siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 13-Oct-2008 03:22 Email | Share | Bookmark
BISKUT LEPAS RAYEE..

AYAM PANDAN
COCO CHIPS
BISKUT MAZOLA


RESEPI

-Isi Ayam (dipotong dadu-kecil2)
-Daun pandan-()daun lebar lagi senang balut
-Kunyit hidup
-Cili kering
-Lengkuas
-Bawang merah/besar
-Bawang putih
-Garam
-Gula

-Kunyit,cili kering,lengkuas,bawang besar, bawang putih dikisar
-ayam digaul dengan bahan kisar, kemudian masukkna garam dan gula seckup rasa
-Perap ayam tu lebih kurang sejam, kemudian balut dengan daun pandan..(kalau nak balut dahulu baru perap pun boleh)
-Goreng dengan api yang kecil

*bahan2 perap ni apa yg ader kat dapur je..kalu nak perap ngan bahan2 lain pon boleh...ikut citarasa sendiri...



RESEPI (myresepi)

450g tepung gandum
1 biji telur
250g mentega
115g gula halus
110g gula perang
100g chocolate chips- mariam guna double c.chips
3 sudu besar cocoa powder
250g gajus(panggang dan cincang halus)- mariam guna kacang tanah
1 sudu kecil baking soda

Cara-cara

Pukul mentega dan gula sampai kembang
Masukkan telur dan pukul lagi
Masukkan tepung+baking soda yg telah diayak, sedikit demi sedikit dan juga chocolate chips dan kacau
Masukkan gajus dan kacau lagi
Buat bulat kecik-kecik dan tekan dengan garfu atau apa-apa bentuk yang disukai
Bakar dalam oven pada suhu 160C selama 15 minit

(Sorry ye tuan punye resepi, sbb c&p... )



Resepi

-200g Gula halus
-Minyak mazola (secukupnye)
-200g Kacang tanah (goreng tanpa minyak)- kisar
-250g Tepung gandum
-Kacang untuk hiasan
-1 biji Kuning telur untuk hiasan

-Gaul semua bahan2,minyak masukkan sedikit2 sehingga doh menjadi lembut dan boleh
dibentuk
-Kemudian bentukkan dan letakkan kacang tanah sebagai hiasan, kemudian bolehla disapu kuning telur
-Bakar sehingga kekuningan (lebih kurang 15 minit pada suhu 160'c)
kalu x berapa masak lagi boleh dibakar lagi...bergantung pada oven masing2...

Kali ni episod biskut lepas raye dan menu bulan pose.. First time try buat ayam pandan...lepas tengok ayam pandan kak jasmeen dulu terus teruja nak buat...tp daun pandan yg ditanam kat belakang rumah tuh lebor dia seinci je...punyela kecik,tak cukup zat kot... ...jadi terpaksala lupakan hasrat nak buat...Masa bulan pose hari tu balik rumah MIL, so aper lagi cilok yang mak punyala... tp minta permission tau...
Sape2 yang tak pernah try resepi ni tryla sbb conformmm rumah bau semerbak harum Husben makan laju je...

NEXT EPISODE : DAPUR RUMAHKU DITAJA OLEH SIAPA

Quote:

Zaiy- kak zaiy, biasala kalu dok oseas tu susah nak cari yg fresh..kalu kat umah ni tak berapa nak pandang pon kalu x nak gune... mariam dulu guna yg frozen je..bila dh ilang beku terus layu..ala2 teratai layu di tasik madu gituhh..

Adyani- acik pun first time menerai...ad tryla.. balut dia x susah...acik pon ader jugak balut x berapa lawo...yg lawo je dok depan..yg x lawo dok belakang...biasala, nak gambar kan...

Aisyah- tak pe kak aisyah, raye ader lg nih...boleh mkn lagi, x raye pon x pe hentam je.. patutla bile ronda2 fp akak tak berupdate... (pisssttt...biler nak beli cam baru )

Yatie- iissshhh...jgn citer lg... mesti ingat kes tu...siap tunggu tuan penaja tido tuh...baru panjat naik tak pe bukan kena marah pon
(cik tie, nak tanye nih...nasi beriani mana yg paling best?? cmg atau batu pahat punye??
satu lg....koma2 mmg kena letak ye.. )

-oooo..... ni cayangg kat cik tie nih...tanya terus jawab ....bukan nak buat open house...tp sayutiy nak makan ,sbb dia tanya smlm...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net