siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 28-Dec-2008 03:27 Email | Share | Bookmark
MAKAN-MAKAN

 
 
 


Resepi Asal (MyResepi)- (Mariam dah ubah resepi ni ikut citarasa sendiri )

-2 ekor sotong saiz besar-jgn potong

Bahan kisar:-

-5 ulas bawang merah
-3 ulas bawang putih
-1 in halia
-1 batang serai
- 2 inci lengkuas
-3 sudu besar cili kering (ikut suka kalau nak lebih)
-3 sudu besar butter/minyak
-garam dan gula secukup rasa
-Daun pisang

-Sotong dibersihkan.
-Masukkan sedikit bahan2 kisar ke dalam sotong,yang lebih curahkan di atasnya,perap selama 15 minit.
-Kemudian letakkan di atas daun pisang dan aluminium foil kemudian bakar selama 20-30min atau hingga masak.(Mariam bakar atas dapur gas)
-Sudah masak, bolehlah dipotong2 dan hidangkan.



Resepi

-Daging/Ayam - untuk 2 orang makan (potong kecil2)
-2 biji telur
-3 sudu besar cili kering(kisar)
-2 ulas bawang putih
-1/2 biji bawang besar/ 3 biji bawang merah
-3 sudu besar sos tomato
-Air
-Garam
-Gula

Cara-cara

-Goreng daging/ayam dengan sedikit garam hingga masak. Kemudian ketepikan
-Pukul telur dan goreng seperti telur dadar,kemudian taburkan daging/ayam di atasnya.Bila dah masak angkat dan ketepikan.
-Tumis cili kering,bawang besar dan putih yang dikisar hingga pecah minyak.Masukkan tomato sos,gula dan garam.Kalau nak berkuah tambah air sedikit.
-Curah kuah ke atas telur.



Ni antara lauk2 yang dimasak minggu lepas Internet buat perangai,kalau nak bukak pepagi lagi pas cik husben pergi keja kul 6.30...Nak update pepagi tu tak berapa ader modal lagi
Pas pukul 8 pagi dia buat hal lah, orang dah mula masuk keje,line pon busy as a bee...
Time tu macam dia dah bagi warnning dah suh pergi buat keje rumah ...So kena pepaham lah kena berangkat dan mengundur diri :lol_teeth full:


Quote:
Zaiy-.aaaa...kak zaiy, daun pisang tepi rumah... mariam masak 4 ekor je udang tu...2 untuk mariam ngan hubi..2 lagi tuk anak sulung,dia tu raja udang...

Dapurimpian-Kak zai...ni first time mariam buat sotong bakar,sblm nih takut liat mcm selipar jepun, tu yang tak berani buat (mcm pernah rasa je selipar jepun tuh ) tapi Alhamdulillah resepi ni sotong tak liat...sedap2..hehe

Cik Tie- cik tie ni hasil tangkapan dari peti sejuk ma... kalau tak nak kembang pas makan kena gi angkat simen

Jasmeen- kak meen ni pon first time mariam buat bakorr...sblm ni takut liat mcm selipar jeponn...tu yg x berapa berani nak buat...tapi sotong ni tak liat mcm benda alah tuh...

Kak Amal- sama2 kak amal... telur tu yang mariam sukeee...

Umieaisyah- hubby kak aisyah raje sotong ye...

Nurul- Salam ma'al hijrah 1430h n happy new year 2009 untuk kak nurul...jemput makan kak nurul..


Haniss- ikan kat kuala segar2 belaka..syoknye dapat buat BBQ ikan segar... tambah2 lagi makan reramai...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net