siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Friday, 10-Apr-2009 00:13 Email | Share | | Bookmark
TELUR MASIN DAN APAM LENGGANG

 
 
 


Resepi (Ma)

-Telur itik (5 biji)
-Garam (5 genggam)
-Air

Cara-cara.
-Cuci telur hingga bersih kemudian jemur lebih kurang sejam
-Masak garam bersama air hingga hancur kemudian sejukkan (pastikan betul-betul sejuk)-segenggam garam untuk sebiji telur.
(Kuantiti air,sampai telur tenggelam)
-Masukkan telur ke dalam air garam yang telah sejuk.
-Tunggu sehingga 14 hari barulah boleh diangkat.



Resepi (Ma)

-1 Telur masin (goreng)
-1 Bawang besar(mayang)
-2-3 Cili padi (mayang)
-1 Asam limau

Cara-cara

-Masukkan semua bahan-bahan kemudian perah asam limau.



Resepi (Internet)

-300 gm tepung beras
-240ml-270ml santan kelapa dari 1/2 biji kelapa
-3/4 sudu kecil yis
-3/4 sudu kecil garam
-60 gm gula castor
-1/2 cawan nasi

Cara-cara
-Kisar semua bahan-bahan dan kacau rata
-Tutup adunan dan rehatkan selama 45-60 minit
-Tuangkan sesenduk ke dalam kuali yang telah disapu minyak dan lenggangkan adunan.
-Guna api yang kecil,masak selama 2-3 minit

Quote:
*Kak Rus,kalau ikut resepi nih adunan yang mariam dapat agak likat,susah nak lenggang...jadi santan tu mariam lebihkan.
Mariam guna sebiji kelapa dan gula pun dilebihkan sebab kalu ikut resepi tak berapa manis.Tapi kalu kak Rus tak nak manis tak perlula.
Mariam tengok dekat resepi lain pon cecair tu diaorang pakai agak-agak je..Nanti bila kak Rus dah buat akak update ok..
Satu lagi tips yang yang dibagi,supaya apam tak melekat dekat kuali...Goreng sebiji telur dahulu sebelum masak apam tuh (telur mata/telur dadar).Tip nih memang maraim guna sebab memang berkesan.Mariam guna kuali biasa yang goreng ikan tuh...Tapi kalau kak Rus ada cara lain tak perlula ikut tips nih

Salam Mariam......apam tu memang mekar sekali dan kak rus tak pernah la pulak merasa coconut shake tu..... Kak rus kena cuba ni....Mariam ada tak resepi apom lenggang....kak rus teringin nak buat lah...


Assalamualaikum....

Mesti ada yang cakap...ala...telur masin pun nak tunjuk kaaa Tak pela,sebab nih first time mariam buat sendiri,sebelum nih makan yang Ma buat aje Telur itik nih pon Ma yang bagi masa balik kampung dulu,tak tahu nak masak apa dah,jadi buatla telur masin nih.Tak banyak mana pun,cuma 5 biji je....
Makan dengan nasi kerabu best nih Selain dari rebus,goreng pun sedap jugak makan dengan nasi panas-panas...
Apam/apom lenggang tuh buat 2 hari lepas,dah lama nak makan kebetulan Kak Rus mintak resepi,so nihla kesempatan nak buat lagih...Kalau tak mesti tak jadi lagi

p/s:Ma nok make' nasik kerabuuuuu...Harak2 ma baco


Quote:
Watie-boleh je nak goreng kak watie... tak doseee pon..hehehhehee...

K.Umi-amboi2...banyaknye nak makan..mentang2 makan tuk berdua...hehehhee...InsyaAllah kita jumpa di sana..sana..sana.......pas tu kita gi derakkkk ramai2 ye...

Zai- InsyaAllah pas baby kuar benda tu akan hilang...pas tu kena pantang...pantang...jangan tak pantang..hehehhehehehe

Kak Rus-sama2 akak...kat kedai mariam tgk pon guna kuali kecik je...comel kan..bilerla nak beli.. kalu letak air kelapa lagi sedap kan kak rus...

K.Nurul-apa lagi kak nurul...moh kita goreng telur masin...jgn mkn bebanyak..nnt darah tinggi pulak...darah tinggi susah nak hilang...naik darah boleh turun baik...hahhaha

Zaiy- ooooo...patutla lama tak nampak kak zaiy...tapi akak dah dpt laptop baru kan...seronoknyeee makan telur masin time tak lalu makan pon ok gak kan kak zaiy...

UmieAisyah-mariam pon first time buat nih kak... telur nih x berapa masin...masin ala2 je...kalu masin sgt mariam x leh nk makan pas ni kiter melenggang apam pulak ye kak...

Jeff-bro x minat ye... telu nih x masin sgt...sedang2 je..

Ieda- wasalam kak ieda...nnt mariam update ye.. tryla goreng kak,ubah selera,kalu sedap boleh buat lagih... betul tu,sdp mkn ngan nasi pepanas...

Shima-Issshhh 4 bulan ke peram...lama tuh.. my mum kata rendam dalam air biasa berberapa hari..tgk pada tahap kemasinannye... pas tu cuba rasa air tuh,kalu air still masin tukar air lain...pas tuh rasala telur tuh dah ok ke tak...harap2 dpt menghelp
Kalu tak silap mariam apam nih dari utara,sbb kat kelate x pernah mkn ponggg..

Cik tie- hahhahaaa...toing..toingggg... tak rajin mana ponggg... telur tuh tak tau nak buat aperla cik tie... so jadila benda tuh..

Mamasya-Salam kenal buat akak jugak.. betul tul kak,kalu tak lalu makan nasi rebus telur masin pon sedap ,mariam sebenarnye tak dela makan sgt pon,kalu ader makan,kalu x der mmg tak cari pon.. nih sbb dah tak tahu nak buat apa ngan telur itik tuh.. apam tuh makan gituh je kak,sbb dah manis..

Bungamekar- ooooo...fabrettt qayyum ye.. cam kuih serabai ye kak..mariam pon x pernah rasa kuih serabai tuh...mesti sedap kan tambah2 mkn ngan kuah doyannn

Aisyah- Wasalam kak aisyah...tryla goreng kak...kalu sedap leh buat lain kali terima kasih sbb akak bagi award..nnt mariam pergi ambik ye...








Tuesday, 7-Apr-2009 03:57 Email | Share | | Bookmark
APAM...KELAPA..ADIK..

 
 
 


Bahan-bahan ( Dalam 50 biji papercup kecik )(Myresepi)

-250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
-2 biji telur
-1 sudu kecil esen vanilla
-200 ml susu segar
-300 gm tepung gandum
-1 sudu kecil ovallate
-Pewarna (ikut suka)
-Acuan kertas (paper cup) secukupnya

Cara-cara
- Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
-Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
-Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
-Masukkan ovallate dan pukul lagi.
-Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
-Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
-Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
-Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
-Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
-Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).



Resepi

-3/4 gelas air kelapa bersama isinya
-3-4 sudu besar susu segar/susu cair
-Gula
-Ais
-Ais Krim Vanilla

Cara-cara

-Kisar sedikit air kelapa dengan isinya sehingga hancur.Kemudian barulah masukkan baki air kelapa yang lain.(ini supaya isi tu betul2 hancur)
-Masukkan susu dan gula,kisar seketika.
-Hidang bersama sedikit ais dan ais krim vanilla.



Assalamualaikum...

Apam mekar dan air dibuat minggu lepas,apam tuh gebu dan lembut je walaupun dan sejuk.
Weekend ada tetamu mengejut jugak,officemate husben 5 orang nak datang rumah.Lepas masak untuk lunch, hubby cakap kawan-kawan dia nak datang rumah dalam pukul 4.Garu kepala jugakla sebab stok makanan tak berapa nak ada sebab tak shopping lagi...Jadi bersilat pergi ambik daun pisang dan daun pandan,maka jadilah lopes.Lepas tu dok pikir,tak kan kuih je... Lepas tu bancuhla tepung nak buat roti jala.Tapi roti jala ku jadi mee hoon goreng je... Sebab dok fikir nak menjala makan masa,si kecik nih pulak dok merengek nak menyusu,anak-anak mariam penyusu yang fanatik Maka jadilah minum petang mee hoon ngan lopes je, Nasib baik la tetamu sampai lambat sikit,sempatla kuih tuh sejuk dulu...



Tuesday, 31-Mar-2009 03:16 Email | Share | | Bookmark
KEK BUAH,MEE SIZZLING DAN AGAR-AGAR

 
 
 


Resepi (Myresepi:Sofinar)

Bahan-bahan ( ramai boleh makan )

1 3/4 cawan gula pasir
2 cawan air sejuk
2 cawan magerin /mentega
400g buah-buahan campuran
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung naik sendiri
1 1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

1.Gula, air, mentega dan buah-buahan di masak bersama dengan api perlahan hingga mendidih dan buah agak ringan (ada sebahagian buah timbul). tutup api dan biarkan sejuk
2.Tepung gandum, tepung naik sendiri dan baking powder di ayak bersama
3.Pukul telur hingga kembang, masukkan adunan buah-buahan tadi kacau rata kaedah kaup balik.
4.Masuk tepung, dan esen vanila, gaul kaedah kaup balik hingga rata. jgn gaul terlalu lama nanti buah turun balik cukup sekadar sebati
5.Bakar dalam aduan yang telah digris dgn mentega dan ditabur sedikit tepung, selama 1 jam 180 darjah celcius



Resepi (Majalah Saji Jun 2008)

Bahan-bahan

-200 gm mee kuning
-450 gm ayam dipotong serdahana
-Air 1 liter
-1 cm halia (hiris)
-1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)- mariam guna serbuk
-3 sudu besar kicap pekat
-2 sudu besar sos tiram
-Sedikit minyak bijan
-2 ulas bawang putih (ditumbuk)
-2 ulas bawang merah (ditumbuk)
-1 sudu besar stok ayam (mariam x letak)
-3 sudu besar kicap manis
-Garam dan perasa (perasa x letak)
-3 keping cendawan tiram (shitake)
-3 tangkai cili kering (goreng)
-3 sudu besar tepung ubi (bancuh dengan sedikit air)
-1 biji telur
-Sawi

Cara-cara

-Masukkan halia,lada hitam,kicap pekat,sos tiram,cendawan tiram,cili kering,stok ayam,minyak bijan,bawang putih,bawang merah,garam dan perasa ke dalam air rebusan ayam.(Mariam tumis dulu bawang2 dan halia,kemudian masukkan air dan ayam,diikuti bahan2 lain)
-Setelah semuanya masak masukkan bancuhan tepung ubi dan kacau hingga sebati.Setelah mendidih ketepikan
-Panaskan pan sizzling,masukkan mee,tuang kuah pekat dan pecahkan telur.Boleh tambah sayur.
(mariam tak ada pan sizzling,jadi guna pan biasa: ambik 3-4 senduk kuah masukkan ke dalam pan,masukkan sawi dan pecahkan telur.Kemudian barula curahkan di atas mee perlahan2 supaya kuning telur tak pecah.)



-1/3 (8 gm) Agar-agar bertali yang 24 gm
-1 cawan gula (bergantung pada kemanisan masing2)
-2 liter air
-Sedikit perisa ros
-Ais krim vanilla

Cara-cara

-Masak agar-agar hingga larut.Masukkan gula dan perisa ros.
-Masa masukkan ke dalam bekas tapis dahulu supaya serdak agar-agar dapat diasingkan
-Setelah sejuk boleh makan dengan ais krim atau susu cair..

Assalamualaikum...

Kali nih pasal kek, mee dan pencuci mulut.... Kek buah dan mee tu buat semalam,kek buat petang dan mee tuh untuk dinner.Kek buah tu fabret hubby,dan jugak abahku tersayang .Resepi mariam ambik dari MyResepi.Keknye lembut dan tak keras,memang sedap,husben makan 3 keping semalam,biasanya kalau dah makan berat dia akan makan sikit je kuih-kuih yang ada .Mariam tak berapa minat,tapi hubby minat sangat,jadi kek tu mariam makan skit je yang lain tuh potong-potong dan bagi dia bawak ke office hari nih untuk dia makan alas perut ...Tapi dia lupa nak ambik pulak dah ...Esok kena peringat balik ler...
Agar-agar tu macam ice cream jelly kat kfc.. agar-agar tuh mariam buat lembut cam dadih,sedap dimakan ngan ais krim vanilla atau susu cair...



Friday, 27-Mar-2009 03:21 Email | Share | | Bookmark
KUIH LOYANG DAN NASI LEMAK PANDAN

 
 
 






Assalamualaikum...

Kuih loyang dan nasi lemak pandan menu semalam Kali nih tak ader resepi untuk kedua-dua menu nih sebab.........................
Kuih loyang tuh tak tahu mana silapnye,2nd time buat.Acuan yang ma bagi dah dekat 4 tahun dah...Rasanya ma mariam pon tak pernah buat kuih nih... First time dulu buat masa tengah belajar,time tu memang hancur,sekali je mariam goreng,adunan tak lekat langsung....Apa lagih,masuk mat bin je lah
Petang semalam try lagih,sebab kesian tengok acuan tuh Round pertama buat rupa dia macam kat bawah tu...huduhhh 3-4 kali jugakla mariam dok tambah tepung....Pelik jugak,sebab rasanya dah tak derhaka kat resepi dah... tak taula di mana silapnya... Pas tu barula nampak ok skit...
Seperti biasa rupa yang elok tu bagi kat hubby makan,yang tak de rupa tuh sendiri makan ler...
Tapi husben cakap yang first round buat tu lagi sedap sebab tak keras sangat,yang 2nd round tu dia cakap keras skit... Akak-akak yang pernah buat kuih loyang nih boleh tak kasi tips skit tuk dapatkan kuih loyang yang rupa cantik dan tak keras sangat...
Nasi lemak pandan atau screwpine leaf coconut rice .Ni first time makan dan try buat.Selalu dok tengok dekat "rumah" orang dan majalah je... Cara masak sama je dengan nasi lemak biasa cuma kena letak air daun pandan je.. Semalam nasi lemak nih dimakan bersama burung puyuh goreng je


Code:
Kak Zaiy...setiap kali sebelum celup ke dalam adunan,mariam dah celup ke dalam minyak dulu...mungkin adunan tu kot tak berapa betul...tak tahu nak cair ke...pekat ke.....


Quote:
Bungamekar- nampak je ok kak,rasa dah ok cuma kerapuhan tu tak macam kat kedai...nak kena try banyak kali lagih nih... mariam goreng ader yg garing ader yg tak..sbb yg tak garing tuh tuk mariam makan,sbb tak berapa suke garing..

Zaiy- nanti kak zaiy balik sini bolehla buat ye..nnt mariam ikut resepi akak pulak...

Umieaisyah- tak dela rajin sangat kak umi,cuma dok tgk acuan tak terusik,tu yg try gak tuh..nasib baik time tu si kecik tgh tido..kalu dia jaga mmg tak jadi ler jawabnye..

Fith- hahaha...ader ke org nak beli kalu berniaga... tak leh bawak balik machang lagi,sbb tak berapa pas lagi...nnt kena A+ duu bolehla bagi ma dan mak rasa..hehehhee...

Alang- tula alang...klong pon dok risau nih sbb badan dah macam tong drum dah... haiiii...nak kena diet ler pulak..nih malas nih...kalu alg balik tgk klong cam gemok jgn tegur tau...
nntla klong diet biar kurus cam bakal pengantin ok...

Cik tie- kalau anak kat asrama rindu kat rumah org panggil home sick...kalu mak rindu anak kat asrama org panggil aper ye... jgnla sedih2 aunt kuuu...semua pekakas dah masuk gobok ye...pas nih kurusla cik tie...

Zai- sedap..sedap..sedap... wangi jer rasanye...

Jasmeen- dia nak suh buat selalu ye kak meen... betul gak..biler buat selalu barula jadi ok kan...nih seumur idup tak pernah buat...pas tu kali pertama buat tak jadi dah bising satu dunia....apa daaaaaa

Jeff- aaaaa...ada gak panggil kuih ros...yg mariam buat nih ros penyet...

Nurul- kak nurul minat kuih nih ye...nnt biler akak mai umah,mariam sediakan khas sebalang utk akak je...

Ieda- I'm Sorry...hihihih..ala biasala kak,sbb byk sgt lawat rumah kengkawan,sampai nama tuan umah pon tertukar... tu ok lagi drp x tau langsung nama tuan umah apa2 pon sedap gak makan puyuh masak sambal,tp mariam x pernah try lg...selama nih dok goreng je..

Aisyah- jemput makan kak aisyah.. terima kasih kak,sbb sblm nih kalu buat kek half adunan mariam ragu2 skit,selalu dok jenguk tgk takut over bake...




Monday, 23-Mar-2009 03:40 Email | Share | | Bookmark
NASI TRAFFIC LIGHT....

 
 
 




Resepi

-Pisang belum masak
-Minyak

Cara-cara

-Parut terus pisang ke dalam minyak yang panas...Masak hingga garing.
-Boleh taburkan garam/gula halus bila dah diangkat,bergantung pada rasa pisang itu.(Mariam tak letak )



Resepi.

-Roti sosage
-Telur
-Inti (boleh letak apa2 je inti.Mariam buat inti macam inti murtabak/karipap)

Cara-cara

-Belah roti bahagian tepi.
-Sebiji telur dicampur dengan 2-3 sudu inti,letaklan di atas pan secara memanjang.
-Kemudian letakkan roti di atasnya.
-Bila dah masak boleh letak sos di atasnya.

Assalamualaikum....

Abah mariam panggil nasi traffic light sebab ader warna merah hijau dan kuning... Semalam buat nasi nih,dah lama tak buat...Kebetulan semalam best friend hubby datang rumah,jadi ambillah kesempatanla masak nasi nih... Kali nih buat kari udang,ayam masak merah,orang kelantan panggil ayam goreng pedas, burung puyuh goreng dan acar mentah (timun).Tak de pencuci mulut istimewa sebab tetamu mengejut,cuma buah tembikai je..
Minggu lepas mak ader kirim 2 sikat pisang awak,jadi mariam buat kerepek pisang dan pisang goreng je.. Pisang awak nih tak ader biji, dalam 2 sikat tu mariam cuma jumpa sebutir je biji dia.
Roti john pulak buat dinner,lebihan inti buat mini murtabak paratha...senang kijer...
Kali nih resepi nasi hujan panas tu tak tak ader ye...sebab dah biasa orang buat.Cuma sedikit tips dari my lovely mum,nasi tuh kalau nak warna nasi sebiji-sebiji bila letak pewarna,jangan letak dekat-dekat,dan satu lagi bila nasi dah masak jangan terus digaul, tunggu dalam 10-15 minit dulu supaya warna tu tak bercampur..



Code:
Jasmeen- Jemput makan kak meen.. Samala dengan anak mariam...pantang nampak telur mesti nak...yang haru tu dia makan yg kuning je...yg putih tu maknye ler nak kena perabih....

Zai- Jemput makan kak zai...wahhh..sekarang nih dapat baca petua2 free..tq kak...

Zaiy- kak zaiy...tak de terkezuttt cam terkezuttt monkey tuh.. husben ckp pon dah tengah mlm...kiranye masak aper yg ader dlm peti je la... kalu kak zaiy nak mai,seminggu mariam dah list down aper nak masak...

Nur- aaaa...kak nur kena bawak payung,nnt kena hujan pana demam pulak..hihihihi
kerepek2 cam nih mmg mariam minat sangat...

Shima- Waalaikumsalam....masyukk ye..hahahhaa tak de lumanyan sangat pon...biasa2 je...
suam2 kuku gituh..

Bungamekar- Biasa kat tempat kenduri orang masak nasi ni kan kak...

Nurul-jemput makan kakek ku..

Watie- Stop...makan sampai konyanggg.....go..hahahaha

Ieda- betul tuh kak ieda..jangan main hujan panas nanti demam....makan nasi hujan nanti konyanggg..hahahha

Jeff- sesuai tuk polis traffic makan...

Zai- tak dela ranjin sangat pon kak zai..biasa2 je.. air tangan kak zai lagi mablessss...

Azue- aaa...time org kawin nasi nih famestttt.. nasi package...

Unnamed-tip pasang lampu supaya lampu tu tak rosak...


[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net