siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 10-Apr-2009 00:13 Email | Share | Bookmark
TELUR MASIN DAN APAM LENGGANG

 
 
 


Resepi (Ma)

-Telur itik (5 biji)
-Garam (5 genggam)
-Air

Cara-cara.
-Cuci telur hingga bersih kemudian jemur lebih kurang sejam
-Masak garam bersama air hingga hancur kemudian sejukkan (pastikan betul-betul sejuk)-segenggam garam untuk sebiji telur.
(Kuantiti air,sampai telur tenggelam)
-Masukkan telur ke dalam air garam yang telah sejuk.
-Tunggu sehingga 14 hari barulah boleh diangkat.



Resepi (Ma)

-1 Telur masin (goreng)
-1 Bawang besar(mayang)
-2-3 Cili padi (mayang)
-1 Asam limau

Cara-cara

-Masukkan semua bahan-bahan kemudian perah asam limau.



Resepi (Internet)

-300 gm tepung beras
-240ml-270ml santan kelapa dari 1/2 biji kelapa
-3/4 sudu kecil yis
-3/4 sudu kecil garam
-60 gm gula castor
-1/2 cawan nasi

Cara-cara
-Kisar semua bahan-bahan dan kacau rata
-Tutup adunan dan rehatkan selama 45-60 minit
-Tuangkan sesenduk ke dalam kuali yang telah disapu minyak dan lenggangkan adunan.
-Guna api yang kecil,masak selama 2-3 minit

Quote:
*Kak Rus,kalau ikut resepi nih adunan yang mariam dapat agak likat,susah nak lenggang...jadi santan tu mariam lebihkan.
Mariam guna sebiji kelapa dan gula pun dilebihkan sebab kalu ikut resepi tak berapa manis.Tapi kalu kak Rus tak nak manis tak perlula.
Mariam tengok dekat resepi lain pon cecair tu diaorang pakai agak-agak je..Nanti bila kak Rus dah buat akak update ok..
Satu lagi tips yang yang dibagi,supaya apam tak melekat dekat kuali...Goreng sebiji telur dahulu sebelum masak apam tuh (telur mata/telur dadar).Tip nih memang maraim guna sebab memang berkesan.Mariam guna kuali biasa yang goreng ikan tuh...Tapi kalau kak Rus ada cara lain tak perlula ikut tips nih

Salam Mariam......apam tu memang mekar sekali dan kak rus tak pernah la pulak merasa coconut shake tu..... Kak rus kena cuba ni....Mariam ada tak resepi apom lenggang....kak rus teringin nak buat lah...


Assalamualaikum....

Mesti ada yang cakap...ala...telur masin pun nak tunjuk kaaa Tak pela,sebab nih first time mariam buat sendiri,sebelum nih makan yang Ma buat aje Telur itik nih pon Ma yang bagi masa balik kampung dulu,tak tahu nak masak apa dah,jadi buatla telur masin nih.Tak banyak mana pun,cuma 5 biji je....
Makan dengan nasi kerabu best nih Selain dari rebus,goreng pun sedap jugak makan dengan nasi panas-panas...
Apam/apom lenggang tuh buat 2 hari lepas,dah lama nak makan kebetulan Kak Rus mintak resepi,so nihla kesempatan nak buat lagih...Kalau tak mesti tak jadi lagi

p/s:Ma nok make' nasik kerabuuuuu...Harak2 ma baco


Quote:
Watie-boleh je nak goreng kak watie... tak doseee pon..hehehhehee...

K.Umi-amboi2...banyaknye nak makan..mentang2 makan tuk berdua...hehehhee...InsyaAllah kita jumpa di sana..sana..sana.......pas tu kita gi derakkkk ramai2 ye...

Zai- InsyaAllah pas baby kuar benda tu akan hilang...pas tu kena pantang...pantang...jangan tak pantang..hehehhehehehe

Kak Rus-sama2 akak...kat kedai mariam tgk pon guna kuali kecik je...comel kan..bilerla nak beli.. kalu letak air kelapa lagi sedap kan kak rus...

K.Nurul-apa lagi kak nurul...moh kita goreng telur masin...jgn mkn bebanyak..nnt darah tinggi pulak...darah tinggi susah nak hilang...naik darah boleh turun baik...hahhaha

Zaiy- ooooo...patutla lama tak nampak kak zaiy...tapi akak dah dpt laptop baru kan...seronoknyeee makan telur masin time tak lalu makan pon ok gak kan kak zaiy...

UmieAisyah-mariam pon first time buat nih kak... telur nih x berapa masin...masin ala2 je...kalu masin sgt mariam x leh nk makan pas ni kiter melenggang apam pulak ye kak...

Jeff-bro x minat ye... telu nih x masin sgt...sedang2 je..

Ieda- wasalam kak ieda...nnt mariam update ye.. tryla goreng kak,ubah selera,kalu sedap boleh buat lagih... betul tu,sdp mkn ngan nasi pepanas...

Shima-Issshhh 4 bulan ke peram...lama tuh.. my mum kata rendam dalam air biasa berberapa hari..tgk pada tahap kemasinannye... pas tu cuba rasa air tuh,kalu air still masin tukar air lain...pas tuh rasala telur tuh dah ok ke tak...harap2 dpt menghelp
Kalu tak silap mariam apam nih dari utara,sbb kat kelate x pernah mkn ponggg..

Cik tie- hahhahaaa...toing..toingggg... tak rajin mana ponggg... telur tuh tak tau nak buat aperla cik tie... so jadila benda tuh..

Mamasya-Salam kenal buat akak jugak.. betul tul kak,kalu tak lalu makan nasi rebus telur masin pon sedap ,mariam sebenarnye tak dela makan sgt pon,kalu ader makan,kalu x der mmg tak cari pon.. nih sbb dah tak tahu nak buat apa ngan telur itik tuh.. apam tuh makan gituh je kak,sbb dah manis..

Bungamekar- ooooo...fabrettt qayyum ye.. cam kuih serabai ye kak..mariam pon x pernah rasa kuih serabai tuh...mesti sedap kan tambah2 mkn ngan kuah doyannn

Aisyah- Wasalam kak aisyah...tryla goreng kak...kalu sedap leh buat lain kali terima kasih sbb akak bagi award..nnt mariam pergi ambik ye...








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net