Want your
own Fotopage?








 
siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 19-Feb-2009 01:18 Email | Share | Bookmark
PUTERI AYU BERSAMA LAICI KANG DAN MEEHOON TOMYAM

 
 
 
Lai..lai..makan laici kang,mee hoon tomyam dan kuih puteri ayu... menu-menu kali ni antara yang dimasak beberapa hari lepas.Jom kiter zazzzz



Teringin nak makan benda nih lama dah..kali nih tak dela 100% lengkap sebab mariam bubuh apa yang kami berdua makan je So apa-apa yang kami tak suke tu abaikanlah... ..Ingat nak buat sikit je...tapi terjadi banyak la pulak...jadi bagila kat jiran tetangga sikit Resepi pon mariam letak apa yang ader dalam mangkuk tu ajeee..

Resepi:

-Kembang semangkuk(rendam hingga kembang,kemudian buang kulit dan bijinye serta urat2 buah.Kemudian masukkan air gula ke dalamnya)
-Buah Tar (toddy plum)
-Cendawan putih (snow fungus-direbus seketika)
-Longan kering (rebus bersama gula batu)
-Agar-agar (merah dan hijau)
-Cincau manis
-Laici
-Longan
-Barli (rebus bersama gula batu)
-Kurma merah (rebus bersama gula batu)
-Ceri merah
-Nata de coco
-Halwa kundur



Mee nih buat untuk dinner.Syafiy suka sangat makan

Resepi:

-Mee hoon
-Tomyam (perencah)
-3 Bawang merah (tumbuk)
-2 Bawang putih (tumbuk)
-2 batang Serai (ketuk)
-2-3 helai Daun limau purut (koyakkan)
-Udang dan sotong
-Jagung muda
-Bunga kubis
-Tomato
-Lobak merah
-2 sudu makan Susu cair (option)
-Cili api
-Daun ketumbar (hiasan)

Cara-cara:

-Tumis bawang merah dan putih kemudian masukkan air dan perencah tom yam
-Masukkan serai,tunggu hingga mendidih kemudian masukkan sotong.Sotong masak, masukkan sayur-sayuran kecuali tomato.Bila semua dah masak kemudian masukkan udang,garam gula dan tomato.Bila udang dah masak bolehla dihidangkan dengan meehoon...



Puteri ayu ni kuih fabrettt... Happy sangat lepas buat kuih puteri ayu nih sebab first trial menjadi ...memang lembut dan gebusss Dah lama dok pendam rasa nak buat kuih nih,hari tu masa balik kelantan pergi pasar dengan adik,tiba-tiba jumpa acuan nih...so aper lagih rembat jelah satu bungkus Lepas buat kuih nih terus call adik (Aminah) cakap kat dia kuih nih dah jadi,tak sama macam kami beli kat pasar hari tuh kerassss
Tapi yang tak berapa syoknye kelapa tuh tak putih,sebab dah tingin sangat nak buat,jadi pakai je lah kelapa yang ader... Biasanya kalu masak-masak nih kiter dengar orang buat satu adunan...separuh adunan..suku adunan...tapi mariam buat 1/5 dari adunan tuh...bolehla dalam 12 bijik... Maklumla mariam makan dengan anak je sebab cik abang tak makan..




Resepi (MyResepi:Rossitamz)

Bahan-bahan
( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )

-5 biji telur (saiz kecil)
-250gm tepung gandum
-300gm gula
-2 camca teh ovallate
-1 camca teh baking powder
-250ml santan
-Pewarna hijau
-2 camca teh paste pandan (ganti dengan daun pandan)
-Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara-cara

- Panaskan kukusan.
-Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
-Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
-Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
-Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
-Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.

Quote:
Nurul- Kak nurul jom makan... pissttt..kak nurul,udang tu sekor pon mariam tak makan sebab anak mariam ni asyik dok mintak "mama nak prawn.." mama dia makan kepala je lah...hehhee
(ooooo...kak jasmeen bagi...baiknye kakak kiter tu ye kak nurul... )

Zaiy- kalu kak zaiy dok dekat2 ngan umah,mariam pergi hantar...betul nih ....sbb nak buat skit,tp jadi banyak ...ye ke akak pun suka yg bersup ye..mariam sebenarnye kureng skit...tp hubby pulak kalu makan x de kuah dia tak suka,hubby suke sangat yang berkuah...biasala kan kak zaiy....mesti ader contra...

Jeff- jom makan bro..

Madiha- nasib baik kak madiha tak terliur kuih tuh...sbb mariam buat sikit je... kalu laici kang tu mmg banyakla ..kalu akak dok dekat2 ngan rumah mariam nih...mmg mariam dah ketuk pintu umah akak...

Kak Zai- iiissshhh...takdela mengancam sangat pon kak zai...biasa2 aje.. aaaaa...mariam pon suke makan yang sejuk..kalu yang panas tu kureng skit,tambah2 lagi dok summer sekarang nih..kuih tu first time buat,baru2 belajo je kak zai...Alhamdulillah mmg puas hati ..kena timer kasih kat tuan punye resepi ..

Nur- Kak nur pon suke makan yg bersup2 ye ...laici kang tu sedap gak makan time2 summer sekarang issshhh...kalu kak nur dok dekat apa salahnye mariam antor semangkuk untu akak...

Cik tie-Aaaa....yam dh tgk kuih yg cik tie buat,mmg cantik...kalu ader kelapa putih mmg lagi syok....colour pon cantik ...samala cik tie,kt umah nih pon kukusan cenonet je,tp tak pela sbb x ramai,cik tie kena cari yg besor2 buleh wat bebanya acuan pon dh banyakkkk...
bahan2 laici kang tu yam beli kat mana2 supermarket pon ader...kt bhg2 paket2 dan ader yg dekat timbang2 brg2 kering..buah tar tu kt sini dlm tin je...kalu kt kelate buleh dpt yd freshhh...tu lg ranguppp yg tu yg best tuhhh..halwa kundur dan cendawan putih tu dalam peket pun ader,atau timbang.. Aaaaa...glemerrrr cik ya ngan syahin...syafiy suke tgk nenek ya dia..
Yam dah tahu mcm mana nak buat mini murtabak...hehehe..

Umieaisyah- mmg sodap kak aisyah makan time2 summer nih...Tak pe kak buat 2-3 jenis pon boleh bubuh banyak2..kalu kat kedai dia buh banyak gakkk...tp banyaknye ais jela..
jemput2 tambah mee...bermangkuk2 pon tak pe...






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net