siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 18-Dec-2008 22:51 Email | Share | Bookmark
NASI AYAM DAN KEK GULA HANGUS....

 
 
 
 


RESEPI

Nasi
-Beras (Basuh dan toskan)
-Kunyit hidup (tumbuk,campur sedikit air kemudian ambil airnya)
-@Kunyit serbuk
-Daun pandan
-Air rebusan ayam
-Bawang merah
-Bawang putih
-Halia

Ayam
-Kicap
-Madu
-Sos tiram
-Halia
-Bawang putih
-Garam
-Gula

Sup
-Ayam(bahagian rangka2)
-Kentang
-Bawang putih
-Halia
-Rempah sup
-Garam

Sambal
-Cili kering
-Bawang putih
-Bawang besar
-Sos tomato
-Garam
-Gula

Kicap
-Kicap
-Air rebusan ayam

Cara-cara

-Nasi dimasak seperti biasa.
-Ayam : Bawan putih dan halia ditumbuk atau dikisar kemudian di gaul bersama bahan2 lain dan perap ayam selama sejam atau lebih. Kemudian bakar.(Kalau nak goreng, ayam direbus terlebih dahulu sebelum diperap)
-Sambal: Kisar semua bahan2 kemudian tumis sehingga masak barulah masukkan sos , garam dan gula
-Kicap: campur bahan2 tu.
-Sup: buat macam sup ayam







(Gambar step by step tu tak lengkap, kena tengok dekat cara-cara untuk lebih jelas )
Resepi (My Resepi)

1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
4 biji telur
2 sudu besar mentega
2 sudu kecil soda bikarbonat

-Masak gula hingga perang (jangan sampai coklat pekat, nanti pahit)/ 3/4 gula hancur...
-Masukkan air panas (hati-hati kerana gula akan meruap, kalau boleh guna periuk yg besar sedikit)
-Kacau sehingga gula cair, kemudian masukkan mentega. Kemudian ketepikan biarkan dia sejuk
-Pukul telur sehingga kembang, kemudian masukkan susu pekat
-Kemudian masukkan tepung dan soda bikarbonat
-Masukkan air gula yang sudah sejuk tadi
-Perap 3-4 jam sebelum dibakar
-Bakar pada suhu 160'c-180'c selama 1 jam

*Mariam kurangkan 1 sudu besar susu, sbb kalu 1 cawan penuh manis skit..

Nasi ayam, one of the menu yang husben pernah masak masa tengah belaja dulu Kalu nak suruh dia masak sekarang nih kirim salam jela ...Rindu pulak masa dok merantau dulu, sebab time tu bolehla merasa masakan dan minuman dari air tangan dia Walaupun dia buat air tak sedap mintak amponnnn abang... Nasi ayam salah satu nasi kegemaran dia, boleh dikatakan setiap minggu mesti masak.
Kek gula hangus nih saje je ambik gambar step by step walaupun gambar tak lengkap sangat,kena tgk resepi dia untuk lebih jelas.Resepi ni mariam ambik kat MR


Quote:
Zaiy- tergelak mariam kak zaiy ckp habi mariam pandai masak... tu kes terdesak je kak zaiy sbb mariam kena tinggalkan dia sebulan sbb kena blk msia sengsorang time tuh untuk tukar visa
jadi sblm ditinggalkan kenala buat latihan masak2...kalu tak makan maggi ngan roti jela hari2

Jasmeen- mmg pon kak meen...kalu diikutkan baik pergi beli je senang, tak yah tunggu lelama...
tapi disebabkan tuan punye diri ni seorang yg penyabar jd buat jugakla...
timer kasih sbb bgtau yg kak aisyah selalu buat kek hutan hitam tuh...nih nk kena pergi menuntut kt dlm rimba itam pulak

Amal- tak dela pandai pun kak amal, baru2 belaja je malu pulak kak amal puji cam tu

Aisyah- terima kasih bebanyak kak aisyah sbb sudi ajor mariam mcm mn nak buat kek rimba hitam tuh ...nnt kena tunggu tahun depan baru nk buat experimen untuk special day
nnt mariam hantor laporan...

Madiha- sama la kak madiha, tu fabret tukang masak nih
nasi tu mariam suke buat sbb tak yah pikir nk masak lauk lain dah...

Cik tie- lama tak jumpa cik tie, rindu pulak oooo....cik ya beraya kat sana ye..
kek tu pun yam pernah jugak buat tak jadi, masa letak tepung pon yam buat macam cik tie jugak...
dulu pernah letak soda tu sikit je, tak penuh sudu,pukul telu pun tak kembang betul2... pas tu kek x berapa jadi...mungkin pasal soda dengan telur kot..

Zai- kak zai, nasi ni mariam suke buat sebab tak yah fikir nk masak lauk lain dah
senang kijer...

Haniss- kak haniss mai la jemput makan...

Nurul- kak nurul pun jemput sekali makan






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net