Want your
own Fotopage?








 
siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 14-Nov-2008 03:12 Email | Share | Bookmark
RESEPI MAK TERSAYANG (MIL)

 
 
 


RESEPI (MAK)

Mee
2 sudu besar Udang kering
6-7 tangkaiCili kering
1 ketul Ubi keledek (serdahana)
2 ulas Bawang merah
Asam jawa
Garam
Gula
Air rebusan udang

Bahan hiasan

Tauhu goreng
Telur rebus
Daun ketumbar
Bawang goreng
Cucur udang
Ubi kentang (rebus)

Cara-cara
-Udang kering dan cili digoreng tanpa minyak kemudia dikisar bersama ubi yang sudah direbus.
-Tumis bawang merah kemudian masukkan bahan kisar.
-Masukkan air rebusan udang,asam jawa, garam dan gula
-Selepas siap hidang bersama tauhu goreng,telur,cucur udang,daun ketumbar,ubi kentang dan bawang goreng
(kuah tak likat sangat dan tak cair )




Resepi
(1 orang makan)

Mee (1 pinggan)
3 tangkai cili kering
1 ulas bawang putih
2 ulas cili merah
1 sudu kecil rempah kari
2 sudu besar Kicap pekat
Garam
Gula
1 biji telur
1@2 biji cucur udang
Fish ball
Fish cake

Bahan hiasan

Tauhu goreng
Daun ketumbar
Limau kasturi
Cili merah (hiris)

Cara-cara

-Cili kering,bawang putih dan merah dikisar kemudian tumiskan bersama rempah kari
-Masukkan fish ball,fish cake
-Kemudian masukkan kicap,garam,gula dan mee
-Kemudian masukkan telur dan kacau rata barulah masukkan cucur udang.
-Hidang bersama bahan2 hiasan....



Resepi (Mak)

1/3 (8 gm) Agar-agar bertali yang 24 gm
3/4 cawan gula
2 liter susu segar
Secubit garam

Cara-cara

-Masak agar2 bersama 1 1/2 cawan air hingga larut(air tu agak2 agar2 tenggelam ).kemudian masukkan ke dalam susu.Pastikan tapis agar2 semasa masukkan ke dalam susu.Masukkan gula dan secubit garam.
-Masak hingga susu mengelegak skit2.Kacau sentiasa (jangan sampai susu tu pecah minyak)
-Masukkan ke dalam bekas.
(kalu suka perisa lain bolehla tambah kemudian )

Kali ni resepi mak tersayang Mee rebus first time makan pas kawin, kalu kat kelantan cara dan bahan 2 dia lebih kurang sama macam rojak mee, tp kuah rojak mee agak pekat.Mariam lebih suka mee rebus dari rojak mee...
Dadih tu resepi mak jugak, mariam buat semalam,tapi time dok menulis sekarang ni benda tuh dah licin dah Syafiy dan Sidqiy makan...
Mee goreng tu pulak first time buat, mariam kurang sebenarnya mee mamak nih, tp buat untuk en.husben, tp nampak gayanya Syafiy yang makan banyak.
Tu je la n3 untuk kali ni...kiter jumpa di n3 lain pulak...


Quote:
Zai- InsyaAllah

Jasmeen- Ala...kak meen ni rendah diri pulak,kak menn pon tergolong dalam sifu2 yang terror la...ni cayanggg kat kak meen nih, kiranya dapat tuisyen free la kan... (kalau kak meen busy janganla susah2 untuk buat semua tuh )

Zaiy- aaa...sedap2 jugak kak zaiy...kiranya sesuai la dengan tekak mariam nih dadih tu pun mariam buat guna fresh milk, baru rasa lemak2 gituh

Kak Amal- sama2 kak amal... mariam pon minat jugak segala jenis mee dan sepupu sepapat dia..

Shima- sedap jugak ada cucur udang nih,kalau kat kelantan panggil jemput malas kan tapi nak buat mee ni yang leceh sbb byk benda sampingan

Dapurimpian- Kak zai...kiranya masakan MIL ni mmg mariam suka,dan kena dengan selera.... walaupon kami berlainan loghat negeri...mariam timur...mil utara...

Jeff-bro jeff, jom makan

Madiha- kalau dekat mariam dah pergi bagi dah tuk akak...bukan tuk kak madiha, tp tuk baby..

Haniss- kak haniss, eksoseri tu yang leceh nak buat...sekali buat mariam buat banyak terus...cucur udang tu makan untuk minum petang jugak...senang sekali aronggg...

Aisyah- tak pe, kak aisyah maila menyibok kat dapor, mariam lagi sukee betul kak aisyah,pakai ubi seketul je...benda sampingan yang banyak..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net