siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 4-Mar-2009 02:30 Email | Share | Bookmark
Tepung Pelita...

 
 


Resepi(MyResepi:Yani)

Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 sudu besar tepung beras(ratakan)
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air (mariam bubuh 6 helai)
sedikit kapur
sedikit garam


Cara-cara

1.Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2.Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3.Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4.Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5.Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6.Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
7.Sejukkan

*sukatan gula mariam kurangkan,sebab mariam tambah 1 sudu kecil gula dalam bekas sebelum masukkan adunan hijau.



Kali nih menu hari Isnin dan Selasa... Actually semalam 3/3 birthday my lovely hubby Nanti ader entry khas untuk birthday cik abe..
Kenapa orang panggil tepung pelita ye,unik nama tuh Selalunye buat mariam letak dalam bekas je,tapi semalam rajin skit,skit je tak banyak pon sebab buat 13 je bekas daun pisang tuh yang lain masuk bekas ready made la Laksa tu seperti biasala kegemaran cik hubby....


Quote:
Kak Nurul- Copettt sungguh akak terjah...terzuttt mariam...jamu mate je kak...hehehehhe..

Kak Zaiy- akak jgn la tutup mata..nanti tak nampak org tua dulu pakai pelita buluh ye kak..hehehe

Zai- Jom makan kak zai..

Ann-Kak ann pun jemputla sekali

Shima-ooooo..baru pekena laksa ye.. welcoma back..pas nih bolehla gi ronda2 kat UK pulak
bekas dia tu ader yang herot-berot jugak...yang tuh tak leh masuk gambar lerrr..hehehehe

Kak Amal- lopes pon fabrettt mariam gak..hehehe

Kak Zai-malula kak zai ckp macam tuh...malu kat super chef..

Hana- kat dapor kak hana lagila mablesssss ...hari2 nak kena ke jepun tengok menu kak hana dulu baru mood masak tu maiiii...hehehhe

Cik tie- mai sepinggan...boleh..boleh..boleh...tukar ngan nangka ye... tepung pelita tu budak2 nih minat..tu yang buat gak tuh... mak budak pon minat gak...

Jeff- hehehhee dh pekena ye...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net