siti's FotoPage

By: siti mariam

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 18-Mar-2009 04:23 Email | Share | | Bookmark
TAG DARI KAK ZAI...AYAM TANDOORI DAN AIR..

 
 
 
View all 6 photos...
Disini kita hayati impian masing2 yer...angan2 je lebih...kalau jadi kenyataan....alangkah bahagia nya hidup ini....hidup mesti ada impian kan....kalau xde impian hidup rasa kekosongan...cewahhhh....rasa2nya byk yg x tercapai.....jadi kita berangan dulu....berangan x kena bayar kan....bila dah berangan,rasa2 dah dptlah yg dihajati ni...seronok berangan ni tau.....wakakaaaa........


1)Make a list of what u want on your birthday
2)The list should be 10 numbers
3)post the image of this award to your posting
4)give it to 10 frens of yours

Ni tag dari Kak Zai...sori ye kak sebab lambat update.. bagi mariam tag nih mencabar gak la sebab kena berangannn... Kalau bagi kat cik hubby,mintak 10 mesti dia bagi 20... kuat berangan..hihihi.. apa-apa pon zazzzz jela gambar kat bawah nih...kebanyakkan sumber dari freshome.com. (pisssttt...kak zai tambah satu lagih boleh...nak candle light dinner kt hotel 5 bintang...hehehehe... )
Abaikan nombor dalam gambar.. Kawan-kawan yang nak share apa yang diimpikan jangan lupe ambik tag nih ok...boleh kiter kongsi2...









Ayam tandoori buat dinner semalam makan dengan roti naan dan kuah kari...habiskan stok rempah yang my sis (angah) bagi...nak abis tarikh dah...
Air cartom tuh untuk 2 hero kecik nih...carrot+tomato.. untuk minum tengahhari...malam pulak buat guava lassi sebab nak habiskan yought dan jambu batu tuh...




Resepi

-Ayam 4 ketul
-2 sudu besar yought(biasa)
-1 biji Bawang besar/3-4 biji bawang merah
-1 inci halia
-2 ulas bawang putih
-Sedikit gula
-3-4 sudu besar rempah tandoori

Cara-cara

-Kisar bawang-bawang dan halia.Kemudian perap dengan semua bahan2 lain selama 2 jam atau lebih
-Bakar hingga masak.



Resepi

-Carrot
-Tomato
-Gula
-Susu segar

Cara-cara

-Kisar carrot dengan sedikit air biasa dan tapiskan
-Air carrot dikisar dengan susu segar, tomato dan gula.

Resepi

-Jambu batu
-Gula
-Yought
-Susu segar/susu pekat manis

Cara-cara

-Kisar dahulu jambu batu dengan sedikit air hingga lumat.Kemudian masukkan bahan2 lain.Kisar hingga sebati...


Monday, 16-Mar-2009 03:02 Email | Share | | Bookmark
KUIH

 
 
 
Kali ni kuih simple-simple aje di hujung minggu yang tak berapa besttt Karipap tuh doh dia ala-ala macam kulit pai,gebu-gebu gituh.. Mariam tak berapa suke karipap yang kulit keras,jadi lebih gemar yang ala-ala kulit yang gebu.Onde-onde tuh buat untuk minum petang semalam,3 hero tidur,jadi godek-godek la kuih nih,tak sempat nak habis si hero kecik tuh bangun nasib baik ler tinggal skit je lagih nak gentel..Paratha pisang tu pulak untuk bf je...bf orang malas...



Resepi

-2 cawan tepung pulut
-1 sudu teh air kapur
-3-4 helai daun pandan (air pandan)
-Gula melaka (potong dadu)
-Kelapa putih
-Pewarna hijau (option)

Cara-cara

-Tepung dicampur dengan air kapur dan air pandan sedikit-sedikit hingga menjadi doh.
-Rebus air hingga mendidih,kemudian gentel adunan dengan gula melaka sebesar biji guli.Pastikan api tidak terlalu besar supaya gula melaka betul2 cair.Angkat setelah onde2 timbul.
-Gaul bersama kelapa yang dicampur secubit garam.



Resepi (Ma)

-500 gm tepung gandum
-250 gm mentega (mariam guna buttercup)
-Secubit garam
-Air secukupnya

Cara-cara

-Tepung,garam dan butter gaul hingga jadi breadcrumb.Kemudian masukkan air sedikit-sedikit.
-Uli hingga menjadi doh
-Kemudian canai dan masukkan inti dan klim.
*resepi inti tak payah ye..



Resepi

-1 Roti paratha
-1 biji pisang
-Minyak untuk canai

Cara-cara

-Canai hingga nipis dan letakkan di atas pan,potong pisang nipis-nipis kemudian lipat.


Quote:
Alang- alang bak inti tu skit kt klong boleh...hihihi senang je ler biler inti dah siap...klong bab inti yang malas nak buat...

Kak nur- jemput makan kak nur...time mariam buat onde2 nih tgh hujan...sedap gak pekena ngan air kopi o..

Zaiy- kak zaiy nih lawak la...hahaha jari mariam nih kuat mencubit,tak lemah lembut pon......jari2 nih kasor jer..hihihi kalu jual ader ke org nk beli kak zaiy...

Nurul- dok umah x de kijer sgt akak kuuu... tu pon simple2 aje.. jgn dok puji cam tuh kak... kombanggg semangkuk nnt..

Cik tie- hahaha...timer kacheehh... sempoi2 je aunt kuuu...

Rinna-kak rinna,mariam beli yg ready made jeee...senang kijerrr.. garing2 sedapppp

Meego- boleh je abg mie...kiter tukor ngan stoberiii.. iisshhhh..ni rahsia aper nih...nakkkkk tahu jugakkkk..

K.amal- mariam pon doa mcm tu gak kak jom makan kak amal...

K.Rus-Waalaikumsalam ... terima kasih sbb kak rus sudi singgah sini... nih pon first time mariam bubuh pisang dlm paratha...biasa buat murtabak dengan roti telur je...




Friday, 13-Mar-2009 02:33 Email | Share | | Bookmark
ROTI PURI BERSAMA PUTERI AYU

 
 
 
Puri oh Puri...disebabkan demo,kawe buat 3 hari berturut-turut.. Ni kes tak puas hatila,sebab kulit puriku tak secantik kulit puri makcik ku ituwww...Bab-bab roti-meroti nih kalu ambik exam takat lulus atas pagor jer... Bilerla nak dapat A++ .Hari tu cik tie tanye best tak resepi nih...jawapannye cik abe sayutiy make' banyakkk...Dia cakap yang nih lagi best dari guna tepung atta,lepas nih boleh bye2 ler puri tepung atta... Mesti cik tie tengah busy sekarang sebab nak uruskan aqilah dan farid ke MRSM kan...Untung mama anak2 masuk satu MRSM yang sama...Tahniah untuk Aqilah dan Farid...
First time buat keluar jerawat batu (gambar yang kecik tu),time tuh makan dengan kari ayam kampung.. Pas tanye cik tie kenapa tumbuh jerawat,dia pun suruh pakai SK11 lepas try kali kedua tuh barula mariam tahu kenapa...Nih sebab derhaka dekat resepilah...kan dah kena sumpahan jerawat baru.. Resepi suruh canai macam buat karipap...mariam canai macam buat murtabak, lepas tu kes malas nak bukak tepung baru,guna minyak untuk bagi licin....aper lagih kalu kulit berminyak,benda alah tu keluar ler
Lepas habis uli roti,sementara dok tunggu dia naik,mariam pon godek-godekla cik puteri kiter.. Kali ni buat 2 versi,berkelapa dan kosong,sebab hubby dengan syafiy tak suka kelapa...





Resepi (Yatiezaini)

Bahan2 ... dpt 12 biji

-2 cwan tepung gandum
-1 sudu kecil yis mauripan
-1/2 sudu kecil garam *
-3 sudu makan minyak masak *
-2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
-175 ml air panas *
-40-50ml air
-minyak utk mengoreng

Cara-cara

1. satukan bahan bertanda (*) n panaskn ..kacau sehingga gula hancur n tutup api
2. satukan tepung n yis .. gaul
3. no. 1 dimskkn kedlm no.2 .. dan digaul dgn mgunakan garfu .. sehingga bercampur shj
4. dgn mgunakn tangan gaul adunan mjadi spt ~ breadcrumb~
5. Tambah air sedikit2 . adun hingga x melekat kat tgn n mjadi doh ...
6. Biarkan doh selama 30 minit --- pastu blhler doh dibahagikan kpd 12 bhgian
7. Canai doh nipis cam karipap / duit 50sen ..
8. Siap utk digoreng ...


Tips mengoreng : mgoreng mgunakan api yg kecil n sederhana shj .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalu guna api yg besar mybbkan roti nih x naik kembong ...
masa mgoreng hdklah disimbah2 kan minyak ke atas roti ni .. bila dah mengelembOoong baru ler di terbalikan ..



Resepi (MyResepi:Rossitamz)

Bahan-bahan
( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )

-5 biji telur (saiz kecil)
-250gm tepung gandum
-300gm gula
-2 camca teh ovallate
-1 camca teh baking powder
-250ml santan
-Pewarna hijau
-2 camca teh paste pandan (ganti dengan daun pandan)
-Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara-cara

- Panaskan kukusan.
-Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
-Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
-Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
-Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
-Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.

Code:
ehem2 ..mentang2 jerawat dah hilang siap close up lagi muka cik puri tuh .. hehe, pakai SKII dah hilang jerawat ..berkesan gak yer .. <<< x der ler busy lagi ..nak tguu surat jer.. tahu pun tru website ..alhamdullilah rezeki dorang .. cik puteri ayu tuh pun dah ayu sgt better than last time .. sure ngences org kat machang tgk .. ..org kat rusia bising puri dia x jadik .. skali soal siasat ..dia derhaka gak x ikut sukatan ..lebih air kurang tepung .. buat yg lain baru ok


Quote:
Cik tie-oooo...surat x sampai lg...pas nih sibukla ckit kan.. tu kes derhaka kat resepi la...hihiii
aaaa...puteri kiter tu nampak ayu skit dari first trial dolu... oooo...ayh nie kt sana pon buat puri ye...leh naik ke sejuk2 cam tuh...hehehe...cik tie biler nk gi angkut salji kat sana..

Zaiy-kalu nak mkn sendiri rupe tuh tolak tepi...nih kes nk posing...nnt malu kat org kak zaiy...hiihiihii...lawakla kak zaiy nih...mariam x dela rajin sgt nk parut kelapa tu...suh mamat kat kedai tuh tolong parut...hihihi..

Shima-aaaa...rase dia macam cakoi,dalam tuh berongga.. memboncittt walaupun lepas goreng.. kari nih dengan aper2 pon boleh masyukkk...sonang kijer tukang masak..

Ct- jom makan kak siti..

Kak zai- malu dekat kak zai sbb hw x siappp lg..hihihi..nnt mariam buat je akak.. aaaa...berjerawat tuh syok gak sbb dia garing...puteri ayu nih lps second trial baru nmpk ok skit... first trial dulu kelapa x cantik..

Jeff-gebu2 ye...hihihi

K.Amal-Aaaa...kali nih mariam buat kari ayam kampung je sbb nk abiskan stok yg emak bagi... kari nih dengan aper2 pon boleh masuk kan kak amal...

Umieaisyah-hihiihi entah la kak aisyah,mariam pon x tau SKll tu untuk aper...tak pernah beli pon..hihihi kami konon2 je.. aaaa...berjerawat lg garing...

K.nurul- Gebus jugakla kak nurul... nnt mariam hantar ye.. issshhh...tuan dia nih ayu pon kak...kadang2 brutal gak...






Wednesday, 11-Mar-2009 02:40 Email | Share | | Bookmark
LOVE THIS ENTRY...

 
 
 
View all 6 photos...
Tajuk kat atas tu macam poyosss je.. Kali nih tak ader masak-masak,cuma nak story pasal apa yang berlaku semalam dan minggu lepas,same day but different date..
Kadang-kadang apa yang berlaku dalam hidup ini seperti dalam drama pulak,tapi inilah realiti yang berlaku dekat mariam semalam... Citer pasal semalam,kiter ikuti SMS dan panggilah telefon ini...


4.46 p.m- Mariam SMS K.Linda : "Salam kak linda,maaf kalau ganggu akak,ni mariam yang order cc dan fruit tart tu.Nak tanya payment mariam dah clear ke?

4.48 p.m- K.Linda Balas :"Kak linda tak check lagi.Nanti kak linda check n bgtau mariam ya.outstation cbuk btoi"

4.50 p.m-Mariam SMS K.Linda : "Ok,sori sebab ganggu akak"

4.50.31 p.m- Abang Call :"Terima kasih ayang,kek tu sedap...bla..bla...bla..."(rumusan je tau.. )

4.53 p.m- Mariam SMS K.Linda : "Akak acah ngan mariam ye,hubby baru call kata kek sedap"

4.55 p.m- K.Linda Balas : " Kak hantar dulu.Payment tak check lagi..hehehe"


Ni antara SMS Mariam dengan Kak Linda (KDC) ada lagi SMS seterusnye...tapi mariam letak yang nih je.. Sebenarnya Mariam order cc dengan fruit tart untuk kejutan buat birthday hubby.Disebabkan kelewatan order dan jadual kak linda penuh,jadi tak dapatla hantar pada 3/3 last week.Mariam tak kisah sangat penghantaran tu bila-bila pun,sebab motif utama nak kejutkan husben dengan hantar kek tu dekat office dia.Kejutan tu berjaya dengan jayanya sebab husben mariam nih kalu ucap terima kasih tak lebih dua kali...sekali dua je..tapi untuk kali nih lebih 3 kali dia ucap terima kasih...Apa lagi,wife dia nih berbunga-bunga la senyummmm macam kerang busuk
Kat bawah nih fruit tart yang lebih hubby bawak balik,mariam suh dia habiskan kat office je,tapi dia kata banyak dan semua officemate dia dah makan,cc tu je dah habis...
Sebenarnya lepas kak linda cakap payment tak check lagi,mariam jadi risau sebab hubby cakap bulan nih bila-bila masa je kami akan ke KL,takut jugak kalu kak linda hantar hubby tak ader kat sini.Nih bukan husben je terkejut,mariam pun terkejut gak.Biasanya online biz nih lepas check payment baru penghantaran dibuat,tu yang mariam tanya kak linda dah check ke tak payment...Kak Linda nih lain..akak percaya kat mariam ye..hehehhee.. Nih blog KDC http://kaoricake.com.my/blog/ Jomla ramai-ramai singgah sini...Mariam syorkan sapa-sapa nak buat kejutan untuk cik abang atau sapa-sapa je lah bolehla order kat KDC

Sape2 nk tgk cc mariam order bolehla tgk dekat KDC blog ok..

Quote:
Makasih bebyk la Mariam..baguih nya promote web kak Linda..heheh...sekali sekala kan..org yg nak wat surprise kena disurprise kan gak..biar sama kelajuan degupan jantung ..kih kih




Fruit Tart nih sedappppp



Ini hadiah birthday husben yang ma poskan ke office abang ...Kiranya ni first kejutan untuk abang...

Gambar dekat bawah nih masa 3/3,tunggu papa untuk kuar makan malam..Sambut birthday papa..









Code:
Kak umi- adik tak besar ler mama umi...adik tinggi jer,tapi kurus.. nanti abang syafiy dan adik sidqiy pergi kl kiter main sama2 ye..

Zai- Mmg best kak zai..

Kak Linda- same2 bebanyak ye kak linda...mmg terkezutt sangat..cam drama pulak...

Kak Zaiy- nih first time anto kat opisss kak zaiy,kalu buat kat rumah,bini dia nih yang makan banyak... kak zaiy,gambor anak2 solat tu kes mama dia x de kijer... Amin...moga2 jadi anak soleh dan boleh buat imam...

Fith- amboiii...lame nye abang sengeh,cam orang pantang.. tart tu sedap,abang makan satu,kak long 1 1/2 pas tu yg lain tuh syafiy makan..

K.nurul- tak romantik sangat pon kak...suam2 kuku je romantik tuh... terima kasih wish tuh....mariam doakan akak pon sama...Aminnn..

Alang- romantik ke alang??? romantik cikit2 je alg...ala..ala gituh... bagi abg makan ngan kawan2 dia,kalu kat rumah alamatnye tambah ler lomak2 klong kat badan yang dah byk lomak nihh...

Umieaisyah-Hahahaaaa...ayang ye.... tart tu cedappp Akak pon semoga bahagia bersama si dia tersayangggg


Friday, 6-Mar-2009 03:20 Email | Share | | Bookmark
BINGKA UBI KAYU..

 


Resepi:(MyResepi: Kak Fiza)

Bahan-bahan ( loyang 4 segi 9"x 9"x 3" )

-2 kilo ubi kayu kuning @ putih.
-2 1/2 cawan gula pasir
-4 1/2 cawan santan pekat
-1 sudu teh garam
-sagu dari ubi kayu
-pewarna kuning sedikit (mariam tambah)

Cara-cara

-Ubi kayu dibuang kulit dan dibersihkan.
-Kemudian sagat ubi dgn sagat kelapa. (mariam hiris nipis2 pas tu blend,kemudian tapis dahulu sebelum perah dengan kain.Air yang ditapis dicampur dengan air yang diperah)
-Setelah habis sagat perah ubi dgn kain bersih utk mengeluarkan airnya.
-Air dari perahan tadi jangan terus dibuang, biarkan 20 min di dlm mangkuk @ besen.
-Setelah itu tuang air perahan tadi perlahan2 dan kita akan dapati sagu ubi kayu.
-Kemudian campur ubi kayu,sagu,gula,garam dan santan.gaul hingga sebati.
-Tuang adunan dlm acuan yg telah disapu dgn minyak kelapa @ butter.
-Bakar dlm oven 180C selama 11/2 jam @ sehingga masak.

Kali nih bingka ubi kayu... Lepas tengok bingka nih dekat umah Kak Zaiy Dubai,teringinla pulak nak buat..Sebelum tuh dah terasa nak makan sebab hari jumaat hari tuh mak datang bawak ubi kayu....Pas tengok kak Zaiy masak terus bersemagat nak masak jadi aper lagih godek-godek la buat kuih nih... Tup..tup...santan pekat pulak tak cukup,kenala tunggu cik hubby balik kijer suruh dia beli.. Resepi bingka nih best sebab lemak dan tak liat,kadang-kadang beli kat kedai agak liat skit...
Okla sebelum tu nak ucapkan Selamat Menyambut Maulidur Rasul S.A.W. Kepada seluruh umat Islam..


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net