siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 6-Nov-2008 04:10 Email | Share | Bookmark
SEMPOI-SEMPOI

 
 
 
 


RESEPI

-Jagung (rebus atau kukus)
-Kelapa parut (putih)
-Gula halus
-Garam (secubit)

Cara-cara

-Jagung dibuang batangnya dan dikukus.(Nak rebus dahulu pun boleh,jadi tak perlu kukus)
*kukus lagi sedap
-Gaul semua bahan-bahan. Sukatan mengikuti citarasa sendiri



RESEPI

-Pisang
-Gula Melaka
-Santan
-Garam (secubit)
-Daun pandan (sehelai)
-Gula (option)
-Pulut (rendam lebih kurang sejam kemudian kukus)

Cara-cara

-Masak semua bahan-bahan. bila kuah mula mendidih masukkan pisang.
-Hidang bersama pulut.



Resepi

-Buah kedondong (10 biji)
-Garam (1 sudu besar garam kasar)
-Air kapur (1 sudu besar)
-Gula (7 sudu besar)

Cara-cara

-Kupas buah dan bersihkan.
-Rendam dengan air garam semalaman
-Rendam dengan air kapur semalaman (untuk lebih rangup)
-Rendam dengan air biasa semalaman
-Selepas itu sejat buah dan masukkan gula
(nak cepat hancur masukkan gula halus) (mariam letak kat luar beberapa jam sebelum simpan dalam peti ais supaya gula cpt hancur)
-Simpan dalam peti sejuk

Kali ni n3 makanan sempoi-sempoi aje cepat dan ringkas.....cuma jeruk tu jelah lambat boleh makan Balik kampung hari tu mak MIL bagi 2 sikat pisang hasil tanamannye tak tau nak masak apa lagi, so jadilah pengat pisang dan pisang goreng You banana sebenarnye atau lebih dikenali sebagai pisang awak biasanya tak sesuai buat pengat kan??entahla, mariam pakai bubuh je Urap jagung tu sedap makan time tengok tv ke, minum petang ke...atau bila-bila masa je...



Ni dari KAK ZAIY (DUBAI) jauh tuhh ....malu rasanya sebab mariam bukannye rajin sangat pon...TERIMA KASIH KAK ZAIY

Quote:
Ct- boleh2...berpinggan-pinggan pon boleh

Madiha- boleh ye buat pengat pisang awak ye kak, sbb mariam x berapa tahu pasal nama pisang2 nih...pas kawin baru kena ambik tau jagung pon baru tau nama dia cam gituh, sbb tgk dalam buku resepi...kalu sebelum nih tau masuk mulut je timer kasih kak madiha puji kek tuh...tapi tak boleh lawan akak2 yang lain lagih...

Zaiy- timer kasih sbb kak zaiy bg award tuh ...malu pulak sbb bukan rajin sangat pon perasap dapor jagung tu lemak2 manis...mcm sweet corn
(pisstttt, kak zaiy, mariam buat jeruk tu x sampai 10 bijik.....sbb yg lain dh selamat ke dalam

Fith- ye ke angah x pernah tgk.... kak long biasa makan tapi x tau nama dia...ni pon baru tahu nama pas tgk buku resepi...entahla makanan org timur ke tak...angah rasala kalau nak ubah selera...kedongong tu sedap2 aje....perasan lak...

Shima- kat sana mesti x ader buah ni kan...tp bolehla buat jeruk ceri ke...
dok jauh nih mesti sokmo teringat masakan emak kan....nanti balik kena qadar makan masakan mak banyak2 ...

Jasmeen: sedap2 puji diri sendiri pulakk

Haniss- sempoi dan simple je kak haniss.... time makan mmg x ingat kat org lain dah

Dapurimpian- sempoi2 je kak zai....tukang masak tak berapa ada mood...

Jeff- menggugat ye bro jeff






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net