siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 27-Feb-2009 00:20 Email | Share | Bookmark
LOPES....OH....LOPES....

 
 
 






Resepi (Mak)

-Pulut 500 gm
-Air kapur 1 sudu besar (option)
-15-20 helai daun pandan
-Secubit garam
-Kelapa putih (untuk tahan lama kuih ni kukus dulu kelapa)
-Daun pisang (layurkan)
-Pelepah pisang (2 jengkal)
-Pewarna hijau (sedikit)
-Tali rafia
-Air gula melaka

Cara-cara

1. Tanak pulut dengan air daun pandan,kapur dan secubit garam hingga 3/4 masak
2. Kemudian letakkan di atas daun pisang,kemudian gulungkan.
3. Mampatkan pulut menggunakan pelepah pisang (celup hujung pelepah dengan air supaya pulut tidak melekat)-Ketika memampatkan,lipat salah satu bahagian supaya pulut tidak keluar.
4. Ikat menggunakkan tali rafia.
5. Rebus pulut hingga air kering.(Macam rebus ketupat)
6.Sejukkan dan bolehla potong dengan benang (supaya bentuk lopes cantik...)
7.Gaul dengan kelapa putih yang dicampur dengan sedikit garam...
8.Makan dengan air gula melaka...

Kali nih pasal lopes pulak... Kenapa orang panggil nama kuih nih lopes ye??macam pelik je nama dia... tak pela pelik ke tak pelik ke yang penting sedap dimakan Ni cara-cara buat lopes yang MIL buat,biasanya kat kedai diaorang buat segi tiga kan.Lopes nih antara fabrett my cik abang..
Masa dok merantau dulu mariam selalu buat kuih nih,tapi ngelatla sikit sebab tak de daun pisang.Jadi guna acuan je la buat bentuk tuh.. Okla setakat nih je dulu...nnt jumpa entry lain pulak...nak pegi balas sembang-sembang (komen) entry siput sedut pulak...



Quote:
Hana- Waalaikumsalam...macam2 ader...hehehe tak aderla kak hana,biasa2 je...tak segempak rumah kak hana buh dalam daun pisang sbb pokok pisang banyak dekat rumah..

Aisyah- jom kiter melopes.. akak tolong tgk je ye...tak tolong buat..hehheee...tak pe..tak pe..air tangan mak lagi mablesss..

Madiha- mariam pon pas kawin baru belajo makan dan buat...sebelum tu tak pernah merasa lagi..nak kata buat mmg jauh sekali la... akak pon selalu gak buat step by step,boleh kiter kongsi2...mcm mariam nih bolehla belaja dari akak-akak dekat alam maya nih..

Zaiy-oooo...kiranye samela style kiter melopes ye kak zaiy mariam pon belaja dari MIL,aaaa...pulut tu mmg melekat2 skit.Kak zaiy kukus ye pulut tuh,cuma part tu je la beza skit ye...
mak mariam ajar potong ngan benang dia kata shape tak lari,pas tu pisau pun tak payah nak basuh (tu mariam tambah la... )

Cik tie- yessss...yesssss... cik tie dah ader rumah sekarang,kalu lapor2 bolehla jenguk sana sokmooo...cik tie,lopes tu bagi kat jiran skit...kalu cik tie dok dekat compemmm yam pergi bagi 2-3 ketul... pas ni jangan boring pulak ye baca komen dari mariamsayutiy fotopages...

Jeff- bro jeff mcm my hubby tak suke kelapa byk2...





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net