siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 27-Mar-2009 03:21 Email | Share | Bookmark
KUIH LOYANG DAN NASI LEMAK PANDAN

 
 
 






Assalamualaikum...

Kuih loyang dan nasi lemak pandan menu semalam Kali nih tak ader resepi untuk kedua-dua menu nih sebab.........................
Kuih loyang tuh tak tahu mana silapnye,2nd time buat.Acuan yang ma bagi dah dekat 4 tahun dah...Rasanya ma mariam pon tak pernah buat kuih nih... First time dulu buat masa tengah belajar,time tu memang hancur,sekali je mariam goreng,adunan tak lekat langsung....Apa lagih,masuk mat bin je lah
Petang semalam try lagih,sebab kesian tengok acuan tuh Round pertama buat rupa dia macam kat bawah tu...huduhhh 3-4 kali jugakla mariam dok tambah tepung....Pelik jugak,sebab rasanya dah tak derhaka kat resepi dah... tak taula di mana silapnya... Pas tu barula nampak ok skit...
Seperti biasa rupa yang elok tu bagi kat hubby makan,yang tak de rupa tuh sendiri makan ler...
Tapi husben cakap yang first round buat tu lagi sedap sebab tak keras sangat,yang 2nd round tu dia cakap keras skit... Akak-akak yang pernah buat kuih loyang nih boleh tak kasi tips skit tuk dapatkan kuih loyang yang rupa cantik dan tak keras sangat...
Nasi lemak pandan atau screwpine leaf coconut rice .Ni first time makan dan try buat.Selalu dok tengok dekat "rumah" orang dan majalah je... Cara masak sama je dengan nasi lemak biasa cuma kena letak air daun pandan je.. Semalam nasi lemak nih dimakan bersama burung puyuh goreng je


Code:
Kak Zaiy...setiap kali sebelum celup ke dalam adunan,mariam dah celup ke dalam minyak dulu...mungkin adunan tu kot tak berapa betul...tak tahu nak cair ke...pekat ke.....


Quote:
Bungamekar- nampak je ok kak,rasa dah ok cuma kerapuhan tu tak macam kat kedai...nak kena try banyak kali lagih nih... mariam goreng ader yg garing ader yg tak..sbb yg tak garing tuh tuk mariam makan,sbb tak berapa suke garing..

Zaiy- nanti kak zaiy balik sini bolehla buat ye..nnt mariam ikut resepi akak pulak...

Umieaisyah- tak dela rajin sangat kak umi,cuma dok tgk acuan tak terusik,tu yg try gak tuh..nasib baik time tu si kecik tgh tido..kalu dia jaga mmg tak jadi ler jawabnye..

Fith- hahaha...ader ke org nak beli kalu berniaga... tak leh bawak balik machang lagi,sbb tak berapa pas lagi...nnt kena A+ duu bolehla bagi ma dan mak rasa..hehehhee...

Alang- tula alang...klong pon dok risau nih sbb badan dah macam tong drum dah... haiiii...nak kena diet ler pulak..nih malas nih...kalu alg balik tgk klong cam gemok jgn tegur tau...
nntla klong diet biar kurus cam bakal pengantin ok...

Cik tie- kalau anak kat asrama rindu kat rumah org panggil home sick...kalu mak rindu anak kat asrama org panggil aper ye... jgnla sedih2 aunt kuuu...semua pekakas dah masuk gobok ye...pas nih kurusla cik tie...

Zai- sedap..sedap..sedap... wangi jer rasanye...

Jasmeen- dia nak suh buat selalu ye kak meen... betul gak..biler buat selalu barula jadi ok kan...nih seumur idup tak pernah buat...pas tu kali pertama buat tak jadi dah bising satu dunia....apa daaaaaa

Jeff- aaaaa...ada gak panggil kuih ros...yg mariam buat nih ros penyet...

Nurul- kak nurul minat kuih nih ye...nnt biler akak mai umah,mariam sediakan khas sebalang utk akak je...

Ieda- I'm Sorry...hihihih..ala biasala kak,sbb byk sgt lawat rumah kengkawan,sampai nama tuan umah pon tertukar... tu ok lagi drp x tau langsung nama tuan umah apa2 pon sedap gak makan puyuh masak sambal,tp mariam x pernah try lg...selama nih dok goreng je..

Aisyah- jemput makan kak aisyah.. terima kasih kak,sbb sblm nih kalu buat kek half adunan mariam ragu2 skit,selalu dok jenguk tgk takut over bake...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net