siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 4-Mar-2009 02:30 Email | Share | | Bookmark
Tepung Pelita...

 
 


Resepi(MyResepi:Yani)

Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 sudu besar tepung beras(ratakan)
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air (mariam bubuh 6 helai)
sedikit kapur
sedikit garam


Cara-cara

1.Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2.Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3.Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4.Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5.Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6.Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
7.Sejukkan

*sukatan gula mariam kurangkan,sebab mariam tambah 1 sudu kecil gula dalam bekas sebelum masukkan adunan hijau.



Kali nih menu hari Isnin dan Selasa... Actually semalam 3/3 birthday my lovely hubby Nanti ader entry khas untuk birthday cik abe..
Kenapa orang panggil tepung pelita ye,unik nama tuh Selalunye buat mariam letak dalam bekas je,tapi semalam rajin skit,skit je tak banyak pon sebab buat 13 je bekas daun pisang tuh yang lain masuk bekas ready made la Laksa tu seperti biasala kegemaran cik hubby....


Quote:
Kak Nurul- Copettt sungguh akak terjah...terzuttt mariam...jamu mate je kak...hehehehhe..

Kak Zaiy- akak jgn la tutup mata..nanti tak nampak org tua dulu pakai pelita buluh ye kak..hehehe

Zai- Jom makan kak zai..

Ann-Kak ann pun jemputla sekali

Shima-ooooo..baru pekena laksa ye.. welcoma back..pas nih bolehla gi ronda2 kat UK pulak
bekas dia tu ader yang herot-berot jugak...yang tuh tak leh masuk gambar lerrr..hehehehe

Kak Amal- lopes pon fabrettt mariam gak..hehehe

Kak Zai-malula kak zai ckp macam tuh...malu kat super chef..

Hana- kat dapor kak hana lagila mablesssss ...hari2 nak kena ke jepun tengok menu kak hana dulu baru mood masak tu maiiii...hehehhe

Cik tie- mai sepinggan...boleh..boleh..boleh...tukar ngan nangka ye... tepung pelita tu budak2 nih minat..tu yang buat gak tuh... mak budak pon minat gak...

Jeff- hehehhee dh pekena ye...




Sunday, 1-Mar-2009 23:55 Email | Share | | Bookmark
Jom Melenggang...

 
 



Sumber : Majalah Rasa;Keluaran Disember, 2008
Jom kiter lenggang... Apam lenggang atau nama juga orang panggil apom Last week pegi pasar malam belila kuih nih seringgit,pas tu balik macam tak puas pulak makan,so aper lagi skodeng la kat internet kot-kot ader resepi dia, usha punya usha jumpa resepinye.. tapi bukan dekat MyResepi...Kalu ikut resepi asal adunan dia tak berapa tepat,sebab likat sangat...tu kalu mariam buatla.Jadi terpaksala pepandai ejas...Nanti resepi bubuh lain kali ye sebab nak kena sukat betul-betul dulu....
Daun salom tu antara rumput fabrett kami ,mariam tanam gak daun nih,tapi daunnye tak besar macam beli kat pasar,sebab daun nih biasanya hidup segar dekat kawasan berair,cam kangkung.Pas ni nak try tanam dalam bekas bertangkung pulak...tengok aper jadi...

Ni blog my aunt yatiezaini...buat adik2 ku dan kakak ku nanti bolehla zazzz umah cik tie pulak ye...kiter serbu ramai-ramai... http://yatiezaini.blogspot.com/
p/s untuk cik tie: nnt buat chat box, cucahhhh aaaa nk bg komen kat bawah tu,asyik error je...


Friday, 27-Feb-2009 00:20 Email | Share | | Bookmark
LOPES....OH....LOPES....

 
 
 






Resepi (Mak)

-Pulut 500 gm
-Air kapur 1 sudu besar (option)
-15-20 helai daun pandan
-Secubit garam
-Kelapa putih (untuk tahan lama kuih ni kukus dulu kelapa)
-Daun pisang (layurkan)
-Pelepah pisang (2 jengkal)
-Pewarna hijau (sedikit)
-Tali rafia
-Air gula melaka

Cara-cara

1. Tanak pulut dengan air daun pandan,kapur dan secubit garam hingga 3/4 masak
2. Kemudian letakkan di atas daun pisang,kemudian gulungkan.
3. Mampatkan pulut menggunakan pelepah pisang (celup hujung pelepah dengan air supaya pulut tidak melekat)-Ketika memampatkan,lipat salah satu bahagian supaya pulut tidak keluar.
4. Ikat menggunakkan tali rafia.
5. Rebus pulut hingga air kering.(Macam rebus ketupat)
6.Sejukkan dan bolehla potong dengan benang (supaya bentuk lopes cantik...)
7.Gaul dengan kelapa putih yang dicampur dengan sedikit garam...
8.Makan dengan air gula melaka...

Kali nih pasal lopes pulak... Kenapa orang panggil nama kuih nih lopes ye??macam pelik je nama dia... tak pela pelik ke tak pelik ke yang penting sedap dimakan Ni cara-cara buat lopes yang MIL buat,biasanya kat kedai diaorang buat segi tiga kan.Lopes nih antara fabrett my cik abang..
Masa dok merantau dulu mariam selalu buat kuih nih,tapi ngelatla sikit sebab tak de daun pisang.Jadi guna acuan je la buat bentuk tuh.. Okla setakat nih je dulu...nnt jumpa entry lain pulak...nak pegi balas sembang-sembang (komen) entry siput sedut pulak...



Quote:
Hana- Waalaikumsalam...macam2 ader...hehehe tak aderla kak hana,biasa2 je...tak segempak rumah kak hana buh dalam daun pisang sbb pokok pisang banyak dekat rumah..

Aisyah- jom kiter melopes.. akak tolong tgk je ye...tak tolong buat..hehheee...tak pe..tak pe..air tangan mak lagi mablesss..

Madiha- mariam pon pas kawin baru belajo makan dan buat...sebelum tu tak pernah merasa lagi..nak kata buat mmg jauh sekali la... akak pon selalu gak buat step by step,boleh kiter kongsi2...mcm mariam nih bolehla belaja dari akak-akak dekat alam maya nih..

Zaiy-oooo...kiranye samela style kiter melopes ye kak zaiy mariam pon belaja dari MIL,aaaa...pulut tu mmg melekat2 skit.Kak zaiy kukus ye pulut tuh,cuma part tu je la beza skit ye...
mak mariam ajar potong ngan benang dia kata shape tak lari,pas tu pisau pun tak payah nak basuh (tu mariam tambah la... )

Cik tie- yessss...yesssss... cik tie dah ader rumah sekarang,kalu lapor2 bolehla jenguk sana sokmooo...cik tie,lopes tu bagi kat jiran skit...kalu cik tie dok dekat compemmm yam pergi bagi 2-3 ketul... pas ni jangan boring pulak ye baca komen dari mariamsayutiy fotopages...

Jeff- bro jeff mcm my hubby tak suke kelapa byk2...





Tuesday, 24-Feb-2009 23:54 Email | Share | | Bookmark
SIPUT...TEMPE...NASI...

 
 
 


Resepi (Ma)

-Siput sedut
-3 inci Lengkuas
-1 inci Kunyit
-1 tangkai Cili kering
-2 ulas bawang merah
-1 Asam keping
-Daun kesum /Serai
-Santan
-Garam

Cara-cara

-Kasar lengkuas cili,lengkuas,kunyit,bawang.
-Masak dengan santan,bahan kisar,asam,serai/daun kesum.Masukkan siput dan garam.
-Kacau selalu supaya tidak pecah minyak.



Resepi:

-Tempe goreng
-Ikan bilis goreng
-Ubi kentang goreng
-Cili kisar
-Bawang besar
-Bawang putih
-Gula melaka
-Garam gula.
-Asam jawa

Cara-cara

-Tumis semua cili,bawang besar dan putih yang dikisar hingga masak,kemudian masukkan sedikit air asam jawa,gula melaka,garam,gula.Kemudian gaul bersama bahan yang telah digoreng.



Siput sedut ma yang bagi masa balik kampung hari tu.Mariam sebenarnya kurenggg dengan siput sedut nih..tp hubby makan,tu yang ma bagi bawak balik
First time makan tempe masa belajo kat UiTM shah alam dulu.Sekali seminggu dewan makan sediakan menu nih.Mula-mula memang tak makan,tapi lama-lama rasa sedapla pulak,maklumla ma tak pernah beli.Kalau buat mariam letak 3 jenis je,tempe,ubi kentang dengan bilis....Cik hubby tak makan tempe,jadi dia kutip kentang ngan bilis je lah...
Nasi lemak mariam suke yang kukus,sebab rasanye kurang muak.Semalam buat nasi lemak,makan dengan ayam kampung goreng bbq Dalam gambar dekat telur nampak lubangkan, tu syafiy punya kejala,nasib baik sempat tengok,talau tak lobanggg kat tengahla jawabnye Syafiy dengan sidqiy makan yang kuning je,si putih tu alamatnye mama diala yang kena perabihhh


Quote:
Fith- oooo..first time makan kat umah k.umi ye.. pelik jugak orang jawa tak makan,kiter ader darah jawa tak... tak pe...tiru-tiru...kadang2 kiter kena tiru orang gak baru boleh makan benda lain skit dari aper yang kiter selalu masak... klong pon pernah tiru agh..

Rinna- cik abg kak rina suko ciput cedut gak ye...

Zai- kitanye kiter nih terbalik la kak zai ye...

Zaiy- tak de speselll la kak zaiy...sempoi2 je.. akak janganla tutup sebelah mata..nanti tak nampak jelas gambor tuh.. mariam tak berapa suke sbb kena sedut2,buat sesak napass je..hehehe..betul tu kak zaiy,kalu makan jangan tunjuk2 sebab isi dia cam tu kan..hehehe pas sedut kunyah dan telan terus kiter ader darah jawa ke kak zaiy sbb suke makan tempe..

Kak Zai- biasa2 je kak zai..bak kata AC mizal sempoi... nasi lomak tu mariam minat gak,dulu masa kat hostel pas makan nasi lemak kat dewan makan pagi,masuk kelas mesti ngantuk..
tak pe kak zai...makan selagi selera..nanti sakit dah tak leh makan dah...nih,ajaran sesat nih..
kalu mcm tu pas mkn kiter senam..tu baru betul...

Cho Zila- ye ke anak akak suke mkn...jarang budak2 suke mkn siput sedut nih kan.. biasala kan kak,mak sudut kuah,ank mkn isi...lumrah alam.. mariam buh jugak skit asam,sbb mak ajor cam tuh..heheheh

Madiha- biasa cam tula kak kan..kiter tak makan cik hubby makan.. tak pe at least kiter bolehla try berbagai2 makanan yang ader kan..tak le jakun sangat... aaaa..siput sungai lain skit,tapi rasa lebih kurang je...tapi mariam lebih suka mkn etok lagi,perrhhh sedap tuh.Balik kampung mesti cari etok,cik abg suka mkn tp tak tau nak bukak,kiterla yg kena jd tukang bukaknye....

Nurul- chot-chot kat opis ye kak nurul...lawak2 betul tu kak,pedulikan aper org nk kata,yg penting perut kiter konyang...kalu diaorg gelak lg akak bg je diaorg sedut,mesti sesak napasss nye..

Aisyah-Waalaikumsalam kak aisyah...akak tak pernah rasa lagi ye siput nih...kalu yg minat tu mesti diorg ckp best... tp mariam kurang skit... tempe tu pun mariam baru2 je belajo makan,sekarang nih dh jadi fabrett..

Jeff- bro pon x pernah rasa lagi ye... betul,tak semua tau mkn siput nih...




Monday, 23-Feb-2009 02:24 Email | Share | | Bookmark
KARI.....

 
 
 


Resepi (Ma)

-Ikan (rendam dengan air asam jawa seketika)
-1 tangkai Daun kari
-3 sudu besar Rempah kari ikan
-Bawang merah (3 biji kisar dan 2 biji dihiris)
-Bawang putih (2 biji kisar dan 1 biji dihiris)
-Halia (kisar sedikit dan juga dihiris sedikit)
-Air asam jawa
-1 sudu besar halba campur
-Garam dan gula
-Santan
-Tomato
-Bendi
-Terung

Cara-cara

-Tumis bahan hiris dan bahan kisar serta daun kari hingga naik bau
-Masukkan rempah kari dan sedikit air,halba campur,tumis hingga pecah minyak,guna api yang kecil.
-Masukkan santan,asam jawa dan ikan.
-Masukkan bendi dan terung serta garam,gula.
-Akhir sekali masukkan tomato.



Resepi

-Tepung Atta 2 cawan
-2 sudu besar minyak
-Air (secukupnye untuk uli)
-Secubit garam

Cara-cara

-Uli semua bahan-bahan kemudian canai nipis
-Untuk chapati bakar.
-Untuk puri goreng dengan minyak yang banyak...(untuk dapatkan puri yang kembang pastikan canai nipis dan sekata)



Resepi (Majalah Rasa-Jun 2008)

-200 gm mi kuning
-Minyak untuk menumis
-100 gm isi kerang (rebus)
-1 sudu besar cili kisar
-2 sudu besar rempah kari
-5 ulas bawang merah (tumbuk)
-2 ulas bawang putih (tumbuk)
-Sedikit halia (dihiris)
-1 batang serai (ketuk)
-1 tangkai daun kari
-5 bebola ikan
-Sedikit udang kering (tumbuk)
-Udang
-Fish kek
-1 litter santan
-100 gm isi ayam

Hiasan

-Cili hidup (hiris)
-Sawi
-Taugeh(celur)
-Tauhu goreng
-Telur rebus
-Bawang goreng
-Daun ketumbar
-Limau kasturi

Cara-cara

-Panaskan minyak dan tumis bawang merah,bawang putih,halia daun kari hingga naik aroma
-Masukkan cili kisar,udang kering,rempah kari,dan ayam dan biarkan masak
-Masukkan santan,bebola ikan fish kek,dan udang hingga masak
-Kacau jangan biarkan pecah minyak,masukkan kerang.Setelah mendidih,angkat dan hidang bersama mee serta bahan hiasan.

*Bahan-bahan tumbuk tu mariam kisar sebab tak suka kuah berhampas..

Entry kali ni pasal kari..Kari kepala ikan tu kami makan dengan puri dan chapati... Puri tu mariam try buat lepas tengok satu rancangan masak-masak kat tv,dah lupa rancangan apa sebab dah 4 tahun lepas
Mee kari udang tu try resepi baru dalam majalah... sekarang nih dok cuba-cuba try resepi dalam majalah pulak...maklumla majalah resepi belambak-lambak dah nak tertanggal dari kulit dah....asyik dok belek je ..tapi menery nye idakkk.. nanti kecikkk pulok hati majalah tu.. ...Okla tu je untuk kali nih...nanti hari rabu update resepi lain pulok...sebab dalam folder banyak lagi menu2 lain...sekarang nih angin RRRR dah mai pulok..adoiiiii makin kombanggg la badan amboooo..


Quote:
Zaiy- mee kari udang ciappp.. kak zaiy,mariam nih dok je penang,tp kari mari nih tak ler selalu makan..angin m kak zaiy tak pe sebab bersebab ...rehat ye kak..

Madiha- mariam 4-5 tahun ni je baru kenal rupa tepung atta tu kak... tapi masalah jugak kak madiha kalu rajin skit nih...skit je bukan banyak pun... sebab badan mulala nak naik,maklumla cik hubby makan tak byk mana pon...yg tukang perabih nye si tukang masakla..

Fith- tak rajin mana pon agh...suam2 kuku je... bagusla jelesss,nnt baby kat dalam tuh boleh mkn mcm2... ooooo,cuci mata ye...kalu dok dekat boleh cuci tangan pas mkn..

Jasmeen- bagusla kak meen sbb ader tukang masak no 2...sama2 kalut kt dapor,jarang nak tgk couple berganding bahu di daporrr,jeles la pulak k.meen ader asst...

Amal- mariam doakan semoga k.amal dapat babay girl kali nih...nnt boleh buat teman di dapor...
udang tu nampak je banyak kak amal,tp sekor pon mariam tak makan..sbb bagi anak2 je.. mariam makan bhg kepala je la..hehehe..

Junisma-oooo..makan ngan merpati sedap ye kak jun.. entahla kak ikan tu berapa hinggit,sbb emak yang bagi masa balik kelate hari tuh... mariam pon tak pernah nak beli ikan besow2...
sememangnye weekend hari masak2...

nurul- kak nurul jom makan... tak marah ye...akak makan donat banyak2 pon tak pe sbb body dah slim melimmmm...

Ida- kak ida...jom pekena kari penang....

Tie-same2 kak tie...betul3...sama2 la kiter kembangkan diri kiter...hihihi

Jeff- betul tu bro jeff...






[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net