siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 11-Feb-2009 03:16 Email | Share | Bookmark
Ubi Kayu Dari Kampung...

 
 
 


Kali ni pasal ubi kayu yang diambil kat tepi rumah di kampung.. Cuti Thaipusam hari tu balik kampung kelantan...Seperti biasa banyak lauk pauk dan makanan yang ma bagi,peti aisku yang kosong itu jadi melimpah ruah sampai tak muat nak isi semua makanan tuh.. ni stok untuk 3 bulan mesti tak caya kan...betulllll.... okla kiter abaikan semua tuh... ubi tu buat kerepek sebab cik hubby dengan syafiy suka makan ,kalau buat benda lain mariam sorang je la yang kena pulun ubi nih sedap bangattt,walaupun sebesar peha tapi isinya tetap halus dan tak berkayu...senang je parut..rebus pon sekejap je empuk..

Resepi

-Cili kering (kisar)
-Gula melaka
-Gula
-Garam

Cara-cara

-Tumis cili hingga masak,kemudian masukkan gula melaka,gula dan sedikit garam.
-Bila dah kering barula masukkan ubi yang telah digoreng kemudian gaul hingga rata.



Ni sebenarnya nak try acuan yang makcik (cik tie) bagi masa family gathering hari tu...salah satu acuannya inilah...ader banyak lagih acuan yang dapat... memang senang sangat guna acuan getah nih..tak payah nak letak minyak atau tepung,senang je kuih tertanggal...memang bessttt



Ni untuk tatapan kak umieaisyah dengan shima...nilah handbag dengan wallet nyeee...

Quote:
Untuk kak zaiy dan kak zai... kalau akak nak tau yang mana satu tuan punye diri inihhh..salah satunya yang tengah main bowling kelapa tuhh (baju colour merah)
lagih satu di sebalik ais kacang tuh (baju colour biru)
jelas tak...


Quote:
Madiha- sama la kiter kak...kerepek2 kamponggg ni mariam suke sangat..kalu yang moden cam iklan dlm tv tu mmg kurengggg... tuan diri kalu tgk ngan mata kasar mmg tak berapa nampak ...InsyaAllah nnt mariam boh gamborrr besar skit..

Zaiy- samela kak zaiy,family kt sini pon suke bangett... beg tu memang boleh boh banyak duit...tp tuan punye beg tak berapa berduit ...jadi isi pampers anak je la kak zaiy,takut kes2 kecemasan kak zaiy,acuan tu banyak jenis...macam2 adaaaa... mmg sonang kijer guna benda tuh...
pasal tuan umah tu kak zaiy topongg betul2 ye..

Nurul- mai la makan kak nurul... diah bday kak nurul....

Cik tie- ooooo...tuan punye pon tak test lg ye.. dapat bag cap lembu made in germany je...cik tie cap ayam pon made in parissssss setahun 4 kali tuhhhh..ma cakap cik tie sebulan gores byk tuhhh,dekat 2 bulan gaji sayutiy tuh tak pe aaa bulan2 ayah nie masyukkk puluh2 libuuu bilerla sayutiy nak masyukkk cam tuh
raye hari tu byk gak wat ketupat ngan rendang k.umi tak balik pon ,mak dia ader kat sana.
tula skrg nih nak kena semai minat bersosial sbb dh kena attackkk ngan abah banyak kali dah choppinggg tu kena tunggu cik abg cayanggg masyukkk byk2 duluhhh...

Jasmeen- aaaa...best guna silicone tuh senang kijer kan kak meen... topong jangan tak topong... tuan punye diri mmg sengaja x nk mengsyor off kan diri... nanti next n3 mariam display gambor besooor skit untuk tatapan kak meen ye....pas tgk gambor tu jangan 'jatuh cinta' pulak ye kak meen...

Umi-mmg pong sedak balik...rugi ooooo tak balik tak sempat nak makan pucuk ubi tuh,petang kejadian hok yea citer tu mmg nok gi ambik,tp kita orong dok kalut kupas kelapa muda...ingat nak buat coconut shake,tp tak sempat sebab malam tu nak gi rumah cik nab,lagi pon ais krim dah abissss... so minum cam tu je lah


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net