siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 3-Nov-2008 07:32 Email | Share | Bookmark
FIRST TRIAL

 
 
 




KEK GULUNG/SWISS ROLL BATIK
Sumber : dr FP MakLang asal Apek

Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco [serbuk koko] (MARIAM GUNA KOPI EMULCO)
Blueberry filling secukupnya (YANG NI LETAK CREAM )

Caranya
1.Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
2.Adunan dah gebu akan jadi camni (sehingga warna bertukar putih)
3.Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudip kayu
4.Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag
5.Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya[/b]
6.Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
7.Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah
8.Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius.
9.Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2 [kite taruk fresh cream]
10.Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.

Nota mklang : >>very2 usefull tips...
- jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung..pecah kulit swissroll
- jgn buat nipis benor..susah nak gulung nanti
- time nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE
- korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye!
- filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp
- pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih
- masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat..
- kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau..
- alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau...
- nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak
-mklang guna loyang sbread 50 petak tu je...loyang tu kan pelbagai guna (MARIAM GUNA BEKAS 12"X12")

(MARIAM C&P JE...MINTA IZIN YE MAK LANG)



Resepi (My Resepi: Yani)

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

500g tembikai
200ml susu segar
100ml plain yogurt
3 sudu besar gula
sedikit hirisan tembikai utk hiasan
sedkit chocolate chips utk hiasan
Daun pudina utk hiasan (mariam x letak sbb x ada...)

Cara-cara

-Potong dadu tembikai selebih kurang saiz ais kiub dan buang bijinya. Frozen tembikai tadi lebih kurang 4-5 jam.(mariam letak semalaman...)
-Masukkan tembikai yg dah difrozen ke dalam mixer/blander. Masukkan juga susu segar,yogurt dan juga gula. Kisar sehingga jadi bentuk smoothie.
-Tuangkan ke dalam gelas yg sesuai dan hias dengan hirisan tembikai, chocochips dan juga daun pudina.
-Sedia utk diminum

Setelah lama ku pendam nak buat swiss roll akhirnye terlaksana jugak ...ni kes teruja tengok akak-akak fp dok buat kek nih...siap boleh buat berniaga lagi...best tuh... Resepi dari mak lang yang dicopy dari fp kak jasmeen...mintak izin ye kak... swiss roll tu buat pagi tadi...Alhamdulillah kulit dia tak tercedera,rasa macam nak melompat je, lain kali boleh buat lagi nih...
Smoothie tu pun first time buat...first time rasa masa dok kat AU dulu...
kalau time tu tau cara buat,conformmm tak beli....memang menyegarkan diminum time2 cuaca panas


Quote:
Dapuimpian- aaa ..sbb ramai yang cuba, tu yang teringin sangat mariam nak try tu...mmg masa nak gulung tu berdebar jugak takot2 kulit tersiat... nasib baik berjaya....hehehe..

Zaiy-kak zaiy mula2 tu mariam gerun jugak nak buat sbb tgk syarat2 dia panjang... tp sbb syok tgk akak2 lain dok buat tu yg try gak tuh..kak zaiy tryla..nnt boleh wat niaga kat sana...bg mak2 dan tok2 arab raseee....

Jeff- first time buat ni bro jeff....rasanye x seperfettt mcm akak2 lain buat... nanti kena try byk kali baru ok skit kot....

Shima- mmg pon sekarang ni musim org tgh mengulung... pas ni cake London roll yg dalam tv tu dah x laku la...sbb akak2 kiter dah dapat contract buat swiss roll cake dah..

Jasmeen- 'cantik dan gebu' tu untuk kek ke untuk tuan dia nih... virus ni dah merebak kt sini dah...mcm virus selsema pulak kan..

Haniss- betul tu kak haniss, virus dah merebak ke utara dah... anak mariam ada kutis bahagian tepi tuh....nasib baik pas gulung x nampak kalau tak mmg angin la...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net