siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 8-Apr-2010 00:21 Email | Share | | Bookmark
Nasi Carrot dan Kek Marble Susu

 
 
 
Assalamualaikum...

Kali ni menu nasi carrot dan kek marble susu.Nasi ni buat untuk dinner semalam,fuhhhhh lama sangat-sangat tak masak nasi untuk makan malam Lepas tengok nasi carrot dekat rumah Kak Zaiy Dubai,Mariam dah pasang niat nak cuba buat nasi ni (pasang niat,hehehe )
Dah lama teringin nak buat nasi ni,ingatkan nak masak untuk weekend lepas,tapi terpaksa pulak balik Ipoh,jadi disebabkan tukang masak nak makan sesangat, dan dah tak boleh nak tunggu weekend ni,so buatla untuk makan malam tadi.Alhamdulillah tukang masak tambah 2 kali... Okla kita tengokla pulak gambar dekat bawah...




Nasi carrot dimakan bersama ayam bakar bermadu,sup ayam+kentang,air sambal(sambal cuka),red n green coral (salad)


NASI CARROT
Sumber Fp K.Liza, tq K.liza.(Mariam cnp dari Kak Zaiy Dubai)

Resepi:

bahan
-6 cawan beras bathmati....basuh dan toskan (mariam guna beras made in siam)
-2 cawan carrot [potong dadu kecil]
-1/2 cawan susu cair (mariam letak low fresh milk sebab tak ada susu cair )
-8 cawan air
-1 kiub ayam knorr
-1 s/k gula
-garam

Bahan Tumis

-2 s/b rempah kurma
-5 ulas bawang merah.]
-3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar
-2 cm halia ]
-3 s/b minyak sapi
-2 cm kulit kayu manis
-2 kuntum bungka lawang
-5 biji bunga cengkih
-2 biji buah pelaga
-1 tangkai daun ketumbar.....mayang (mariam tak letak sebab tak ada dalam stok )
-daun pandan........simpulkan


Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendidih.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur.



[b]Dah lama teringin nak buat kek marble yang bercoklat macam ni,bila tengok dekat rumah kak mizwa lagila berkobar-kobar nak buat,tapi kenala tunggu weekend untuk beli bahan-bahan.Kek nih sedap,lembut dan gebu.Alhamdulillah first trial jadi,tapi tak secantik lapisan yang kak mizwa@kOi buat.Lain kali mariam rasa kena kurangkan lapisan tu.


KEK MARBLE SUSU
Sumber ; Fp MamaFami; resepi asal Chef Norzailina Nordin .
(Resipi yang disalin terus dari website Chef Norzailina.) - Mariam cnp dari kak mizwa@kOi

Bahan-bahan :

-250g mentega
-230g gula kastor
-2 sudu kecil ovalet
-4 biji telur
-270g tepung superfine
-1 sudu kecil serbuk penaik
-60g susu pekat manis
-2 sudu besar serbuk koko
-2 sudu besar susu segar atau susu cair
-1 sudu kecil pes coklat atau coklat emulco
-Almond Nib - untuk tabur atas kek (mariam tak letak)

Kaedah penyediaan :

1. Pukul 3 bahan pertama hingga gebu dan kembang.
2. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul hingga naik.
3. Masukkan bahan ayak, kacau rata.
4. Bubuh susu, gaul sebati.
5. Bahagikan 2.
a) Masukkan serbuk koko, susu segar dan pes coklat ke dalam satu bahagian.
b) Satu bahagian lg biarkan original
6. Bubuh 1/2 senduk adunan biasa ke dalam tin 22cm yang dilengser dan dialas dengan kertas kalis minyak. Ratakan pula 1/2 senduk adunan berkoko. Ulangi hingga habis. (kOi guna loyang bulat saiz 8"...letakkan satu senduk adunan koko kat tengah loyang pehtu letak lak adunan original kat atas adunan koko ulang sampai abis adunan)
7. Goyangkan tin supaya adunan menjadi rata. (mariam guna loyang 8")
8. Bakar pada 180 C selama 40 - 45 minit atau hingga masak




Tips yang copy dari rumah kak mizwa:

* Nak dapat tepi kek licin cenggini...sapu loyang dengan shortening (bukan margerin atau butter yerr) kemudian taburkan tepung.


NASI CARROT
Sumber Fp K.Liza, tq K.liza...

[b]bahan
6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw carrot [potong dadu kecil]
1/2 caw susu cair
8 caw air
1 kiub ayam knorr
1 s/k gula
garam

Bahan Tumis
2 s/b rempah kurma
5 ulas bawang merah.]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar
2 cm halia ]
3 s/b minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan

**Saya tambah gajus dan kismis

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendidih.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur.



Thursday, 1-Apr-2010 02:09 Email | Share | | Bookmark
Mee Hoon Kung Fu,Chicken Chop,Kek Gula Hangus

 
 
 
Assalamualaikum

Nak tulis apa ye kali nih,macam tak ada idea pulak. Balik dari kelantan hari tuh rasa macam tak best je sebab cik suami kena turun KL lagi,this week hari Ahad dia ke sana (walaupun semalam dah balik),next week pun dia kena ke sana lagi...Tak suka..Tak suka..Tak suka Boleh dikatakan setiap minggu dia kena turun KL,walaupun tak adala lama sangat dalam 3-4 hari je,paling lama pun seminggu tapi rasa macam lama je bagi si isteri dia nih... Nak buat macam mana kan,dah kerja dia sekarang macam tu.Kenala banyak-banyak sabar,orang lain suami tinggal lama-lama tak kisah pun,ambo nih baru kena tinggal kejap-kejap pun nak bising satu dunia... My sis kena tinggal setahun lebih oleh cik suaminya sebab sambung belajar dekat Ausie ok je,si adik dia nih pulak yang ngada-ngada lebih
Okla kita tengok apa yang ada kat bawah,Jom..Jom..Jom..




Chicken Chop nih buat semalam,konon-konon sambut cik suami balikla..hehehe...
Kali ni mariam grill,cik suami cakap sedap.Kalau ikut citarasa Mariam, grill lagi sedap dari yang digoreng.
Tapi mariam rasa kali nih gambar hidangan tak berapa menarik sebab tak ada sayur warna hijau.Kalau ada sayuran hijau tuh namapakla seri makanan sikit...


Resepi:

Perap
-Peha ayam (buang tulang)
-Sos tiram
-Madu
-Sedikit kicap
-Bawang merah dan putih (kali ni mariam tak letak)

Sos
-Sos lada hitam
-Kicap (sedikit)
-Bawang besar (dadu)
-Sos tomato
-Sos cili
-Sos tiram
-Cendawan butang (kali ni tak letak)
-Garam
-Gula

Cara-cara:

-Perap ayam dengan bahan-bahan perap (1-2 jam).Kemudian panggang ayam guna kaedah grill.(Mariam masak atas kuali leper je )
-Untuk sos,tumis bawang dan kemudian masukkan sos lada hitam,kicap,sos tomato,sos tiram,sos cili,cendawan butang,garam,gula.Masak hingga kuah pekat.
-Boleh la hidang dengan menu sampingan yang lain...




First time buat mee hoon kung fu ni.Pertama kali makan masa beli dekat kedai.Mula-mula buat cuma main campak-campak je ikut rasa yang pernah makan dulu.Bila tengok resepi,bahan-bahan dia pun lebih kurang apa yang mariam buat je.

Resepi:

-Mee hoon (dicelur hingga lembut dengan air panas)
-Telur 2 biji

Kuah:

-Bawang merah
-Bawang putih
-Tepung jagung 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
-Sos tiram (2-3 sudu besar)
-Lada hitam 1 sudu kecil (serbuk)
-Cili padi (2-3 biji diketuk)
-Ayam/sotong/udang/daging
-Bebola ikan/jejari ketam
-Sayur-sayuran
-Air
-Garam dan gula

Cara-cara:

-Pukul telur dan masukkan mee hoon kemudian goreng (macam goreng telur dadar)
-Untuk kuah,tumis bawang putih dan merah yang telah ditumbuk,kemudian masukkan lauk.
-Masukkan air dan bancuhan tepung jagung serta bebola ikan.Masukkan sos tiram,lada hitam,cili padi,garam,gula.Akhir sekali masukkan sayur dan udang.Siap....Bolehla curah di atas mee hoon tadi



Guna resepi yang biasa mariam buat...

Resepi (My Resepi)

1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
4 biji telur
2 sudu besar mentega
2 sudu kecil soda bikarbonat

-Masak gula hingga perang (jangan sampai coklat pekat, nanti pahit)/ 3/4 gula hancur...
-Masukkan air panas (hati-hati kerana gula akan meruap, kalau boleh guna periuk yg besar sedikit)
-Kacau sehingga gula cair, kemudian masukkan mentega. Kemudian ketepikan biarkan dia sejuk
-Pukul telur sehingga kembang, kemudian masukkan susu pekat
-Kemudian masukkan tepung dan soda bikarbonat
-Masukkan air gula yang sudah sejuk tadi
-Perap 3-4 jam sebelum dibakar
-Bakar pada suhu 160'c-180'c selama 1 jam

*Mariam kurangkan 1 sudu besar susu, sebab kalu 1 cawan penuh manis sikit..


Tuesday, 23-Mar-2010 00:38 Email | Share | | Bookmark
Balik Kampung

 
 
 
View all 5 photos...
Assalamualaikum....

Selepas seminggu balik Kelantan rasa macam malas je nak balik semula ke Penang.Cik suami cakap banyak cantikkkk Macam orang bekerjaya pulak,lepas cuti lama-lama mesti rasa liat nak masuk semula kerja (chewahhhh,macam ada pengalaman pulak ) Balik kampung sempena cuti sekolah seminggu hari tu abah mariam yang datang ambik,memandangkan suami kena ke KL,jadi memang sesuai sangatla kami balik kampung,Syafiy diberi pelepasan dari mama dia untuk 2 hari cuti tambahan sebab hari Khamis kami dah berangkat pulang.Kali ni balik memang sedikit teruja la sebab first time drive balik kampung dan first time juga bawa kereka abah.Walaupun ni bukan kali pertama abah pelawa bawa Seperti biasa bila balik kampung memang 'belarok' sakanla Bila dekat kampung macam biasala bila suami call adik tak berapa nak cakap,bila cakap dengan papa dia adik cuma akan cakap"Assalamualaikum....papa buat apa,Ok..Babaiiii " Papa dia cakap adik ni eksyen bila balik kampung.Kalau duduk dekat rumah mesti cakap lama-lama dan tanya bila papa nak balik,tapi bila dekat kampung tak tanya pun bila papa nak balik...
Lepas seminggu di sana,hari khamis ma dan abah hantar semula kami ke Penang.2 beradik ni macam biasala tak nak balik,adik masa atuk dan nenek dia nak balik semula punyala nangis nak ikut.Abang pulak asyik nak call nak cakap dengan nenek dan atuk je walaupun masa tu atuk dan nenek baru on the way nak balik.Okla sampai sini sahaja celoteh untuk kali ini
Jom layan apa yang ada dekat bawah.....





Buat semalam untuk makan malam,rasmi periuk steamboat yang ma bagi.Hubby cakap patutla beria-ria nak buat steamboat,rupa-rupanya ada periuk baru.



Popia ni dah lama buat,cuma baru update.Buat untuk frozen,ada banyak bekas lagi dalam peti ais tuh..



Mini popia,berintikan serunding ikan yang ma bagi.Mariam buat takdela semini yang jual dekat kedai sebab tukang buat ni letak inti serunding tuh banyak-banyak



Gambar kami di Pantai Cahaya Bulan.Adik sibuk gali pasir,orang buat persembahan ular dekat depan pun dia buat tak tahu je.Main pasir lagi syok kan dikkk...



3 jejaka idaman mama Baju merah masa turun dari kondo nenek untuk ke PCB.Baju oren masa tunggu atuk dekat bank,masa ni hari kami nak balik ke kampung.Baju putih masa bersiap-siap untuk outing cari rumah dan pergi makan malam.Papa,Syafiy dan Sidqiy tengah ralit tengok cerita Cinta Tikar Sejadah.Kami suka sangat tengok cerita ni





Friday, 5-Mar-2010 00:52 Email | Share | | Bookmark
28 TAHUN

 
 
 
View all 4 photos...
Assalamualaikum

Tanggal 3 Mac hari kelahiran encik suami yang ke-28,macam biasa kami cuma outing(dinner) dekat luar.Mariam buat kejutan macam tahun lepas jugak,hantar ke pejabat suami.Kali ni order satu set cupcake,dan satu set coklat dari KDC (Kak Linda) http://kaoricake.com.my/blog/ .Terima kasih ye Kak Linda,sebab merialisasikan kejutan tu(semua puji akan kesedapannya ).Receptionist dekat situ tak percaya yang benda tu semua cik isteri yang bagi,amboi-amboi sedap je cakap secret admired pulak.....Kalau tahu dekat MIL tak pasal-pasal dapat ceramah free...
Dia cakap biasanya isteri akan sambut sama-sama dekat rumah,tapi kenapa (your wife hantar ke office pulak ye..I tak percaya lah...) Dia tak tahu kot ramai isteri yang pernah buat macam ni.. Okla,kita tengok apa ada dekat bawah,menu-menu tiada kaitan dengan cerita dekat atas
Selamat hujung minggu




Kad yang Syafiy tulis,mama yang cut and paste...Syafiy bagi dekat papa dia masa on the way ke sekolah,dan Syafiy suruh papanya simpan dekat office (ni mama dia yang suruh cakap.. )



Stik ikan tenggiri ni mariam ambik resepi dekat rumah Kak Zaiy (Dubai) minta halal ye kak .Buat untuk makan malam

Sumber : Senangnya Memasak...Ikan (Chef Hanieliza) (Mariam ambik dari blog Kak Zaiy)

BAHAN A:
2 bahagian ikan tenggiri (400gm)
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk kunyit
* 1 sudu besar sos lada hitam -saya xletak
saya tambah 2sb minyak zaitun-mariam tak letak

BAHAN B (SAYUR-SAYURAN IKUT SELERA):
Brokoli
lobak merah
tomato

Sos lada hitam


CARA-CARA :
1. Bersihkan ikan dan toskan hingga kering.
2. Perapkan ikan dengan semua bahan selama 30 minit.
3. Bakar dengan pemanggang atau masukkan dalam oven hingga garing dan masak.
4. Hidangkan bersama sayur-sayuran dan sos lada hitam.



Donat ni cuba resepi yang popular dekat myresepi (Donat..lagi),mariam malas nak tempek resepi dia,kalau nak cuba bolehla jenguk dekat sana ye.. Syafiy makan banyak donat ni,mama dia lagila banyak...hehehe..



Kerabu tomato ni ala-ala air asam je,suka-suki je mariam letak nama kerabu Tak tahu nak makan sayur apa,buat 2 biji tomato untuk mariam makan tengah hari seorang diri


Friday, 19-Feb-2010 12:00 Email | Share | | Bookmark
"Baling apa mama"

 
 
 
Assalamualaikum...

Minggu ni minggu yang sedikit sunyi sebab encik suami kena kerja luar,dapurku juga akan sunyila sedikit Sebenarnya tak tahu nak cerita apa kali ni,okla mariam cerita pasal cuti raya cina hari tu.Hari sabtu,family dari ipoh datang bermalam di rumah,esokkannya (ahad) mak,abah dan adik-adik balik kampung ke Merbuk,kami sekeluarga pula pergi kenduri dekat Grik.Kenduri sepupu,masa sampai Grik,ma dan makcik-makcik lain semua dah ada sebab diaorang bertolak hari sabtu lagi.Memang bestla sebab lepas kenduri kami semua konvoi balik kampung dekat Baling,dekat 20 tahun mariam tak balik ke sana.Sebelum sampai Baling,kami singgah ke rumah saudara yang lain dulu...

Mariam: "Kita nak balik kampung dekat Baling"
Syafiy:"Baling apa mama"
Suami:"Baling ball"
Syafiy:"Eeeeee...papa nih"
Mariam n Suami :"Hahahaaaa"
Mariam:''Tempat tu nama dia Baling...tak baling apa-apa pun... Baling tu kampung nenek:-> "

Tula dialog kami anak beranak masa first time Syafiy dengar nak balik kampung dekat Baling
Baling ni kampung sebelah ma,seronok balik sini sebab suasana dekat sini macam kampung yang asli,ada banyak pokok buah,ada sungai.Turun je dari kereta,kami semua konvoi jalan kaki ke sungai pulak.Satu perkara yang mariam tak boleh lupa bila balik kampung kali ni,semua saudara-mara yang duduk dekat sana,tengok je mariam mesti tanya,"ni yang lemas dalam sungai dulu kan..."
Dulu masa kecik,mariam pernah lemas dekat sungai tu,Alhamdulillah umur masih panjang...Makcik,pakcik pun mulala dok menyakat... hehehe...
Sampai je dekat sungai,sepupu-sepupu turun main air (main kaki je) Syafiy n Sidqiy pun memang seronok sangat-sangat hari tu,main dengan pakcik makcik dia,tengok kera yang tok saudara dia bela,tengok sungai,dan macam-macam lagi... Dalam pukul 6 lebih kami semua pun bertolak balik ke destinasi masing-masing...Encik suami cakap,kita ni beraya mengalahkan cina pulak...hehehe...Tu jela cerita cuti raya cina,panjang-panjang nanti jemu pulak baca... Okla kita tengok apa yang ada kat bawah...




Nama je coconut jelly,tapi mariam pakai agar-agar.Tak suka pakai jelly sebab jelly ni sedikit liat..Mariam buat coconut jelly ni lembut macam dadih..Syafiy suka sangat...
Kelapa muda yang diangkut dari Baling hari tu,makcik dan pakcik yang lain dok kait buah ciku bawak balik,tapi mariam bawak balik 6 biji kelapa muda... (bukan mariam yang kait kelapa ni,makcik n pakcik mariam yang kaitkan...mariam balik kopek je..hehe) Separuh buat benda ni,separuh lagi minum.Mariam kirim coconut jelly ni dekat mak (ipoh) sikit,kebetulan petangnya tu suami on the way ke KL.


Resepi:

-2 liter air kelapa
-Agar-agar bertali (10 g) (masak hingga larut)
-Gula 1 cawan (ikut citarasa masing-masing dan bergantung pada rasa air kelapa)
-Isi kelapa
-Daun pandan (option)
Cara-cara:

-Masak agar-agar dengan sedikit air kelapa hingga larut.Kemudian masukkan semua air kelapa,daun pandan dan gula.Masak hingga mendidih.
-Dalam bekas,isikan isi kelapa.(Mariam tapis dulu air kelapa yang telah dimasak dengan agar2 tadi,sebelum dimasukkan ke dalam bekas,takut ada serdak-serdak agar-agar yang tak larut sepenuhnya)
-Sejukkan.



Pulut dakap ni permintaan dari cik nab (my sis),adik mariam suruh kirim dekat ma nanti bila pergi Grik,tapi sebelum tu tak jumpa pisang raja lagi.Balik je dari Grik,kami singgah makan dekat kedai,kebetulan sebelah kedai tu jual buah.Bila pergi tanya,pisang raja ni ada pulak,alang-alang dah ada,mariam belila 2 sikat.Semalam dah siap buat,tak taula pulak bila boleh bagi.Mariam simpan dulu,kalau lama sangat,alamatnya kena cari pisang lain la..hehehe



Kek batik ni mariam buat untuk bawak pergi rumah mak cik.Isnin hari tu kami pergi buat BBQ dekat rumah makcik di Sungai 2,Mariam bawak ayam yang dah diperap,Ikan,sosage,mee hoon goreng,kek batik,buah.Saje je kami buat makan-makan kat sana,tak ada keje..hehehe


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net