedap juga klau menggunakan roti berperisa buah2an.



Resepi (Ma)

-Pisang 3/4 masak
-Gula (sukatan ikut citarasa)
-Daun pandan
-Bunga cengkih (3-4 bunga)
-Air
-Sedikit pewarna kuning (option)

Cara-cara

-Masak pisang dengan air dan sedikit pewarna kuning.Masak hingga air mendidih.
-Buang air,kalau nak ada air gula/air gula yang cair,tinggalkan sedikit air tadi.
-Masukkan gula,bunga cengkih dan daun pandan.Pastikan api kecil.
-Setelah gula hancur bolehla tutup api.

Assalamualaikum....

Berentry kembali di hari Jumaat yang mulia ini... Terima kasih dekat kak Ieda sebab tanya biler nak bubuh enrty baru Nila antara masak-masak untuk minggu nih,yang lain-lain tuh menu2 yang biasa masuk entry dah Kali nih try buat meehoon singapore pulak,asyik dok masak meehoon goreng biasa je,sekali sekala try yang lain pulak.Kiranya first time makan dan buat,not bad (sedappp ) Senang je nak buat,lagi senang dari meehoon yang biasa Mariam masak
Baby bread pudding tuh kalau tukar nama melayu jadi puding roti bayi...macam lawak je kan kalu dimelayukan Puding roti nih senang nak buat,bahan-bahan pon simple je.Ambik kat Myresepi,tengok ramai yang dok buat termasuklah makcik kuuuu ituewww...
Sira pisang lama dah tak makan,kelmarin call adik (Zainab) tanya resepi,kalau call tanya adik sorang lagih tuh (Aminah) mesti dia cakap "Ala...yang tuh pun tak tahu ker...??" bukan tak tahula..nak pastikan je tula jawapan yang kakak dia ni akan balas balik... amboi-amboi berlagak ye..mentang-mentang dia sekarang nih jadi tukang masak ma kat rumah
Sebelum tu nak ucap terima kasih jugak buat kak Aisyah (Jepun) yang sudi bagi award sakura,
(ingat artis je boleh dapat award ker... ) Terima kasih banyak2 ye kak...



AWARD DARI KAK AISYAH- http://shshada.blogspot.com/


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net