siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 13-Mar-2009 02:33 Email | Share | Bookmark
ROTI PURI BERSAMA PUTERI AYU

 
 
 
Puri oh Puri...disebabkan demo,kawe buat 3 hari berturut-turut.. Ni kes tak puas hatila,sebab kulit puriku tak secantik kulit puri makcik ku ituwww...Bab-bab roti-meroti nih kalu ambik exam takat lulus atas pagor jer... Bilerla nak dapat A++ .Hari tu cik tie tanye best tak resepi nih...jawapannye cik abe sayutiy make' banyakkk...Dia cakap yang nih lagi best dari guna tepung atta,lepas nih boleh bye2 ler puri tepung atta... Mesti cik tie tengah busy sekarang sebab nak uruskan aqilah dan farid ke MRSM kan...Untung mama anak2 masuk satu MRSM yang sama...Tahniah untuk Aqilah dan Farid...
First time buat keluar jerawat batu (gambar yang kecik tu),time tuh makan dengan kari ayam kampung.. Pas tanye cik tie kenapa tumbuh jerawat,dia pun suruh pakai SK11 lepas try kali kedua tuh barula mariam tahu kenapa...Nih sebab derhaka dekat resepilah...kan dah kena sumpahan jerawat baru.. Resepi suruh canai macam buat karipap...mariam canai macam buat murtabak, lepas tu kes malas nak bukak tepung baru,guna minyak untuk bagi licin....aper lagih kalu kulit berminyak,benda alah tu keluar ler
Lepas habis uli roti,sementara dok tunggu dia naik,mariam pon godek-godekla cik puteri kiter.. Kali ni buat 2 versi,berkelapa dan kosong,sebab hubby dengan syafiy tak suka kelapa...





Resepi (Yatiezaini)

Bahan2 ... dpt 12 biji

-2 cwan tepung gandum
-1 sudu kecil yis mauripan
-1/2 sudu kecil garam *
-3 sudu makan minyak masak *
-2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
-175 ml air panas *
-40-50ml air
-minyak utk mengoreng

Cara-cara

1. satukan bahan bertanda (*) n panaskn ..kacau sehingga gula hancur n tutup api
2. satukan tepung n yis .. gaul
3. no. 1 dimskkn kedlm no.2 .. dan digaul dgn mgunakan garfu .. sehingga bercampur shj
4. dgn mgunakn tangan gaul adunan mjadi spt ~ breadcrumb~
5. Tambah air sedikit2 . adun hingga x melekat kat tgn n mjadi doh ...
6. Biarkan doh selama 30 minit --- pastu blhler doh dibahagikan kpd 12 bhgian
7. Canai doh nipis cam karipap / duit 50sen ..
8. Siap utk digoreng ...


Tips mengoreng : mgoreng mgunakan api yg kecil n sederhana shj .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalu guna api yg besar mybbkan roti nih x naik kembong ...
masa mgoreng hdklah disimbah2 kan minyak ke atas roti ni .. bila dah mengelembOoong baru ler di terbalikan ..



Resepi (MyResepi:Rossitamz)

Bahan-bahan
( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )

-5 biji telur (saiz kecil)
-250gm tepung gandum
-300gm gula
-2 camca teh ovallate
-1 camca teh baking powder
-250ml santan
-Pewarna hijau
-2 camca teh paste pandan (ganti dengan daun pandan)
-Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara-cara

- Panaskan kukusan.
-Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
-Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
-Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
-Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
-Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.

Code:
ehem2 ..mentang2 jerawat dah hilang siap close up lagi muka cik puri tuh .. hehe, pakai SKII dah hilang jerawat ..berkesan gak yer .. <<< x der ler busy lagi ..nak tguu surat jer.. tahu pun tru website ..alhamdullilah rezeki dorang .. cik puteri ayu tuh pun dah ayu sgt better than last time .. sure ngences org kat machang tgk .. ..org kat rusia bising puri dia x jadik .. skali soal siasat ..dia derhaka gak x ikut sukatan ..lebih air kurang tepung .. buat yg lain baru ok


Quote:
Cik tie-oooo...surat x sampai lg...pas nih sibukla ckit kan.. tu kes derhaka kat resepi la...hihiii
aaaa...puteri kiter tu nampak ayu skit dari first trial dolu... oooo...ayh nie kt sana pon buat puri ye...leh naik ke sejuk2 cam tuh...hehehe...cik tie biler nk gi angkut salji kat sana..

Zaiy-kalu nak mkn sendiri rupe tuh tolak tepi...nih kes nk posing...nnt malu kat org kak zaiy...hiihiihii...lawakla kak zaiy nih...mariam x dela rajin sgt nk parut kelapa tu...suh mamat kat kedai tuh tolong parut...hihihi..

Shima-aaaa...rase dia macam cakoi,dalam tuh berongga.. memboncittt walaupun lepas goreng.. kari nih dengan aper2 pon boleh masyukkk...sonang kijer tukang masak..

Ct- jom makan kak siti..

Kak zai- malu dekat kak zai sbb hw x siappp lg..hihihi..nnt mariam buat je akak.. aaaa...berjerawat tuh syok gak sbb dia garing...puteri ayu nih lps second trial baru nmpk ok skit... first trial dulu kelapa x cantik..

Jeff-gebu2 ye...hihihi

K.Amal-Aaaa...kali nih mariam buat kari ayam kampung je sbb nk abiskan stok yg emak bagi... kari nih dengan aper2 pon boleh masuk kan kak amal...

Umieaisyah-hihiihi entah la kak aisyah,mariam pon x tau SKll tu untuk aper...tak pernah beli pon..hihihi kami konon2 je.. aaaa...berjerawat lg garing...

K.nurul- Gebus jugakla kak nurul... nnt mariam hantar ye.. issshhh...tuan dia nih ayu pon kak...kadang2 brutal gak...






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net