siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Sunday, 28-Dec-2008 03:27 Email | Share | | Bookmark
MAKAN-MAKAN

 
 
 


Resepi Asal (MyResepi)- (Mariam dah ubah resepi ni ikut citarasa sendiri )

-2 ekor sotong saiz besar-jgn potong

Bahan kisar:-

-5 ulas bawang merah
-3 ulas bawang putih
-1 in halia
-1 batang serai
- 2 inci lengkuas
-3 sudu besar cili kering (ikut suka kalau nak lebih)
-3 sudu besar butter/minyak
-garam dan gula secukup rasa
-Daun pisang

-Sotong dibersihkan.
-Masukkan sedikit bahan2 kisar ke dalam sotong,yang lebih curahkan di atasnya,perap selama 15 minit.
-Kemudian letakkan di atas daun pisang dan aluminium foil kemudian bakar selama 20-30min atau hingga masak.(Mariam bakar atas dapur gas)
-Sudah masak, bolehlah dipotong2 dan hidangkan.



Resepi

-Daging/Ayam - untuk 2 orang makan (potong kecil2)
-2 biji telur
-3 sudu besar cili kering(kisar)
-2 ulas bawang putih
-1/2 biji bawang besar/ 3 biji bawang merah
-3 sudu besar sos tomato
-Air
-Garam
-Gula

Cara-cara

-Goreng daging/ayam dengan sedikit garam hingga masak. Kemudian ketepikan
-Pukul telur dan goreng seperti telur dadar,kemudian taburkan daging/ayam di atasnya.Bila dah masak angkat dan ketepikan.
-Tumis cili kering,bawang besar dan putih yang dikisar hingga pecah minyak.Masukkan tomato sos,gula dan garam.Kalau nak berkuah tambah air sedikit.
-Curah kuah ke atas telur.



Ni antara lauk2 yang dimasak minggu lepas Internet buat perangai,kalau nak bukak pepagi lagi pas cik husben pergi keja kul 6.30...Nak update pepagi tu tak berapa ader modal lagi
Pas pukul 8 pagi dia buat hal lah, orang dah mula masuk keje,line pon busy as a bee...
Time tu macam dia dah bagi warnning dah suh pergi buat keje rumah ...So kena pepaham lah kena berangkat dan mengundur diri :lol_teeth full:


Quote:
Zaiy-.aaaa...kak zaiy, daun pisang tepi rumah... mariam masak 4 ekor je udang tu...2 untuk mariam ngan hubi..2 lagi tuk anak sulung,dia tu raja udang...

Dapurimpian-Kak zai...ni first time mariam buat sotong bakar,sblm nih takut liat mcm selipar jepun, tu yang tak berani buat (mcm pernah rasa je selipar jepun tuh ) tapi Alhamdulillah resepi ni sotong tak liat...sedap2..hehe

Cik Tie- cik tie ni hasil tangkapan dari peti sejuk ma... kalau tak nak kembang pas makan kena gi angkat simen

Jasmeen- kak meen ni pon first time mariam buat bakorr...sblm ni takut liat mcm selipar jeponn...tu yg x berapa berani nak buat...tapi sotong ni tak liat mcm benda alah tuh...

Kak Amal- sama2 kak amal... telur tu yang mariam sukeee...

Umieaisyah- hubby kak aisyah raje sotong ye...

Nurul- Salam ma'al hijrah 1430h n happy new year 2009 untuk kak nurul...jemput makan kak nurul..


Haniss- ikan kat kuala segar2 belaka..syoknye dapat buat BBQ ikan segar... tambah2 lagi makan reramai...


Thursday, 18-Dec-2008 22:51 Email | Share | | Bookmark
NASI AYAM DAN KEK GULA HANGUS....

 
 
 
View all 4 photos...


RESEPI

Nasi
-Beras (Basuh dan toskan)
-Kunyit hidup (tumbuk,campur sedikit air kemudian ambil airnya)
-@Kunyit serbuk
-Daun pandan
-Air rebusan ayam
-Bawang merah
-Bawang putih
-Halia

Ayam
-Kicap
-Madu
-Sos tiram
-Halia
-Bawang putih
-Garam
-Gula

Sup
-Ayam(bahagian rangka2)
-Kentang
-Bawang putih
-Halia
-Rempah sup
-Garam

Sambal
-Cili kering
-Bawang putih
-Bawang besar
-Sos tomato
-Garam
-Gula

Kicap
-Kicap
-Air rebusan ayam

Cara-cara

-Nasi dimasak seperti biasa.
-Ayam : Bawan putih dan halia ditumbuk atau dikisar kemudian di gaul bersama bahan2 lain dan perap ayam selama sejam atau lebih. Kemudian bakar.(Kalau nak goreng, ayam direbus terlebih dahulu sebelum diperap)
-Sambal: Kisar semua bahan2 kemudian tumis sehingga masak barulah masukkan sos , garam dan gula
-Kicap: campur bahan2 tu.
-Sup: buat macam sup ayam







(Gambar step by step tu tak lengkap, kena tengok dekat cara-cara untuk lebih jelas )
Resepi (My Resepi)

1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
4 biji telur
2 sudu besar mentega
2 sudu kecil soda bikarbonat

-Masak gula hingga perang (jangan sampai coklat pekat, nanti pahit)/ 3/4 gula hancur...
-Masukkan air panas (hati-hati kerana gula akan meruap, kalau boleh guna periuk yg besar sedikit)
-Kacau sehingga gula cair, kemudian masukkan mentega. Kemudian ketepikan biarkan dia sejuk
-Pukul telur sehingga kembang, kemudian masukkan susu pekat
-Kemudian masukkan tepung dan soda bikarbonat
-Masukkan air gula yang sudah sejuk tadi
-Perap 3-4 jam sebelum dibakar
-Bakar pada suhu 160'c-180'c selama 1 jam

*Mariam kurangkan 1 sudu besar susu, sbb kalu 1 cawan penuh manis skit..

Nasi ayam, one of the menu yang husben pernah masak masa tengah belaja dulu Kalu nak suruh dia masak sekarang nih kirim salam jela ...Rindu pulak masa dok merantau dulu, sebab time tu bolehla merasa masakan dan minuman dari air tangan dia Walaupun dia buat air tak sedap mintak amponnnn abang... Nasi ayam salah satu nasi kegemaran dia, boleh dikatakan setiap minggu mesti masak.
Kek gula hangus nih saje je ambik gambar step by step walaupun gambar tak lengkap sangat,kena tgk resepi dia untuk lebih jelas.Resepi ni mariam ambik kat MR


Quote:
Zaiy- tergelak mariam kak zaiy ckp habi mariam pandai masak... tu kes terdesak je kak zaiy sbb mariam kena tinggalkan dia sebulan sbb kena blk msia sengsorang time tuh untuk tukar visa
jadi sblm ditinggalkan kenala buat latihan masak2...kalu tak makan maggi ngan roti jela hari2

Jasmeen- mmg pon kak meen...kalu diikutkan baik pergi beli je senang, tak yah tunggu lelama...
tapi disebabkan tuan punye diri ni seorang yg penyabar jd buat jugakla...
timer kasih sbb bgtau yg kak aisyah selalu buat kek hutan hitam tuh...nih nk kena pergi menuntut kt dlm rimba itam pulak

Amal- tak dela pandai pun kak amal, baru2 belaja je malu pulak kak amal puji cam tu

Aisyah- terima kasih bebanyak kak aisyah sbb sudi ajor mariam mcm mn nak buat kek rimba hitam tuh ...nnt kena tunggu tahun depan baru nk buat experimen untuk special day
nnt mariam hantor laporan...

Madiha- sama la kak madiha, tu fabret tukang masak nih
nasi tu mariam suke buat sbb tak yah pikir nk masak lauk lain dah...

Cik tie- lama tak jumpa cik tie, rindu pulak oooo....cik ya beraya kat sana ye..
kek tu pun yam pernah jugak buat tak jadi, masa letak tepung pon yam buat macam cik tie jugak...
dulu pernah letak soda tu sikit je, tak penuh sudu,pukul telu pun tak kembang betul2... pas tu kek x berapa jadi...mungkin pasal soda dengan telur kot..

Zai- kak zai, nasi ni mariam suke buat sebab tak yah fikir nk masak lauk lain dah
senang kijer...

Haniss- kak haniss mai la jemput makan...

Nurul- kak nurul pun jemput sekali makan






Monday, 15-Dec-2008 23:04 Email | Share | | Bookmark
MEE HOON SUP DAN IKAN BILIS

 
 


RESEPI

-Mee hoon (rendam dengan kunyit)
-Daging (buat sup)
-Daun ketumbar
-Tauhu goreng
-Bawang goreng
-Lobak masin

Sambal
-Cili kering
-Bawang besar
-Bawang putih
-Asam jawa
-Garam
-Gula


Kisar cili,dan bawang2 kemudian tumis,bila semua dahan tumis dah masak masukkan asam, garam dan gula..
Mee celur dengan air panas seketika..



IKAN BILIS

Mee hoon sup utara....First time makan pas kawin,MIL yang buat...lepas tuh dah jatuh cinta dengannyee mee ni buat hari Ahad,kebetulan daging dalam peti banyak jadi Mariam buatla banyak skit untuk bawak pergi rumah mak cik sekali,buat 3 bungkus mee...Kalau adik Mariam no 3 (Zainab) nampak nih mesti meleleh dia suke sangat mee nih,mula2 Mariam masak dulu dia kata mcm pelik, yela dia tak pernah makan...lepas tu dia pon dah jatuh cinta ngan mee ni dah...
Semalam dapat 3 bungkus ikan bilis (pangkor), sotong kering dan 2 bungkus sotong gula,MIL yang kirimkan.
Seperti kebiasaannya mak akan perisi dan jemur balik ikan bilis tuh untuk tahan lebih lama,boleh tahan hingga 2 tahun...susah2 je mak nih tolong perisikan terima kasih mak,sayang mak
Seperti kebiasaannye jugak adik-adikku yg 3 orang tu pun (ateh,acik dan adik) mesti dipaksa turun padang sekali,kalau abah ada mesti abah pun kena join sekali mak kata kali nih dia buat 10 bungkus Mariam suka sangat ikan bilis nih sebab dia rangup, tak liat macam yang lain.


Quote:
Ct- jemput makan kak siti

Zaiy- mmg best pon kak Zaiy, tambah2 lagi sesape yg suke makan sup... mariam dah tepek dah resepi sambal tu..kalu mil buat dia tumbuk bawang2 tuh...tp mariam kisar je semua...kes x de lesung kat rumah,tak beli lg sambal tu rasa dia manis skit....
oooo..kat sana si bilis ni makanan mewah ye...tak bolehla buat nasi lemak bilis selalu ye...

Jasmeen- rezeki2 mariam x pernah rasa lg ngan sambal kicap,boleh try gak pas ni...buh cili bebanyak biar berapi skit...

Nurul- mai la makan kak nurul... ikan tu kalu simpan dalam peti ais tahan lama... kat rumah ni mariam simpan x sampaila lama tuh sbb si bilis2 tu habis kena ngap

Umiaisyah- eemmm,sodap2 perasan pulak .....eemmm,mariam guna cili kering sbb rasa dia lagi masyukkk mariam pernah makan kat kedai dia bubuh serbuk cili...rasa pedas tu lain..

Alang-balik ni boleh suh maka buat...mak buat lagi sedap
tak sabar nak tunggu alg balik...

Madiha- betul tu kak...mariam pon suka makan yang dah dikopek dan tulang belulang tu dibuang baiknye mak akak, senangla keje kak madiha bila nak masak pas nih.Mariam teringat kat husben time dok merantau dulu, mariam suh dia tolong kopekkan ikan bilis, pas tu dia kata kalu dia jual balik ni dia nak jual 10 dollar, time beli 1.50 dollar je...

Haniss- kak haniss...maila mariam tolong kopekkan, mariam tak berapa ader kijer nih...
(mesti kak haniss ckp "jauh beranila ckp, cuba duduk sebelah rumah comfermmm dah kena ketuk pintu ")

Watie- oooo...kak watie beraya ngan mee hoon sup la ye ...mcm kt kelantan pon mee dia colour putih,kat utara ni kuning...


Thursday, 11-Dec-2008 22:41 Email | Share | | Bookmark
BUAH TANGAN DARI KELANTAN

 
 
 






(Terima kasih kak Haniss sbb sudi anugerahkan award ni kat Mariam, terharu pulak.... )

Kali ni bukan gambar masak2 lagi.... Gambar kat atas tu antara buah tangan yang ma Mariam bagi dari kelantan masa balik raya haji hari tu...
Ma belikan hp baru untuk anaknye nih...maklumla hp yg lama dah rosak.Mula-mula mariam cuma mintak hp lama yg ader kat rumah dengan adik...Bila my mom dapat tahu terus dia belikan yang baru...terharu rasanye
Setiap kali balik mesti akan dapat majalah masakan,ma akan beli 2 majalah yg sama,satu tuk dia dan satu lagi tuk anak dia yang tak pernah beli majalah nih
Selain tu dapat 2 helai baju blous .Tu je la nak cerita...Mariam merepek banyak2 nanti jemu pulak baca...


Tuesday, 9-Dec-2008 23:08 Email | Share | | Bookmark
RAYA HAJI 2008

 
 
 
View all 4 photos...
Assalamualaikum...
Lama sungguh tak update n3 nih..rasa rindu pulak Sebelum ni Mariam balik kampung,jadi tak berkesempatanla nak update n3 nih..mesti ramai yang rindu... hahhahaa...perasan pulak...
Mariam balik Ipoh (kampung hubby) selama 11 hari dan kemudian pergi KL (rumah kakak) selama 3 hari kemudian balik Kelantan selama 3 hari.Tahun ni raya haji kat Kelantan, 2 ekor lembu dikorbankan.
Ma ambik 1 bahagian, Mariam ambik satu bahagian akikah untuk Sidqiy, bahagian yang lain2 tu makcik,pakcik, sepupu2 yang ambik.Dah lama tak rasa suasana raya macam nih...Memang meriah walaupun hari tu hujan.Tak banyak gambar dapat diambik,Mariam suruh adik yang ambik, tp dia ambik tak banyak.Gambar yang kami posing maut banyakla...
Daging korban tak dimasak gulai,tradisi keluarga kami daging korban tu dibuat BBQ, bakar cicah dengan kuah kicap atau air asam, dan yang selebihnya dibahagi-bahagikan.Tahun ni husben berkesempatan bergelumbang dengan lembu dan dagingnye.. Raya tahun ni memang meriah,tapi sedih jugak sebab kakak tak balik,dan petang raya tu kami dah kena balik penang sebab husben keje keesokan harinya.Kesian dekat nenek dan atuk sebab tak puas main dengan cucu2 dia nih, sebenarnya mama dia yang tak puas sebenarnye...









Quote:
Zai-happy belated aidiladha untuk zai jugak .... take care...

Jasmeen-happy belated aidiladha untuk kak jasmeen dan famili jugak syok kak meen dok kat kampung lelama...

Linda- terima kasih sbb kak linda sudi jenguk fp mariam yg x seberapa nih... bukan rajin sangat pon mariam masak...ikut angin jugak -.-happy belated aidiladha untuk kak jasmeen

Watie- selamat hari raya tuk kak watie...betul tu kak,pas ni asyik makan daging je la.. pas tu mula la terlekat celah2 gigi

Amal- happy belated aidiladha untuk kak amal...kak amal tu umah pak cik mariam....giliran umah dia tahun nih

Aisyah- kak aisyah x berapa nk puas la... ..."amboi2 hubby bg betis nk paha pulak"
setiap tahun mcm tu la kau raya kt kg mariam...senang kijer x yah masak2...


[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net