Want your
own Fotopage?






 
siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 15-Dec-2008 23:04 Email | Share | Bookmark
MEE HOON SUP DAN IKAN BILIS

 
 


RESEPI

-Mee hoon (rendam dengan kunyit)
-Daging (buat sup)
-Daun ketumbar
-Tauhu goreng
-Bawang goreng
-Lobak masin

Sambal
-Cili kering
-Bawang besar
-Bawang putih
-Asam jawa
-Garam
-Gula


Kisar cili,dan bawang2 kemudian tumis,bila semua dahan tumis dah masak masukkan asam, garam dan gula..
Mee celur dengan air panas seketika..



IKAN BILIS

Mee hoon sup utara....First time makan pas kawin,MIL yang buat...lepas tuh dah jatuh cinta dengannyee mee ni buat hari Ahad,kebetulan daging dalam peti banyak jadi Mariam buatla banyak skit untuk bawak pergi rumah mak cik sekali,buat 3 bungkus mee...Kalau adik Mariam no 3 (Zainab) nampak nih mesti meleleh dia suke sangat mee nih,mula2 Mariam masak dulu dia kata mcm pelik, yela dia tak pernah makan...lepas tu dia pon dah jatuh cinta ngan mee ni dah...
Semalam dapat 3 bungkus ikan bilis (pangkor), sotong kering dan 2 bungkus sotong gula,MIL yang kirimkan.
Seperti kebiasaannya mak akan perisi dan jemur balik ikan bilis tuh untuk tahan lebih lama,boleh tahan hingga 2 tahun...susah2 je mak nih tolong perisikan terima kasih mak,sayang mak
Seperti kebiasaannye jugak adik-adikku yg 3 orang tu pun (ateh,acik dan adik) mesti dipaksa turun padang sekali,kalau abah ada mesti abah pun kena join sekali mak kata kali nih dia buat 10 bungkus Mariam suka sangat ikan bilis nih sebab dia rangup, tak liat macam yang lain.


Quote:
Ct- jemput makan kak siti

Zaiy- mmg best pon kak Zaiy, tambah2 lagi sesape yg suke makan sup... mariam dah tepek dah resepi sambal tu..kalu mil buat dia tumbuk bawang2 tuh...tp mariam kisar je semua...kes x de lesung kat rumah,tak beli lg sambal tu rasa dia manis skit....
oooo..kat sana si bilis ni makanan mewah ye...tak bolehla buat nasi lemak bilis selalu ye...

Jasmeen- rezeki2 mariam x pernah rasa lg ngan sambal kicap,boleh try gak pas ni...buh cili bebanyak biar berapi skit...

Nurul- mai la makan kak nurul... ikan tu kalu simpan dalam peti ais tahan lama... kat rumah ni mariam simpan x sampaila lama tuh sbb si bilis2 tu habis kena ngap

Umiaisyah- eemmm,sodap2 perasan pulak .....eemmm,mariam guna cili kering sbb rasa dia lagi masyukkk mariam pernah makan kat kedai dia bubuh serbuk cili...rasa pedas tu lain..

Alang-balik ni boleh suh maka buat...mak buat lagi sedap
tak sabar nak tunggu alg balik...

Madiha- betul tu kak...mariam pon suka makan yang dah dikopek dan tulang belulang tu dibuang baiknye mak akak, senangla keje kak madiha bila nak masak pas nih.Mariam teringat kat husben time dok merantau dulu, mariam suh dia tolong kopekkan ikan bilis, pas tu dia kata kalu dia jual balik ni dia nak jual 10 dollar, time beli 1.50 dollar je...

Haniss- kak haniss...maila mariam tolong kopekkan, mariam tak berapa ader kijer nih...
(mesti kak haniss ckp "jauh beranila ckp, cuba duduk sebelah rumah comfermmm dah kena ketuk pintu ")

Watie- oooo...kak watie beraya ngan mee hoon sup la ye ...mcm kt kelantan pon mee dia colour putih,kat utara ni kuning...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net